Hlavní obsah

Crosby prodloužil v Pittsburghu smlouvu do roku 2013

PITTSBURGH

Pittsburgh si zajistil služby kanadské hokejové hvězdy Sidneyho Crosbyho až do konce sezóny 2012/2013. Devatenáctiletý nejužitečnější a neproduktivnější hráč uplynulého ročníku NHL, jenž má ještě na nadcházející ročník platný nováčkovský kontrakt, v úterý uzavřel s Penguins smlouvu na období dalších pěti let.

Článek

Klub oficiálně finanční podmínky nezveřejnil, ale údajně kontrakt vynese Crosbymu celkem 43,5 miliónů dolarů. V současné době má roční příjem 850 tisíc dolarů.

"V Pittsburghu hraju a žiju opravdu rád a chci tu zůstat spoustu let. Individuální ocenění a osobní statistiky jsou skvělé, ale můj cíl číslo jedna je vyhrát Stanleyův pohár. Strašně rád bych přispěl k tomu, aby se vrátil do Pittsburghu," řekl zámořským novinářům Crosby. Penguins triumfovali naposledy v letech 1991 a 1992, kdy tým táhl Mario Lemieux a na startu hvězdné kariéry byl Jaromír Jágr.

Podle zpráv deníku The Pittsburgh Tribune-Review uzavřel kontrakt na 45 miliónů dolarů, podle kanadské televizní stanice TSN je o 1,5 miliónu dolarů nižší. Crosby neuzavřel kontrakt na maximální možnou částku pravděpodobně i proto, aby mohl klub v dalších letech prodloužit kontrakty s dalšími mladými talenty Jevgenijem Malkinem a Jordanem Staalem.

"Sidney dokázal, že je ve velice mladém věku úžasný hráč a lídr týmu. Je to skvělá zpráva pro naší organizaci a fanoušky, že ho máme pod smlouvou na příštích šest sezon," prohlásil generální manažer Penguins Ray Shero. "Když máte v týmu hokejistu, který je v devatenácti nejproduktivnější a nejužitečnější v lize, je jasné, že máte někoho opravdu výjimečného."

Sezónu dohrával se zlomeninou 

Jednička draftu z roku 2005, která je považována za největší talent od dob Wayna Gretzkého a Maria Lemieuxe, v uplynulé sezóně nasbíral v 79 zápasech 120 bodů za 36 branek a 84 asistencí. Získal tak Art Ross Trophy jako nejmladší hráč v historii. Obdržel také dvě prestižní ceny pro nejužitečnějšího hráče ročníku - Hart Trophy od Asociace profesionálních hokejových novinářů a Lester B. Learson Award od Hráčské asociace NHLPA.

Celkem si Crosby za dvě sezóny v NHL připsal ve 160 utkáních 222 bodů za 75 tref a 147 asistencí. Je nejmladším hráčem v historii, který dosáhl hranice sta i dvou set bodů v NHL.

Svými výkony letos pomohl Pittsburghu do play-off a v pěti zápasech při své premiéře v bojích o Stanleyův pohár zaznamenal pět bodů za tři góly a dvě přihrávky. Sezónu dohrával i se zlomeninou v levé noze.

Reklama