Hlavní obsah

Shanahan zůstává v Rangers, podepsal roční smlouvu

NEW YORK

Kanadský hokejový útočník Brendan Shanahan bude pokračovat v New Yorku Rangers. Osmatřicetiletý olympijský vítěz ze Salt Lake City uzavřel s Jezdci jako volný hráč roční kontrakt, který mu zaručuje základní příjem 2,5 miliónu dolarů a dalších 2,8 miliónu může získat na bonusech.

Článek

"Nebylo pochyb, kde chce Brendan hrát a že generální manažer Glen Sather chce, aby v Rangers pokračoval. Proto jsme s nikým jiným nejednali a soustředili jsme se jen na dohodu s Rangers," řekl agentuře AP Rick Curran.

Rangers získali Shanahana na trhu volných hráčů loni a v uplynulém ročníku měl plat čtyři milióny dolarů. V nadcházející sezóně bude pravděpodobně stejný, protože podle zámořských zdrojů bonus dva milióny dolarů získá za odehrání více než deseti utkání v sezóně. Zbývajících 800 tisíc je za vystoupení v play-off.

Zbývá 5,6 miliónu dolarů 

Bývalý hráč New Jersey, St. Louis, Hartfordu a Detroitu v dresu Rangers nasbíral v 67 utkáních 62 bodů za 29 branek a 33 asistencí. V deseti duelech bojů o Stanleyův pohár vstřelil pět branek a na dvě přihrál. Přestože musel po těžkém otřesu mozku po srážce s útočníkem Mikem Knublem z Philadelphie vynechat 15 zápasů, byl Shanahan druhým nejlepším střelcem Rangers a čtvrtý v týmové tabulce produktivity.

Shanahan je se 627 góly nejlepším aktivním střelcem NHL a celkově mu patří 12. místo. V 1417 utkáních nasbíral celkem 1294 bodů a v play-off přidal v 157 duelech 119 bodů za 53 gólů a 66 asistencí. Třikrát získal s Detroitem Stanleyův pohár.

Při podpisu kontraktu s asistentem kapitána Jaromíra Jágra využili Rangers toho, že bonusy u roční smlouvy hráče nad 35 let se nezapočítávají do platové stropu. Pokud je hráč získá, zatíží ho až v další sezóně. K hranici 50,3 miliónu dolarů se totiž klub přiblížil hned 1. července po získání centrů Scotta Gomeze a Chrise Druryho.

Rangers ještě chtějí prodloužit kontrakty s gólmanem Henrikem Lundqvistem a tvrdým útočníkem Seanem Averym, kteří se obrátili k arbitráži. Zbývá jim na to celkem 5,6 miliónu dolarů.

Reklama