Hlavní obsah

Legendární kouč Arbour se na jeden zápas vrátí na lavičku Islanders

Legendární trenér a člen Síně slávy NHL Al Arbour bude opět koučovat hokejisty New York Islanders. Stane se tak však na pouhý jeden zápas 3. listopadu, kdy povede klub ve svém jubilejním 1500. utkání v NHL. Arbour dovedl v letech 1980-1983 Islanders ke čtyřem vítězstvím ve Stanley Cupu v řadě, na lavičku k zápasu proti Pittsburghu jej pozval současný trenér newyorského týmu Ted Nolan.

Článek

"Jsem z toho nadšený. Nevím, jak moc se trénování změnilo, přece jen jsem už mimo delší dobu. Ale dva body jsou snad pořád dva body, takže určitě budeme chtít zápas vyhrát,"  vzkázal čtyřiasedmdesátiletý Arbour agentuře Canadian Press.

Nolan dostal nápad přivést nejslavnějšího trenéra v historii klubu zpátky na lavičku během loňské sezóny. "Každý den jsem v hale procházel kolem desky, na které jsou zaznamenány milníky klubu. A pokaždé mne ranilo, když jsem viděl, že kouč Arbour vedl Islanders přesně ve 1499 zápasech," vysvětli Nolan své pohnutky dopřát Arbourovi jubilejní zápas u Islanders.

Nejdříve o této možnosti promluvil s generálním manažerem klubu Garthem Snowem a když dostali od vedení NHL svolení, nic už nebránilo tomu Arboura pozvat. "Garantuji vám, že to bude úžasný večer," tvrdí Nolan.

Arbour netušil, kolik zápasů vlastně u Islanders strávil

Samotný Arbour ani nevěděl, kolik přesně utkání na lavičce Islanders odkoučoval. "Skutečně jsem o tom neměl ponětí, dokud s tím Ted nepřišel. Především jsem ale nechtěl, aby ten můj ´návrat´nějak poškodil mužstvo. Teprve potom jsem souhlasil," řekl Arbour, jenž si vymínil, aby Nolan byl na lavičce s ním. "Bude to lepší, protože neznám současné hráče ani systém, jakým mužstvo hraje. Budu potřebovat pomoc," dodal Arbour s úsměvem.

Arbour má u Islanders bilanci 1499 utkání v základní části, z toho 739 vítězných. Dalších 197 utkání (119 vítězných) zažil s týmem v play-off. Tolik utkání u jednoho týmu nezvládl v historii NHL žádný jiný trenér. Kromě Islanders vedl krátce i St. Louis a co se týče vítězných utkání, je v historii soutěže lepší pouze legendární  Scotty Bowman.

Při Arbourově návratu na lavičku by neměly chybět ani další legendy Islanders. "Jako bývalý Alův hráč se nemohu dočkat, až jej zase uvidím na lavičce v těch jeho brýlích a upraveném účesu. To si přece nenechám ujít," vzkázal například bývalý famózní kanonýr klubu Mike Bossy.

Reklama