Hlavní obsah

Několik českých hokejistů může od neděle změnit v NHL dres

NEW YORK

Dvě desítky českých hokejistů se v zámořské NHL stanou s koncem června volnými hráči. Tedy za předpokladu, že se na poslední chvíli nedohodne některý z nich se svým současným klubem na nové smlouvě. Nechybí mezi nimi například brankář Dominik Hašek, obránce Roman Hamrlík nebo útočníci Robert Lang a jednička draftu 1999 Patrik Štefan.

Foto: detroitredwings.com

Robert Lang

Článek

Do pohotovosti se nyní dostávají hlavně představitelé jednotlivých klubů a agenti hráčů. Pokud to platový strop dovolí, budou mít totiž kluby hned 1. července možnost od svých soupeřů tyto nechráněné volné hráče přetáhnout.

Český gólman Detroitu Hašek je sice mezi volnými hráči největším ze všech brankářských es, podle všeho je však již s Rudými křídly předběžně domluven na nové roční smlouvě. Kluby, které se chtějí posílit na tomto klíčovém postu, tak musejí vybírat mezi ostatními brankáři. Zkušenost nabízí floridský Ed Belfour s Curtisem Josephem z Phoenixu, k mání jsou ovšem i David Aebischer z Montrealu, Jocelyn Thibault z Pittsburghu a Kevin Weekes z newyorských Rangers.

Mezi vysoko ceněnými obránci figuruje i další český reprezentant Hamrlík z Calgary, po němž podle některých informací ze zámoří touží v konkurenčním Edmontonu. Vedle něj by neměli mít s budoucností problémy ani montrealský Sheldon Souray, Darryl Sydor z Dallasu nebo Brian Rafalski, jeden z klíčových hráčů New Jersey Devils při jejich úspěšném tažení za Stanleyovým pohárem v letech 2000 a 2003. V defenzivě by mohlo utrpět nezanedbatelnou ztrátu Buffalo, letošní finalista Východní konference, neboť bez smlouvy je také Teppo Numminen.

Nedvěd zřejmě zamíří do Evropy

Někteří z českých hráčů pravděpodobně zamíří do Evropy. S jistotou to bude útočník Jaroslav Balaštík, který opustil Columbus již po osmi utkáních v úvodu sezóny, mezi nimiž se ocitl i na farmě v Syrakusách a zbytek ročníku odehrál ve švédském Jönköpingu. Na svou šanci v New Yorku Rangers marně čekal zadák Martin Richter, uplynulou sezónu odehrál na farmě v Hartfordu a v polovině května se dohodl na spolupráci s Pardubicemi.

Velmi nejistá je také budoucnost útočníků Petra Nedvěda s Petrem Tenkrátem. Nedvěd je v kontaktu s pražskou Spartou, kterou by mohl posílit se svým bratrem Jaroslavem, Tenkrát je předběžně dohodnutý ve švédské Timře.

Vedle dvaceti českých hokejistů lze mezi volnými hráči najít některá hodně zvučná jména, ale patrně největší zájem se dá očekávat o klíčovou dvojici útočníků Buffala Daniela Briera s Chrisem Drurym. Na seznamu jsou však třeba i Scott Gomez z New Jersey, Ryan Smyth z New Yorku Islanders, Paul Kariya s Peterem Forsbergem z Nashvillu nebo Eric Lindros z Dallasu.

Nylander asi opustí Jágra v Rangers 

Volným hráčem je také jeho spoluhráč Alexej Jašin, dvojka draftu 1992, jehož právě Ostrované před nedávnem vykoupili kvůli platovému stropu ze zbytku lukrativní desetileté smlouvy na 7,6 miliónu dolarů ročně, která vstoupila v platnost v roce 2001. Původně zněla na celkem 87,5 miliónu dolarů, snížila ji však nová kolektivní smlouva z roku 2005; ruský hokejista byl ale i tak považován za přeplaceného a prakticky nevyměnitelného.

Pokud neukončí kariéru, bude jistě žádaným hokejistou také čerstvý finský vítěz Stanleyova poháru Teemu Selänne. V napětí budou také fanoušci New Yorku Rangers, neboť klub se neshodl na finančních podmínkách nového kontraktu se švédským centrem Michaelem Nylanderem, jenž hrál často ve formaci s kapitánem Jezdců Jaromírem Jágrem a někdy také s Martinem Strakou.

Pokud Nylander skutečně odejde, nebude jednoduché najít odpovídající náhradu. Sám Jágr se nechal několikrát slyšet, že mu souhra s Nylanderem vyhovuje a byl by rád, kdyby zkušený Švéd zůstal. Novou smlouvu zatím ostatně nemá ani kanonýr Brendan Shanahan.

Přestupová stavidla se otevřou v neděli 1. července a k dispozici budou vedle mnoha dalších všichni jmenovaní hráči, pokud se však do té doby přece jen nedohodnou se svým zaměstnavatelem na nové smlouvě.

Přehled českých nechráněných volných hráčů:
Brankář: Dominik Hašek.
Obránci: Roman Hamrlík, Jan Hejda, Josef Melichar, Jaroslav Modrý, Karel Pilař, Karel Rachůnek, Martin Richter, Martin Škoula.
Útočníci: Jaroslav Balaštík, Radek Bonk, Jan Bulis, Radek Dvořák, Robert Lang, Petr Nedvěd, Jiří Novotný, Petr Sýkora, Patrik Štefan, Petr Tenkrát, Josef Vašíček.
Přehled slovenských nechráněných volných hráčů:
Útočníci: Peter Bondra, Michal Handzuš, Juraj Kolník, Ladislav Nagy, Vladimír Országh, Jozef Stümpel, Richard Zedník.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články