Hlavní obsah

Stanley Cup zažívá s "Kačery" léto na pláži i v sauně

Jirka G. NovákSport.cz

Už jsou to dva měsíce, co hokejisté týmu Anaheim Ducks vyhráli poslední ročník NHL a užívali si zisk Stanley Cupu. Slavný pohár od té chvíle tradičně putuje z jedné oslavy do druhé, každý člen mistrovského týmu využil právo těšit se s trofejí během svých čtyřiadvaceti hodin. Pohár se kromě Kanady a USA už stihl zastavit i ve Švédsku a Rusku.

Článek

Po slavném vítězství Anaheim Ducks ve finále NHL nad Ottawou se tradičním strážcům trofeje začal zhusta zahušťovat diář. Po účasti v televizní show Jay Lena strávil pohár odpoledne a večer na párty u majitelů klubu Henry a Susan Samueliových. Pak Stanley Cup absolvoval triumfální oslavu s fanoušky poblíž haly klubu, kde nechyběl ani kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger.

Pak už přišel na řadu kapitán týmu Scott Niedermayer společně s bratrem Robem a první návštěva nemocnice - za účasti celkem jedenácti hráčů v Orange County. V polovině června se Stanley Cup ještě zastavil v Torontu na slavnostním vyhlašování individuálních trofejí a pak se vrátil do Kalifornie na oslavu Teemu Selänneho. Nemohl při té příležitosti pochopitelně chybět v proslulé finské sauně.

Že by trofej pro surfaře?

Tak trochu odpočinkový den zažil Stanley Cup 16. června, kdy jej jeden z manažerů klubu Kris Loomis vystavil před jednou kalifornskou restaurací u pláže. Procházející neskrývali nadšení, ale ne každý je ve slunném státě USA znalcem hokeje. „Stanley Cup? To je ta tenisová trofej, že?,“ zeptal se jeden muž. Když se mu dostalo odpovědi, že je to trofej pro vítěze play-off NHL, nevinně se zeptal: „Vážně? Kdy to začíná?" Zajímavý rozhovor vedly také dvě postarší dámy: Co je to? ptala se první. Nevím, odpovídá druhá. Že by nějaká soutěž surfařů?

O pár dní později přivezla trojice Scott Niedermayer, Dustin Penner a Chris Kunitz pohár na vojenskou základnu Camp Pendleton nedaleko San Diega. Zatímco se vojáci fotili s trofejí, hokejisté měli šanci vyzkoušet si střelbu z lehkých armádních pušek. Další hráči zase Stanley Cup přinesli na zápas baseballové MLB mezi Los Angeles Angels a Houston Astros.

Stanley Cup jako miska pro psí žrádlo

Z Kalifornie zamířil pohár opět do Kanady, v Ontariu si jej užíval obránce Chris Pronger. Ve stejném státě, ale v městě Cornwall pózoval se Stanley Cupem v kukuřičném poli svých rodičů asistent trenéra Newell Brown. V polovině července jej zas měl k dispozici brankář Jean-Sebastien Giguere v Blainville v Quebeku. Ten pohár svezl v historickém požárním voze a jeho labrador Henri si z mísy poháru pochutnal na svých oblíbených psích granulích.

Stejnou poctu hodlá poskytnout svému čtyřnohému miláčkovi Buddymu, který vinou rakoviny přišel o přední nohu, obránce Sean O´Donnel. Stanley Cup navíc vezme kousek od hokejové arény Ottawy Senators,  týmu, který Kačeři pokořili ve finále. O´Donnell totiž vyrostl poblíž města Kanata, kde Ottawa hraje domácí zápasy NHL.

Asistent generálního manažera Anaheimu David McNab spěchal s pohárem za svým otcem. Max McNab totiž získal Stanley Cup v roce 1950 jako hráč Detroit Red Wings a připomněl si tak slavné chvíle. McNabův nadřízený Brian Burke si pohár užil s rodinou v Pentinctonu, v Britské Kolumbii.

Chcete pohár zvedat? Tak ho nejdřív zkuste vyhrát

Minulý týden měl Stanley Cup k dispozici útočník Samuel Pahlsson v rodném Švédsku, v pondělí dorazil Stanley Cup do Ruska. V Togliatti se s ním chlubil náhradní brankář Anaheimu Ilja Bryzgalov, teprve dvacátý ruský hokejista zvěčněný na podstavci trofeje. O víkendu bude pohár v kanadském Hamiltonu, kde už se na něj těší útočník Andy McDonald.

Spousta fanoušků si chce Stanley Cup zvednout nad hlavu tak jak to dělají hráči bezprostředně po jeho zisku. To je ale proti předpisům. „Vždycky jim říkám, že ho nemohou zvedat. Mohou jít a zkusit ho vyhrát,“ říká jeden z ochránců poháru Mike Bolt.

Reklama