Hlavní obsah

Rachůnek vezl z Bilbaa zlato i smlouvu

PRAHA

Skvělé vzpomínky na začátek července ve španělském Bilbau má Karel Rachůnek. S českými in-line hokejisty tam získal historické světové zlato a ještě během šampionátu uzavřel prostřednictvím agenta novou smlouvu v NHL, kde oblékne dres New Jersey.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Karel Rachůnek (vlevo) v reprezentačním dresu

Článek

Když po sezóně v NY Rangers neprodloužil kontrakt, stal se nechráněným volným hráčem. „Šlo tam hlavně o peníze, klub chtěl ušetřit finance na letní nákupy,“ přiznává 27letý obránce, jenž tak alespoň nemusel žádat v zámoří o souhlas s reprezentačním startem v in-line hokeji, který bere jako zpestření letní přípravy.

„Především na fyzickou kondici je to výborné, pomohou i různé návyky z ledu,“ říká Rachůnek a ani mu nevadí, že kvůli in-line hokeji nestihl dovolenou u moře. „Čas na odpočinek jsem si vybral v závěru sezóny, kdy jsem musel léčit poraněné kolenní vazy,“ vypráví.

V předchozích dvou letech skončilo Česko na MS v in-line hokeji vždy druhé, a tak věřil v medaili. „Je moc fajn, že to vyšlo až k titulu, vždyť zámořské celky nasazují profesionály hrající in-line celoročně,“ vypráví Rachůnek s tím, že nejtěžší bylo semifinále s Kanadou. „Nervy ale nebyly, měli jsme výbornou partu, která si to užívala a finále se Švýcary bylo až nečekaně jednoduchou záležitostí,“ říká autor první branky v duelu o zlato. „Protože jsme spěchali domů, oslava se odehrála v autobuse, brzy nás ale přemohla únava.“

Jasno o novém hokejovém angažmá chtěl sice mít co nejdřív, moc ale nepočítal, že by k nějaké dohodě mohlo dojít během in-line mistrovství. Když však obdržel nabídku New Jersey, tak s podpisem neváhal, byť se mu roční plat sníží o 300 tisíc dolarů.

„Seběhlo se to rychle po otevření hráčského trhu. Nechával jsem si otevřenou cestu k návratu do ruské Jaroslavli, ale angažmá v zámoří bylo prioritou a kontrakt v ambiciózním týmu za téměř 1,5 mil. dolarů beru. Byl jsem rád, že se vlastně nemusím stěhovat, stačí přejet pár mostů. Sice opouštím českou kolonii v čele s Jágrem, ale i v Devils budu mít za kapitána krajana,“ těší se na Eliáše.

Reklama

Související témata: