Hlavní obsah

Po sauně na led? Kdo nezažil, neuvěří, říká Hanzal

Tropické vedro, písečná bouře či bouřkový liják. Ve vyprahlém Phoenixu nic nezvyklého. Tvrdým klimatickým podmínkám přivyká také hokejový útočník Martin Hanzal, jenž podpisem smlouvy s Coyotes udělal rázný krok k vysněné NHL. V týmovém kempu nováčků nelze talent českobudějovického odchovance přehlédnout. Naopak.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Martin Hanzal

Článek

„Zapůsobil na mě“, přiznal po úvodním tréninku Wayne Gretzky. „Za jediný rok udělal obrovský skok ve výkonnosti. Má velkou šanci zahájit sezónu v NHL“, pokračoval pro Sport.cz kouč a zároveň spolumajitel arizonského celku.

Martine, taková slova z úst Wayna Grezkého jistě povzbudí, že?

Potěší to hodně, ale nesmím se tím nechat uspokojit. Musím dál makat, protože cesta do prvního týmu bude stát ještě hodně sil.

Máte za sebou velmi povedený ročník v týmu Red Deer Rebels. I přes nízký počet odehraných utkání jste se stále držel na špici bodování soutěže. Kanadský styl hokeje vám tedy sedí?

Až na nevydařené mistrovství světa juniorů to pro mě byla nejlepší sezóna. Po třech letech se  Red Deer konečně dostal do play-off. Bodově to taky bylo dobré, takže jsem určitě spokojen.

Ovlivnil vás nějak trenér Brent Sutter, jenž pro NHL vychoval již řadu hokejistů?

Ze začátku jsem nevěděl, co můžu čekat. Byla to má první celá sezóna za mořem, během níž mi kouč Sutter hodně pomohl. Hodně jsem toho získal jak po fyzické, tak psychické stránce.

V letošním vstupním draftu CHL trenér Sutter sáhl po Tomáši Polákovi z Karlových Varů. Dostal od vás nějaké doporučení?

Ne, vůbec jsme o tom nemluvili. Po sezóně jsem se jen rozloučil, takže o draftu vůbec nebyla řeč.

Odměnou za skvělé výkony vám byla první smlouva v NHL. Už jste ji stihl oslavit?

Oslavili jsme to doma v rodinném kruhu. Pak trochu s kamarády a přítelkyní.

V posledních měsících pendlujete mezi Českem a Spojenými státy. Jak se vyrovnáváte s  cestováním?

Je to těžké. Cestování přes půl světa je hodně náročné, dlouhé létání mi nedělá dobře. České Budějovice teď ale mají volno, trénuji teď jakoby navíc. Z tohoto pohledu jsem určitě rád, že tady pro nás ten kemp připravili.

V čem se liší příprava v Čechách od Ameriky?

Je to hlavně v nasazení. V týmu je spousta Kanaďanů a ti jsou známí tím, že dřou jak na tréninku, tak potom v zápase.

Většina vašich tréninků je zaměřena na sílu, rychlost a koordinaci. Při letmém pohledu se zdá, že trenéři zařadili také některé prvky z krasobruslení. Jste vyšší postavy, neperete se s tím trošku?

To je pravda. Tady jde však o NHL a pokud v ní chci hrát, musím se s tím vyrovnat a zvládnout všechno.

Ve Phoenixu panují tradiční vedra. Být zpocený ještě předtím než nastoupíte na led je docela zvláštní, že?

To je strašný. Nikdy jsem nečekal, že se tohle může stát. Nezažil jsem, aby venku bylo vysoko přes čtyřicet stupňů a v hale mínus deset. Ten, kdo to nezažil, neuvěří.

Určitě jste rád, že je v kempu také Martin Látal.

Známe se už delší dobu. Jsme tady jediní dva Češi. Můžeme si alespoň na chvíli popovídat česky, protože jinak je to samá angličtina.

Coyotes v minulosti draftovali řadu českých hokejistů. Martin Podlešák, František Lukeš ani Jakub Koreis se však do prvního týmu neprosadili. Dali vám nějakou radu, aby jste zlomil toto “prokletí“?

Popravdě se s klukama moc neznám. Loni jsem mluvil jen s Jakubem Koreisem. Řekl mi, že neví, čím to je. Na farmě v San Antoniu se snažil, i když nedělal tolik body. Uvidím, snad to zlomím.

Po neúspěšné loňské sezóně Coyotes propustili svého generálního manažera. Přišel Don Maloney z NY Rangers, který chce sázet především na mladé hráče. Šance zahrát si na podzim NHL jsou rázem vyšší...

Potěšilo mě, když jsem se dozvěděl, že nový manažer chce postavit tým na mladých hráčích. Taková šance se jen tak nenaskytne a byla by škoda toho nevyužít.

Reklama

Související témata: