Hlavní obsah

Emotivní moment v NHL. Hvězdný útočník byl naměkko, dojetím ronil slzy

Během své bohaté kariéry zažil už hodně emotivních momentů. Vždyť kanadský hokejista Patrick Marleau má ve sbírce dvě zlaté olympijské medaile i dva tituly mistra světa. Na nedělní zážitek, který mu připravili fanoušci San Jose, ale čtyřicetiletý útočník rovněž nejspíš nikdy nezapomene.

Foto: Jeff Chiu, ČTK/AP

Patrick Marleau v dresu San Jose.

Článek

V týmu Žraloků vstoupil Marleau do NHL už v roce 1997 a klubu zůstal věrný dlouhých devatenáct sezon. Stal se rekordmanem týmu v počtu odehraných zápasů (1493), získaných kanadských bodů (1083) i vstřelených gólů (508).

Poslední dva roky ale strávil v Torontu, letos v létě byl vyměněn do Caroliny. Marleau stále snil o tom, že jednou přijde možnost vrátit se do klubu svého srdce. Podle svého agenta Paula Brissona v létě odmítl ambiciózní Hurikány, kteří na něj získali práva, a nakonec z něj přes vykoupení ze smlouvy udělali volného hráče.

Brisson ihned po vykoupení ze smlouvy začal vést jednání s generálním manažerem Sharks Dougem Wilsonem, v první chvíli to ale vypadalo, že k návratu Marleaua nedojde. Ještě na začátku září se Brisson nechal slyšet, že pro svého klienta začne hledat jiné angažmá. San Jose chtělo dát příležitost svým mladým hráčům.

Foto: Jeff Chiu, ČTK/AP

Patrick Marleau (12) na střídačce hokejistů San Jose. Z jeho návratu k Žralokům jsou fanoušci nadšení.

Jenže katastrofální vstup do sezony všechno změnil a Sharks po úvodních čtyřech prohrách oznámili, že se s Marleauem domluvili na roční smlouvě na 700 tisíc dolarů. Že není jen do počtu, ukázal rodák ze Saskatchewanu už ve svém sezonním debutu za Žraloky minulý čtvrtek, kdy dvěma góly zařídil výhru 5:4 v Chicagu.

V neděli přišel pro Marleaua ještě emotivnější okamžik. Poprvé se totiž ukázal na domácím ledě. Už když vyjel na předzápasové rozbruslení, SAP Arena bouřila. „Vítej doma, Patty" nebo „Chyběl jsi nám", stálo mimo jiné na transparentech, které příznivci San Jose vyvěsili.

Ještě většího aplausu se však hráč s číslem dvanáct dočkal během první třetiny, když se objevil na kostce nad ledem, jak sedí na střídačce.

Více než šestnáct tisíc fanoušků v hale přivítalo svého oblíbence potleskem vestoje. Marleau jim zdvihnutím hokejky a rovněž potleskem poděkoval. Na první pohled bylo patrné, jak je dojatý, o čemž svědčily i slzy ve tváři, které si musel utírat.

Foto: Stan Szeto, Reuters

Brankář Martin Jones a Patrick Marleau ze San Jose oslavují výhru nad Calgary.

„Ani nejde každému dostatečně poděkovat za tohle všechno," cenil si Marleau reakce publika v zápase s Calgary, v němž pomohl k vítězství 3:1 asistencí na první gól.

„I když je mu čtyřicet, stále na ledě létá. Je důležitou součástí týmu a jsme šťastní, že ho máme zpět," řekl Marleaův spoluhráč Tomáš Hertl.

„Není náhoda, že jsme s ním v sestavě vyhráli oba zápasy. Hraje přesně, jak má, a dělá všechny správné věci," přidal trenér Peter DeBoer.

Reklama

Související témata: