Hlavní obsah

Pilař uzdravil nemocné srdce a znovu chce dobýt NHL

Potíže se srdcem jsou snad definitivně pryč a obránce Karel Pilař se po dvou letech vrací z lékařských ordinací do severoamerických hokejových arén. Devětadvacetiletý zadák dostal příležitost k návratu do nejslavnější ligy světa v Atlantě, která s ním před nedávnem podepsala roční dvoucestnou smlouvu.

Článek

Měsíce nejistoty a obav o vlastní zdraví Pilaře nezlomily. Vleklé problémy se srdcem, jejichž příznaky se objevily už v sezóně 2002/2003, ustoupily. Kvůli nim bývalý litvínovský a sparťanský obránce za poslední dva roky odehrál jen sedmnáct soutěžních zápasů.

"Dneska už nemusím docházet na žádné kontroly, doufám, že to je zažehnané. Cítím se dobře, nemám žádné příznaky, všechno je v pohodě," řekl novinářům po úterním utkání Jágr Teamu v Novém Jičíně. S onemocněním si Pilař prožil svoje. Když mu lékaři popsali diagnózu, přepadly ho deprese. "První dva měsíce byly těžké, když přijde ta rána a člověk se dozví, že nemůže hrát. Potom, jak začne člověk věřit, že hrát bude, je to lepší. Hlava taky hodně uzdravuje, pomohli mi i lidí z okolí," řekl Pilař.

Nyní už má mistr světa z roku 2001, který právě po zlatém triumfu na šampionátu v Hannoveru odešel z Litvínova do Toronta, čistě hokejové starosti. Pracuje na fyzičce pro návrat do NHL. "Zůstáváme na ledě po áčku Sparty s klukama, co jdeme do zámoří. Zatím jsem byl čtyřikrát, dopoledne se snažím chodit do posilovny, pokud nejsem moc unavený," uvedl Pilař.

Nabídek bylo více

Přestože za poslední roky odehrál jen několik utkání, jiný cíl než NHL v létě neměl. "Měl jsem v plánu podepsat do Ameriky a připravoval se i tak, jako bych tam měl jít. Všechno to tak vyšlo. Nabídek bylo více, ale Atlanta se mnou jednala hned od prvního července, když jsem skončil s Torontem. Naznačili mi, že mám velkou šanci být v prvním týmu a hrát," pochvaloval si.

Plán B, kdyby zámořská varianta nevyšla, prý Pilař neměl. Tak jistý si byl odchodem za Atlantik. "O Evropě jsem vůbec neuvažoval, věděl jsem, že podepíšu do Ameriky. Jenom jsme se rozhodovali, kde by to pro návrat bylo nejlepší," tvrdil Pilař. Záměr mu dokonale vyšel, teď musí přesvědčit o svých hokejových schopnostech. "Jsem pro ně zajímavý. Mám malou smlouvu, a kdybych hrál dobře a třeba líp než beci, kteří mají smlouvu o hodně větší, tak bych pro ně mohl být hodně zajímavý i do budoucna. Bude to jenom na mně, musím si to uhrát sám. Doufám, že šanci dostanu," prohlásil Pilař.

Zápasový rytmus chytá v barvách Jágr Teamu. Úterní duel v Novém Jičíně měl však k exhibici hlavně v závěru daleko, Pilař dostal pořádně do těla. "Hráli jsme jenom na čtyři beky, dalo mi to zabrat, ale alespoň jsem se ujistil, že se zdravím je všechno v pohodě. Dříve jsem se hodně kontroloval, teď už na to nemám potřebu myslet. Dostal jsem to z hlavy a jsem za to rád," dodal Pilař.

Reklama

Související témata: