Hlavní obsah

Smlouva mezi NHL a IIHF byla definitivně ratifikována

CURYCH

Nový čtyřletý kontrakt mezi Mezinárodní hokejovou federací IIHF a NHL, která upravuje podmínky odchodu hráčů do zámořské soutěže, zástupci obou stran ve čtvrtek v Curych definitivně ratifikovali. Smlouva, jejíž podmínky byly doladěny už během květnového mistrovství světa v Rusku, stejně jako v minulých dvou letech nezahrnuje Rusko, které se odmítlo připojit.

Článek

Další evropské hokejové velmoci Česká republika, Finsko, Německo, Slovensko, Švédsko i Švýcarsko se rozhodly přistoupit na podmínky kontraktu, který má platnost do roku 2011. NHL vyplatí ročně devět miliónů dolarů pro hranici 45 odcházejících hráčů. Pokud bude tento limit překročen, bude za každého dalšího vyplaceno dalších 200 tisíc dolarů.

Kluby NHL musí podepsat smlouvu s hráčem s platným kontraktem v evropských týmech do 15. června a pro nedraftované hráče, kteří v NHL ještě nepůsobili, je uzávěrka už 1. června. Jiné jsou podmínky pro hokejisty draftované v daném roce, kteří mohou uzavřít kontrakt v prestižní zámořské soutěži do 15. července, či při uhrazení 100 tisíc dolarů z pokladny klubu až do 15. srpna.

Hráči z NHL mohou na MS i ZOH 2014

Navíc musí kluby NHL zaplatit za hokejisty, kteří v první sezóně po podpisu kontraktu nejsou na soupisce v třiceti a více duelech včetně play-off. Jde o částku mezi 50 až 100 tisíci dolarů v závislosti na pozici na draftu. Tyto peníze jdou do fondu IIHF, který bude klubům nahrazovat ztráty za odchody hráčů do severoamerických juniorských soutěží, které kontrakt mezi IIHF a NHL nezahrnuje.

Smlouva obsahuje povolení účasti hokejistů z NHL na světových šampionátech a olympijských hrách v roce 2010 ve Vancouveru.

V uplynulém ročníku NHL působilo 259 hráčů z Evropy, tedy 27,4 procenta z celkového počtu hokejistů v lize.

Reklama