Hlavní obsah

Hašek chce v brance Detroitu pokračovat

DETROIT

Dominik Hašek bude hájit branku Detroitu i v další sezóně NHL. Dvaačtyřicetiletý český gólman se podle čtvrteční zprávy agentury AP rozhodl pokračovat v kariéře a jeho agent začne s vedením Red Wings jednat o nové smlouvě. "O kontraktu jsme se ještě nebavili. Zatím šlo o to, jestli bude Dom chtít hrát dál, nebo ne," řekl generální manažer klubu Ken Holland, který očekává snadnou dohodu.

Foto: REUTERS/Patrick Price

Brankář Detroitu Dominik Hašek (vlevo) se raduje se svými spoluhráči z postupu do druhého kola Stanleyova poháru.

Článek

"V pátek mi jeho agent řekl, že by chtěl pokračovat, ale dohodli jsme se, že definitivně nám to (Hašek) oznámí až po dovolené. Když se z ní vrátil, nic se na jeho rozhodnutí nezměnilo," dodal.

Dvojnásobný nejlepší hráč NHL Hašek byl v uplynulém ročníku oporou Rudých křídel a pomohl jim až do finále Západní konference. V tom Detroit podlehl Anaheimu, pozdějšímu vítězi Stanleyova poháru. Brankář si podle AP za sezonu vydělal celkem 1,65 miliónu dolarů, z toho 900 000 na bonusech za postup do semifinále play-off.

Hašek se do Detroitu, v jehož dresu získal v roce 2002 Stanleyův pohár, vrátil před začátkem uplynulé sezóny. Red Wings po něm sáhli i poté, co se šestinásobnému vítězi Vezinovy trofeje pro nejlepšího brankáře ligy nepodařil vinou zranění třísel návrat do Detroitu po roční pauze v sezóně 2003/04. Tehdy odehrál jen 14 utkání a ročník tehdy dochytali ze začátku odepisovaný Curtis Joseph spolu s Mannym Legacem.

Dominátor přesvědčil pochybovače

Po výluce v NHL oblékl Hašek dres Ottawy, ale další zranění třísel z olympijských her v Turíně v únoru 2006 ho opět vyřadilo ze hry. I tak se ho Detroit rozhodl znovu angažovat, protože olympijský vítěz z Nagana z roku 1998 chtěl chytat i za nízký plat. Přestože panovaly pochybnosti o jeho zdravotním stavu po předchozích problémech, podával skvělé výkony a patřil k nejlepším gólmanům v lize.

Hašek má prý opět obrovskou chuť do hokeje. "Dominik mi říkal, že se těší a nemůže se dočkat začátku přípravného kempu v Traverse City," podotkl Holland. Hašek po vydařeném ročníku, který skončil vyřazením v semifinále Stanleyova poháru s Anaheimem, naznačoval, že by mohl pokračovat. "Cítím se skvěle fyzicky a bylo to tak v celé sezóně. Touha po hokeji ve mně stále je," citoval Haška deník Detroit News.

Hašek odchytal v uplynulém ročníku v základní části 56 utkání s průměrem 2,05 inkasované branky na zápas a úspěšností zákroků 91,29 procenta. V 12 duelech play-off měl průměr 1,51 gólu a úspěšnost 93,4 procenta.

Brankářská legenda je pro Detroit výhrou 

Vnitřně rozhodnutý byl Hašek možná už po vyřazení, ale vše zřejmě ještě konzultoval se svou rodinou. "Užívám si každý zápas NHL, play-off a celou soutěž. Mám rád tento tým, protože je dobrý, může být příští rok ještě lepší a bojovat o Stanleyův pohár. Jestliže se rozhodnu pokračovat, budu chtít být na vrcholu a věřím, že tam být můžu," řekl Hašek novinářům po sezóně.

Hašek se stane nechráněným volným hráčem 1. července, pokud do té doby neuzavře novou smlouvu. K dohodě s Detroitem by však mělo dojít brzy. "Musíme se dohodnout na nové smlouvě. Ale neočekávám, že by mohl nastat problém v tom, abychom našli společnou řeč," podotkl Holland. Hašek navíc nikde jinde než v Detroitu už chytat nechce.

Podle analytika televizní stanice NBC Billa Clementa je tato situace pro Detroit výhrou. "Wings mohou být opravdu velice šťastní. Stále mluvíme o jednom z nejlepších hokejových brankářů. Je lepší než kdokoli, kdo by mohl být v létě k dispozici," řekl Clement.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články