Hlavní obsah

Hlaváč se vrací do NHL, podepsal roční smlouvu s Tampou

TAMPA BAY

Hokejový útočník Jan Hlaváč se po třech letech vrací do zámořské NHL, kde uzavřel ve čtvrtek jako nechráněný volný hráč roční dvoucestnou smlouvu s Tampou Bay. Třicetiletý dvojnásobný mistr světa je tak třetí osobností, která opouští mistrovskou Spartu. Kontrakt s Coloradem totiž před více než dvěma týdny uzavřel nejproduktivnější hráč uplynulého ročníku extraligy Jaroslav Hlinka.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jan Hlaváč

Článek

Za pražský tým už nebude hrát ani Ondřej Kratěna, který odešel do finského Kärpätu Oulu.

Podle informací zámořských médii podepsal Hlaváč dvoucestnou smlouvu, která mu v případě působení v NHL garantuje příjem 650 000 dolarů. Na farmě by poté bral pouze 100 000 dolarů. V kontraktu je však klauzule, podle které se po skončení tréninkového kempu - kdyby se mu nevydařil - může vrátit zpět do Evropy bez finančních nároků.

"Jan Hlaváč je velice šikovný hráč a věříme, že dobře zapadne mezi našich šest nejlepších útočníků. Věříme, že jim bude klapat spolupráce s Bradem Richardsem," nastínil své plány generální manažer Lightning Jay Feaster. V uplynulém ročníku vytvořil nejúdernější formaci s hvězdami Vincentem Lecavalierem a Martinem St. Louisem Václav Prospal, nyní si vedení slibuje zlepšení druhé řady od dalšího českého hráče. "Je to excelentní bruslař, umí také tvořit hru i dávat góly," doplnil Feaster k Hlaváčovi.

Titul ve Spartě

V prestižní soutěži naposledy Hlaváč působil v sezóně 2003/04, kdy oblékal dres New Yorku Rangers. Zakončil tak pětileté působení v zámoří, kam odešel po triumfu na mistrovství světa v Lillehammeru. Zamířil do Rangers, odkud po dvou letech přestoupil do Philadelphie a přes Vancouver a Carolinu se vrátil opět do New Yorku. Následně během výluky v NHL hájil barvy Sparty, v dalším ročníku nastupoval za Servette Ženeva a uplynulou sezonu opět strávil ve svém pražském mateřském klubu.

V NHL odehrál celkem 356 utkání a nasbíral 189 bodů za 78 branek a 111 asistencí. V play-off nastoupil jen k pěti utkáním a zaznamenal jednu asistenci. Letos táhl Spartu za titulem, když v šestnácti zápasech play-off zaznamenal osm gólů a dvě asistence. V základní části vinou zranění třísel odehrál jen 41 duelů a měl na kontě 31 bodů za 20 tref a 11 přihrávek. Kvůli zdravotním potížím se musel omluvit i z mistrovství světa v Moskvě.

Reklama

Související témata: