Hlavní obsah

Dechberoucí finta ožila! A odnesl to brankář Rittich

Byl to jeho zápas! Ruský hokejový útočník Andrej Svečnikov, dvojka loňského draftu NHL, rozhodl dvěma góly duel Caroliny s Calgary, dvakrát při tom pokořil českého brankáře Flames Davida Ritticha. Zejména první trefa, při níž si puk nabral za brankou na čepel hole a ze vzduchu jej zasunul do horního růžku Rittichovy klece, byla lahůdková.

Foto: James Guillory, Reuters

Takhle křídelní útočník Caroliny Andrej Svečnikov nachytal Davida Ritticha v brance Calgary.

Článek

Devatenáctiletý Rus si za brankou nabral puk na čepel, vyjel k pravé tyčce a po vzoru florbalistů ho hodil nad Rittichovo rameno. Úchvatné, dokonalé, nechytatelné! Hala bouřila nadšením.

„Když mně bylo 11, ukázal mi tuhle fintu na videu starší brácha Jevgenij (rovněž hokejista hrající za Detroit - pozn. red.). Zkouším ji dost často, na tréninku vlastně pravidelně. I dneska ráno jsem ji ještě před zápasem piloval. Jsem rád, že se mi povedla v pravou chvíli," pochvaloval si po utkání Svečnikov, který ekvilibristickým způsobem vyrovnal v 50. minutě stav na 1:1. O tři minuty nato přidal ruský talent druhý gól, Carolina vyhrála 2:1 a Svečnikov byl vyhlášen první hvězdou duelu.

„Má spoustu triků jako tenhle a pořád je trénuje. Je to moc šikovný kluk," pochválil spoluhráče brankář Petr Mrázek, jenž zneškodnil 28 střel, doma vyhrál čtrnáctý zápas v řadě a byl zvolen druhou hvězdou utkání.

Svečnikovova finta není novinkou, stejnou kulišárnu nejvíce proslavil finský útočník Mikael Granlund na mistrovství světa 2011 v Bratislavě v zápase s Ruskem. Podobný gól vstřelili i švédský útočník tehdejšího pražského Lva Nicklas Danielsson či Slovák Ján Sýkora v utkání Euro Hockey Challenge, který před šesti lety florbalovým způsobem nachytal Jakuba Kováře.

Reklama

Související témata: