Hlavní obsah

Hokejisty NY Rangers posílí hvězdy Gomez a Drury

NEW YORK

Čeští hokejisté v čele s kapitánem Jaromírem Jágrem budou mít v New York Rangers od nové sezóny NHL za spoluhráče elitní útočníky Scotta Gomeze a Chrise Druryho. Klub získal oba žádané centry v neděli poté, co se otevřel trh s volnými hráči. Potvrdily se tak dřívější informace o tom, že ačkoliv o oba hokejisty mělo zájem více klubů, Jezdci byli hlavními favority na jejich získání.

Článek

Gomez by měl ve slavné Madison Square Garden působit podle kontraktu na celkem 51,5 miliónu dolarů následujících sedm let, přičemž v nové sezóně 2007/08 by měl mít desetimiliónový příjem. Jeho rekordní plat tak bude vyšší než v Jágrově případě a vyrovná se výši smlouvy, kterou uzavřel Daniel Briere s Philadelphií. Drurymu zaručuje pětiletá smlouva celkem 35,25 miliónu, z toho 7,1 miliónu v každé z nadcházejících dvou sezón.

"Je to naprosto fantastické," neskrýval nadšení generální manažer Glen Sather. "Oba pro nás byli číslem jedna (při získávání volných hráčů), ale nikdy bychom nečekali, že se nám podaří získat oba dva," přiznal Sather.

Dosud byli pro Rangers spíše nepřáteli

Pro oba hokejisty má stěhování do nového působiště poněkud pikantní pozadí. Sedmadvacetiletý Gomez působil celou svou dosavadní kariéru v NHL v barvách New Jersey Devils, jednoho z hlavních rivalů Rangers. Třicetiletý Drury zase svou vyrovnávací brankou osm vteřin před koncem základní hrací doby v pátém vzájemném souboji s týmem z Manhattanu za stavu série 2:2 na zápasy výrazně pomohl převážit semifinále Východní konference posledního ročníku Stanleyova poháru na stranu Buffala Sabres.

Rangers si mohli dovolit získat oba hráče i zásluhou prostoru pod platovým stropem, který se ještě výrazně zvětšil poté, co ho NHL pro novou sezónu navýšila z dosavadních 44 na 50,3 miliónu dolarů. Klub hledal centra do druhé řady k Brendanu Shanahanovi, kam trenéři nyní pravděpodobně přidají Gomeze. Po Jágrově boku v prvním útoku by měl hrát Drury.

Nylander odchází do Edmontonu

Dosavadní elitní centr Rangers Michael Nylander se podle internetového serveru TSN stal posilou Edmontonu. "Původně jsme si mysleli, že Michael zůstane u nás, takže jsme ani nepřemýšleli o podpisu smlouvy s oběma hráči," uvedl Sather na tiskové konferenci. "Jakmile jsem se však rozhodli, že s Michaelem smlouvu nepodepíšeme, chopili jsme se příležitosti, která se nenaskýtá příliš často. Zvlášť když jde o hráče, kteří chtějí v New Yorku hrát," vysvětlil Sather.

Gomez je po Robertu Holíkovi již druhým hvězdným hráčem Devils za poslední léta, který se rozhodl jako volný hráč podepsat smlouvu s Jezdci. "Mířím na největší jeviště, kde je největší tlak. To je New York," řekl Gomez deníku New York Post. "Mám skvělý kontrakt, ale s ním přichází i ten tlak. Ale já to tak chci, mám ho rád. Jsem opravdu nadšený, ale není to z peněz. Je to z té šance vyhrát Stanley Cup v New Yorku," dodal Gomez.

Reklama