Hlavní obsah

Hlaváč se s Tampou dohodl za hodinu

PRAHA

Ještě ve čtvrtek se hokejový útočník Jan Hlaváč v klidu připravoval s hráči pražské Sparty na nadcházející extraligový ročník, ale večer se vše změnilo. Agent mu tlumočil nabídku Tampy a třicetiletý dvojnásobný světový šampión se během hodiny dohodl s představiteli vítěze Stanleyova poháru z roku 2004 na podmínkách smlouvy. Po třech letech se tak vrací do NHL.

Článek

"Všechno se seběhlo hrozně rychle. V osm večer jsem měl telefonát, že má Tampa zájem. Začali jsme jednat o podmínkách a za hodinu se dohodli," uvedl Hlaváč v rozhovoru pro ČTK. Souhlasil nakonec i s dvoucestnou smlouvou, která klubu umožňuje poslat jej na farmu, a podle zámořských médií i s příjmem 650 000 dolarů.

Skutečnost, že by musel hrát v nižší AHL či nebyl plně vytěžovaný, mu však podle všeho nehrozí. V kontraktu má totiž klauzuli, že se v takovém případě může vrátit do Evropy. "Byla to podmínka, kterou jsem vyžadoval. Nechci někde jen sedět," řekl. Do kanadsko-americké soutěže se vrací i proto, že by si v budoucnu nechtěl vyčítat, že tuto možnost odmítl. "Může to být poslední šance," připustil.

Na Spartě nebyli nadšení

Hlaváč se v letním období stal třetím důležitým útočníkem, jejž mistrovský tým ztratil. Spartu v minulých týdnech opustili Ondřej Kratěna a Jaroslav Hlinka. Vedení klubu tak z jeho zprávy v pátek moc nadšené nebylo. "Šťastní nebyli, ale pochopili to a popřáli mi hodně štěstí," uvedl Hlaváč, jenž s generálním manažerem Petrem Břízou jednal v pátek dopoledne.

Navíc jeho služby Sparta neztrácí definitivně. Kdyby se ze zámoří předčasně vrátil, šel by zpět do pražského celku. "Byla by to moje první volba," slíbil bývalý hráč New Yorku Rangers, Philadelphie, Vancouveru a Caroliny.

Počet 360 zápasů a 190 kanadských bodů bude podle všeho moci rozšiřovat po boku elitního centra Brada Richardse, kam s ním Tampa podle slov generálního manažera Jaye Feastera počítá. "Říkal mi to. Pokud by k tomu skutečně došlo, bylo by to výborné. Jsou to skvělí hráči," podotkl Hlaváč, jenž se do Sparty vrátil před začátkem minulé sezóny ze švýcarského týmu Servette Ženeva.

Problémy s břišními svaly ustoupily

Tampa si na účastníka pěti seniorských světových šampionátů vzpomněla i přesto, že kvůli zdravotním problémům nemohl startovat na letošním MS v Moskvě. V závěru play-off měl totiž potíže s třísly a břišním svalstvem. "Už je to lepší. V průběhu měsíční pauzy to trochu odeznělo a už je to skoro stoprocentní," uvedl Hlaváč ke svému aktuálnímu stavu. Bez větších omezení se tak může připravovat na další sezónu.

Doposud trénoval se Spartou, v čemž by rád pokračoval i v příštích dnech. "Věřím, že to půjde. Budu to kombinovat ještě s individuální přípravou," plánoval Hlaváč, jenž se tradičně zúčastní i nadcházejícího kempu Jágr týmu v Prostějově.

Reklama

Související témata: