Hlavní obsah

Plekanec: Po dvou letech prakticky zadarmo mám, co mi patří

Radek MalinaSport.czPrávo

Bez nervozity dotáhl hokejový útočník Tomáš Plekanec ke konci vyjednávání s vedením Montrealu o nové smlouvě. Český forvard v závěru minulého týdne podepsal dvouletý kontrakt, s nímž je konečně spokojený. „Byl jsem odhodlaný nepodepsat. Nebyl jsem v pozici, kdy bych si musel nechat diktovat jejich podmínky,“ říká Plekanec v rozhovoru pro Právo.

Článek

Ve čtvrtek jste podepsal novou smlouvu s Montrealem. Jednání už probíhala pár týdnů. Ulevilo se vám hodně po definitivní dohodě?

Nebyl důvod být nervózní. Kdyby byl srpen, asi bych mluvil jinak. Ale nešlo o milióny. Montreal chtěl, abych podepsal na dva roky. V návrhu na první sezónu jsme se rozcházeli v představách minimálně, o sto tisíc dolarů. V kontraktu na druhý rok byl ale rozdíl velký. Na tom to vázlo.

V minulé sezóně jste bral 450 tisíc dolarů. Byl jste jedním z nejhůře placených hráčů. Splňuje nový kontrakt vaše představy?

Jsem spokojený. Dostal jsem přesně, co jsem chtěl. Dva roky jsem hrál prakticky zadarmo. Když jsem tehdy podepisoval kontrakt, tak slíbili, že pokud dokážu svoji úlohu a význam pro tým, tak mi vše vrátí v další smlouvě. Ale místo toho si se mnou hráli. Kdybych byl nováček, tak bych neřekl ani slovo.

V sezóně jste odehrál 81 zápasů, vstřelil 20 gólů a přidal 27 asistencí. Upevnila tahle bilance vaši pozici při dohadování o kontraktu?

Určitě se vyjednávalo lépe. Před dvěma lety jsem neměl odehráno v NHL prakticky nic. Nemohl jsem si vyskakovat.

Byl jste ochoten ustoupit, kdyby klub odmítl vaše požadavky?

Byl jsem odhodlaný nepodepsat. Nebyl jsem v pozici, kdy bych si musel nechat diktovat jejich podmínky. Nešel bych pod svojí cenu.

V Montrealu už se nesejdete s českým útočníkem Bonkem, ale zase přijde obránce Hamrlík. Co na tuhle výměnu říkáte?

Několikrát jsme si s Bonkem volali a čekal jsem, že nezůstane. Hodně mi za poslední dva roky pomohl. Jak kolem hokeje zkušenostmi, tak i mimo led. A příchod Romana Hamrlíka mě nepřekvapil. Je moc dobrý do přesilovky, má dobrou střelu, skvěle rozehrává. A my jsme v minulé sezóně občas měli problém si pořádně přihrát. Moc nám pomůže. Domluvili jsme se, že až bude mít cestu do Prahy, zajdeme si zahrát tenis, a pak někde poklábosíme u kafe.

Jak vlastně vedení hodnotilo minulou sezónu bez play-off?

V klubu bylo velké zklamání. Bylo nám řečeno, že se to nesmí opakovat.

Chuť jste si chtěl spravit na MS v Rusku, ale i to skončilo špatně. Byl jste hodně zklamaný?

Nelituji. Poznal jsem nové kluky, jsem o rok zkušenější. Vím, co se mohlo udělat lépe. Byla to špatná zkušenost, ale užitečná. Když mě trenér Hadamczik povolá, přijedu rád znovu. Myslím, že kritika, která se snesla na jeho hlavu, byla příliš ostrá. Rozhodně mohla mít i jiné adresáty.

Jaký jste měl program po návratu z Moskvy?

Čtyři týdny úplné volno. Pak jsem začal trénovat. Ještě teď pojedu na týden k moři. A samozřejmě trénuji. Dostal jsem v Montrealu DVD s programem. Další kluci z Kladna také mají své plány, dali jsme to dohromady. Nezaměřujeme se tolik na těžké váhy, ale na pohyby celého těla. Třeba zvedáme činky při sezení na balónech. A nechybějí cyklistické etapy nebo fotbal či tenis.

Reklama