Hlavní obsah

Zadák Pilař dostal další šanci v NHL, podepsal smlouvu s Atlantou

ATLANTA

Vedení hokejového klubu zámořské NHL Atlanta Thrashers se dohodlo na podmínkách smlouvy s českým obráncem Karlem Pilařem, jenž byl nechráněným volným hráčem. Devětadvacetiletý zadák se tak vrací do NHL po třech letech, přičemž v uplynulých dvou sezónách ho trápily potíže se srdcem. Podmínky dvoucestného kontraktu nebyly zveřejněny.

Článek

"Nabídek bylo více. Jednali jsme s Torontem, kde Karel hrál, dále byly ve hře Chicago, Boston, Phoenix a částečně Ottawa. Zvážili jsme sílu týmu a prostor, jaký by měl Karel v mužstvu dostat, a rozhodli jsme se pro Thrashers," řekl ve čtvrtek hráčův zástupce Robert Spálenka z agentury Sport Invest. "V Atlantě by měl Karel pravidelně hrát, bylo vidět, že o něj klub hodně stojí."

Pilař zažil raketový vzestup kariéry, když po působení v prvoligových Kralupech nad Vltavou vstoupil do extraligy v 21 letech v dresu Litvínova. Za další dva roky slavil titul na světovém šampionátu a zamířil do NHL, kde si ho vybralo Toronto. Jeho kariéru ale přibrzdily trable se srdcem, které mu způsobil virus a objevily se poprvé v ročníku 2002/03.

V další sezoně hrál, pravidelně nastupoval i v ročníku 2004/05 při výluce v NHL v dresu Sparty. Potom se ale problémy vrátily a Pilař musel vynechat většinu z posledních dvou ročníků, nicméně na jaře se k hokeji vrátil. Zahrál si dokonce v posledním finálovém utkání extraligy a vybojoval se Spartou mistrovský titul.

Pilař je zdravý a na NHL dobře připravený, míní Spálenka

Ještě předtím se Pilař na deset utkání připojil k Torontu Marlies v nižší zámořské AHL a zaznamenal sedm bodů za dvě branky a pět asistencí. Zařadil se i do přípravy na mistrovství světa v Moskvě, ale na šampionát se neprobojoval.

"Karel je zdravotně úplně v pořádku. Od doby, kdy slezl z ledu, tak na sobě tvrdě maká a je dobře připravený," doplnil Spálenka na adresu svého klienta, který v současné době trénuje v Praze pod vedením kondičního trenéra Petra Brabce.

Rodák z Prahy, jehož si vybrali Toronto Maple Leafs jako celkově 39. hráče v draftu 2001, by tak mohl navázat na ročník 2003/04, kdy za první tým Toronta odehrál 50 utkání a nasbíral v nich 19 bodů za dvě branky a 17 finálních přihrávek. Celkem čítá Pilařovo konto v NHL 90 odehraných duelů, v kterých si ofenzivně laděný zadák připsal 30 bodů díky šesti gólům a 24 nahrávkám.

Atlanta měla o Pilaře zájem už v roce 1999, kdy ale jeho práva získalo v draftu Toronto. "Měli jsme s Atlantou pohovory ještě před draftem, ale Toronto bylo tehdy rychlejší," dodal Spálenka.

Reklama

Související témata: