Hlavní obsah

Na trhu volných hráčů bodovali hlavně Rangers a Philadelphia

Jirka G. NovákSport.cz

Jakmile se prvního července otevřel trh s volnými hráči, začaly se kluby NHL předhánět v nabídkách pro ty nejlepší hokejisty. Nejvíce na tom samozřejmě vydělali ti, o které byl největší zájem, a někteří si na platu hodně výrazně polepšili. Především manažeři New York Rangers a Philadelphie přitom působili s rozhazováním peněz hodně furiantsky, však také získali hvězdné posily.

Foto: ČTK/AP

Hokejisté New York Rangers se posílili o zvučná jména

Článek

Jezdci z New Yorku sice přišli o dvorního Jágrova centra Nylandera, ale zato hned dva skvělé střední útočníky získali. Chris Drury by měl být lídrem druhého útoku, Scott Gomez zřejmě zaplní místo po Nylanderovi. O jejich kvalitách není pochyb, však také jejich kontrakty stály za to. Jen na mzdy těchto dvou hráčů vyplatí Rangers příští rok přes 17 miliónů dolarů.

Vydatně se po hodně nepovedené sezóně posílila také Philadelphia. Z Buffala získala Daniela Briera, jenž by měl být prvním centrem a dvorním nahrávačem pro nejlepšího střelce týmu Simona Gagneho. Do prvního nebo druhého útoku bude patřit také Scott Hartnell, kterého stejně jako elitního obránce Kimo Timmonena odlákali Flyers z Nashvillu.

Více branek si od slovenských posil Michala Handzuše a Ladislava Nagyho slibují Králové z Los Angeles. Na souhru krajanů zkusí vsadit také Chicago, které chce vedle Martina Havláta postavit Roberta Langa. V Coloradu jsou zase zvědavi, jak bude klapat spolupráce kapitána Sakika s Ryanem Smythem, zkušenou posilou do obrany je pak Scott Hannan. Ve Washingtonu se radují z příchodu obránce Potiho, s Nylanderem počítají do prvního útoku k Alexanderu Ovečkinovi.

Anaheim je připraven na odchody Niedermayera i Selänneho

Poslední vítězové Stanley Cupu Anaheim Ducks pracovali především na udržení brankáře Giguera, ale přesto nezůstali pozadu. Jádro vítězného týmu zůstane stejné, nejistá budoucnost je pouze u obránce Scotta Niedermayera a útočníka Teemu Selänneho. Oba veteráni zvažují konec kariéry. Anaheim se proto raději pojistil a získal zkušeného obránce Mathieu Schneidera a generální manažer Brian Burke věří, že své schopnosti ještě předvede i Todd Bertuzzi.

Novou motivaci může v Montrealu získat obránce Roman Hamrlík, stejně jako v  Pittsburghu Petr Sýkora. Klub kolem Sidney Crosbyho získal ještě obránce Darryla Sydora. Vedle dvojnásobného vítěze Stanley Cupu by měli hokejově vyrůst mladí obránci týmu. Owen Nolan se zkusí vrátit na výsluní v Calgary, kam si jej přivedl kouč Darryl Sutter, jenž jej kdysi vedl v San Jose.

Výprodej v Buffalu a Nashvillu 

Právem roztrpčeni jsou fanoušci Buffala. Nejen, že přišli o nejlepší hráče Briera a Druryho, ale navíc nepřišel nikdo, kdo by je mohl nahradit. Místo toho ještě tým opustil Zubrus, a ještě se funkcionáři pořádně zapotili, aby jim "nezdrhl" také Thomas Vanek. Jedinou posilou je brankář Jocelyn Thibault, s nímž se ale počítá jen s jako náhradníkem za Ryanem Millerem.

Vzteky bez sebe musí být také příznivci Nashvillu, jenž se zmítá v ekonomických nesnázích. Výměnu brankáře Vokouna na Floridu následovaly další "tragédie" - klub pustil do Philadelphie Hartnella a Timonena, a hvězdný Paul Kariya se dohodl se St. Louis. Těžko fanoušky uspokojil příchod Radka Bonka, s nímž se počítá do třetího útoku.

Do Edmontonu se nikomu nechce

Pořádně svému týmu pustili žilou také New York Islanders. Nejdřív se klub zbavil předraženého Jašina, a poté odešli Ryan Smyth, Jason Blake, Richard Zedník, Viktor Kozlov, a Tom Poti. Prázdná místa v útoku alespoň částečně zaplnili Mike Comrie a Bill Guerin, nově jmenovaný kapitánem týmu. New Jersey se zase pokusí osiřelé posty po Gomezovi a obránci Rafalskim zaplnit Zubrusem (který je ale platnější na křídle než ve středu útoku) a Rachůnkem.

V nepříjemné pozici se ocitl generální manažer Edmontonu Kevin Lowe. Na poslední chvíli jej "vypekl" Michael Nylander, který předběžně slíbil příchod, ale nakonec se rozhodl pro návrat do Washingtonu. Olejářům nevyšel ani riskantní tah, kdy zkusili přeplatit Vaneka z Buffala, a  nabídky klubu odmítli i útočníci Mike Cammalleri nebo Michael Ryder. Navíc za klub už nebudou hrát Češi Petr Sýkora a Jan Hejda.

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ POSILY KLUBŮ NHL
HráčPůvodní klubNový klub
Scott HartnellNashvillePhiladelphia
Jason BlakeN.Y. IslandersToronto
Viktor KozlovN.Y. IslandersWashington
Tom PotiN.Y. IslandersWashington
Scott HannanSan JoseColorado
Chris DruryBuffaloN.Y. Rangers
Scott GomezNew JerseyN.Y. Rangers
Radek DvořákSt. LouisFlorida
Richard ZedníkN.Y. IslandersFlorida
Brian RafalskiNew JerseyDetroit
Mathieu SchneiderDetroitAnaheim
Daniel BriereBuffaloPhiladelphia
Ryan SmythN.Y. IslandersColorado
Paul KariyaNashvilleSt. Louis
Petr SýkoraEdmontonPittsburgh
Darryl SydorDallasPittsburgh
Michael NylanderN.Y. RangersWashington
Roman HamrlíkCalgaryMontreal
Todd BertuzziDetroitAnaheim
Ladislav NagyDallasLos Angeles
Michal HandzušChicagoLos Angeles
Robert LangDetroitChicago
Radek BonkMontrealNashville
Bryan SmolinskiVancouverMontreal
Owen NolanPhoenixCalgary
Karel RachůnekN.Y. RangersNew Jersey
Brad StuartCalgaryLos Angeles
Anders ErikssonColumbusCalgary
Jan HejdaEdmontonColumbus
Bill GuerinSan JoseN.Y. Islanders
Mike ComrieOttawaN.Y. Islanders
Jocelyn ThibaultPittsburghBuffalo
Mike YorkPhiladelphiaPhoenix

Reklama