Hlavní obsah

Anaheim dokázal udržet brankářskou jedničku Giguera

PRAHA/ANAHEIM

Brankář Jean-Sebastian Giguere se rozhodl zůstat v týmu šampiónů letošního Stanleyova poháru a podepsal novou čtyřletou smlouvu, která mu zaručuje příjem 24 miliónů dolarů. Třicetiletá jednička kalifornského týmu Giguere tak učinil i přesto, že jako volný hráč, jímž by se stal 1. července, by měl šanci svůj plat o hodně navýšit.

Článek

Obrovitého brankáře získali Kačeři v roce 2000 za právo výběru ve druhém kole draftu. V letošním úspěšném play-off měl Giguere impozantní statistiky. Z osmnácti zápasů, ke kterým nastoupil, odešel třináctkrát jako vítěz, průměr inkasovaných branek na zápas stlačil pod dvě a úspěšnost zásahů měl přes dvaadevadesát procent.

„Každý hráč v lize by chtěl v tuto chvíli hrát za Anaheim,“ pěl chválu gólman ve čtvrtek při telefonické tiskové konferenci a dodal: „Je tu nádherné místo pro život, máme nejlepší majitele z celé NHL.“ Giguere si v této sezóně vydělal čtyři milióny dolarů. V nadcházejících dvou bude pobírat pět a půl miliónu dolarů, ve třetím roce šest a ve čtvrtém dokonce sedm miliónů dolarů.

„Možná o něco málo,“ odpovídá gólman na otázku, zda si v Anaheimu díky novému kontraktu přijde na méně peněz, než by získal jako nechráněný volný hráč. „Oni chtěli mě, já chtěl zůstat a měl jsem jasno s jakou nabídkou budu spokojený. Jsem nadšený, mám další příležitost být členem této organizace. Snad se nám podaří zopakovat letošní úspěch,“ rozplýval se držitel prstenu pro vítěze Stanleyova poháru za rok 2007.

„Bylo velice jednoduché smlouvu uzavřít, protože ochota dohodnout se byla na obou stranách. Je to úžasné. Ještě před rokem jsem si nemyslel, že až budu volný agent, vrátím se zpátky do tohohle týmu. Vše se nakonec obrátilo a prožili jsme báječný rok,“ vysvětlovala dobře naladěná třináctka draftu z roku 1995. Třicetiletý Kanaďan během sezóny mimo jiné ustanovil nový klubový rekord díky 36 vítězstvím v základní části.

Druhý brankář Brzygalov asi Anaheim opustí 

„Je pro nás velkým potěšením, že můžeme ohlásit tuto dohodu,“ řekl novinářům generální manažer Ducks Brian Burke. „Když prozkoumáte délku kontraktu a peníze, o které v něm jde, je jasné, že Giguere chtěl v Anaheimu zůstat a já si ho za to vážím. Pokud by se stal volným hráčem, mohl dostat lepší nabídku. Takové gesto je v dnešním profesionálním sportu opravdu výjimečné,“ dodal Burke.

Generální manažer Ducks dále uvedl, že vzhledem k dalšímu Giguerovu působení u týmu očekává od druhého brankáře Iljy Brzygalova prosbu o výměnu do jiného klubu. „Vyhráli jsme jeden Stanleyův pohár a chceme bojovat o další. To by bylo bez Giguera velice těžké,“ složil poklonu týmové jedničce Burke.

Reklama

Související témata: