Hlavní obsah

Carolina - San Jose 3:2 PNČeští brankáři zářili v NHL! Výhry vychytali Mrázek, Francouz i Rittich

Praha
Aktualizováno

Parádní večer mají za sebou všichni tři čeští gólmani, kteří zasáhli do nočních duelů NHL. Výhry vychytali Petr Mrázek, Pavel Francouz i David Rittich a pomohli tak k výhrám Caroliny, Colorada a Calgary. Neprosadil se nejlepší střelec NHL David Pastrňák, jehož Boston doma podlehl Chicagu 3:4 po prodloužení. Francouz i Mrázek byli vyhlášeni třetími hvězdami utkání.

Foto: Graham Hughes, ČTK/AP

Pavel Francouz si připisuje další důležitý zákrok

Článek
Fotogalerie

Velmi zajímavý zápas z pohledu českého fanouška se odehrál mezi Bostonem a Chicagem. Vítězství nakonec mohli slavit v dresu Blackhawks Dominik Kubalík s Davidem Kampfem, když jejich tým zvítězil po prodloužení 4:3. Za Bruins se tentokrát neprosadil nejlepší střelec NHL David Pastrnák. Havířovský rodák se do statistik zapsal pouze dvěma dvouminutovými tresty.

Domácí se poprvé prosadili až v 42. minutě, kdy se trefil Nordström, v té době však již prohrávali 0:3. Přesto stihli utkání dovést po brankách Wagnera v oslabení a Kruga do prodloužení. Z něho se odehrálo jen 54 sekund, když o bodu navíc pro hosty rozhodl Toews.

Foto: Elise Amendola, ČTK/AP

Hokejisté Bostonu se radují z branky

Vítěznému gólu však předcházel sporný zákrok na Davida Pastrňáka, po kterém se do úniku dostal Jonathan Toews a rozhodl. "Myslím si, že to byl faul," řekl Pastrňák. Vyzdvihl ale hru třetí a čtvrté formace, které vedou Par Linholm a Sean Kuraly.

"Jejich lajny hrály neuvěřitelně, úžasně nás vrátily do zápasu. Škoda, že jsme to nedotáhli," litoval nejlepší ligový střelec, který vyšel poosmé v sezoně naprázdno.

VIDEO: Sestřih zápasu Boston - Chicago

Mrázek vychytal San Jose

Domácí Carolina měla skvělý vstup do utkání, když se již po 50 sekundách prosadil Svečnikov. Žraloci poprvé kousli v 8. minutě a byla to parádní záležitost. Po krásné Thorntonově akci skóroval do prázdné Mrázkovy klece Sörensen.

Hurikáni šli znovu do vedení v 31. minutě po brance Gardinera, i na to však našli Sharks odpověď. Sedmnáct sekund před koncem prostřední části překonal českého gólmana střelou od modré Couture.

Foto: Chris Seward, ČTK/AP

Po zákroku na Petra Mrázka se rozpoutala bitka

Mrázek se však představil i v poněkud netradičním světle, když se pustil do roztržky s Thorntonem, který se mu snažil vypíchnout puk z pod lapačky. Český gólman se po zkušeném hráči ohnal hokejkou, ale netrefil ho. Nicméně Thorntonovi se Mrázkovo počínání nelíbilo a udeřil ho pěstí do masky, čímž ho srazil k ledu. Situace vyvolala hromadnou strkanici, tresty dostali ale jen Mrázek (2 minuty) a Thornton (4 minuty).

"Vážně jsem za to dostal trest? To jsem ani nevěděl," divil se Mrázek. "Nikomu z nás se nelíbilo, že jejich gólman takhle máchá hokejkou po hráči, jako je Joe. Ale jak jste viděli, umí se o sebe postarat," řekl kouč San Jose Peter DeBoer.

Ostravský rodák se však rozhodit nenechal. V nájezdech ho nepřekonal ani jeden z trojice soupeřů, jediným úspěšným střelcem se stal opět Andrej Svečnikov, a domácí tak mohli slavit výhru 3:2.

"Mám rád nájezdy. Je to zábava. Užívají si to fanoušci i gólmani," řekl Mrázek. V první sérii mu pomohla tyč, v dalších dvou si na něho nepřišli Erik Karlsson a Couture. "Je hodně soutěživý a nechce pustit žádný puk do branky," řekl trenér Caroliny Rod Brind'Amour o Mrázkovi. Rozstřel rozhodl Andrej Svečnikov, který skóroval i v základní hrací době.

VIDEO: Sestřih zápasu Carolina - San Jose

Francouz zářil v brance Lavin

Páté vítězství v řadě si připsali hokejisté Colorada, když si poradili s Montrealem na jeho ledě 3:2. Velkou zásluhu na tom má i český gólman Pavel Francouz, který pochytal 35 střel soupeře. Hráči Avalanche o svém vítězství rozhodli do poloviny utkání, když po brankách Gravese, Landeskoga a Calverta vedli již 3:0.

Až poté se dostali ke slovu domácí. Českého gólmana poprvé překonal až v 38. minutě Gallagher, který využil zmatku před brankou a dorazil puk do sítě. Canadiens zápas pořádně zdramatizovali v 42. minutě. Plzeňský rodák nedosáhl na rychlou střelu zápěstím v podání Cousinse a Laviny vedly již jen o gól.

Foto: Jean-yves Ahern, Reuters

Pavel Francouz slavil v brance Colorada další výhru

Vyrovnat však již domácí nestihli, Colorado se tak mohlo radovat z další výhry 3:2. "Byli jsme pod tlakem, ale celý zápas jsme hráli v obraně dobře. Kluci blokovali střely, dodržovali plán a zbytečně neriskovali. Doufám, že budeme takhle pokračovat," říkal spokojený Francouz.

Francouz si vylepšil bilanci na šest výher a dvě prohry, s úspěšností zásahů 92,7 procenta mu patří v lize deváté místo. "Víme, jak dobrý je. Zbytek ligy si to neuvědomuje. Věříme mu. Samozřejmě se ale snažíme gólmanům co nejvíce pomoct," řekl kapitán Colorada Gabriel Landeskog.

VIDEO: Sestřih zápasu Montreal - Colorado

Rittich vychytal Šavle

K výhře Calgary nad Buffalem 4:3 pomohl spolehlivým výkonem i další český gólman David Rittich. I když úvod utkání tomu nenasvědčoval. Hostující Šavle šly do vedení po čtyřech minutách hry, když nahozený puk od modré čáry tečoval za Rittichova záda Reinhart. Další minuty však patřily Plamenům.

Po trefách Gaudreaua, Riedera, Monahana a Lucice otočili skóre na 4:1 a zdálo se být o vítězi rozhodnuto. Buffalo však zápas nezabalilo. Nejdříve McCabe 58. minutě snížil, aby 58 sekund před koncem rychlou střelou zápěstím nedal jihlavskému rodákovi šanci Eichel. Více však již hosté nestihli a odjíždějí z Calgary s těsnou porážkou 3:4.

VIDEO: Sestřih zápasu Calgary - Buffalo

Voráčkova asistence nestačila

Ve výborných výkonech pokračují hokejisté Arizony a tentokrát to odnesli Flyers. Hosté šli do vedení ve 3. minutě po využité přesilové hře Kessela. Na dvoubrankový rozdíl zvyšoval v 43. minutě Garland, až poté se dostali poprvé a naposledy se slovu domácí. Na Niskanenově brance se asistencí podílel i Jakub Voráček, velkou radost však z toho neměl. Coyotes o svém vítězství 3:1 rozhodli 62 sekund před koncem, kdy power play Letců ztrestal opět Kessel.

VIDEO: Sestřih zápasu Philadelphia - Arizona

Výhry slaví Columbus, Islanders i Dallas

Ve zbývajících nočních zápasech si výhru připsal Columbus, který porazil Rangers 3:2, New York Islanders pak v prodloužení zdolali Vegas 3:2, Tampa v divokém zápase nestačila na Minnesotu a prohrála 4:5. V posledním duelu slavil i Dallas, který přetlačil Winnipeg v prodloužení 3:2.

VIDEO: Sestřih zápasu Columbus - Rangers

VIDEO: Sestřih zápasu Islanders - Vegas

VIDEO: Sestřih zápasu Tampa Bay - Minnesota

VIDEO: Sestřih zápasu Dallas - Winnipeg

Výsledky NHL:
Boston - Chicago 3:4 v prodl. (0:2, 0:0, 3:1 - 0:1)
Branky: 42. Nordström, 56. Wagner, 58. Krug - 19. Carpenter, 19. D. Strome, 41. DeBrincat, 61. J. Toews. Střely na branku: 40:31. Diváci: 17.850. Hvězdy zápasu: 1. J. Toews (Chicago), 2. Krug, 3. Wagner (oba Boston).
Montreal - Colorado 2:3 (0:2, 1:1, 1:0)
Branky: 38. Gallagher, 42. Cousins - 7. Graves, 13. Landeskog, 29. Calvert. Střely na branku: 40:35. Pavel Francouz odchytal za Colorado celý zápas, inkasoval dvě branky z 40 střel a úspěšnost zásahů měl 95 procent. Diváci: 21.302. Hvězdy zápasu: 1. Calvert (Colorado), 2. Gallagher (Montreal), 3. Francouz (Colorado).
Tampa Bay - Minnesota 4:5 (2:3, 1:1, 1:1)
Branky: 2. Černák, 16. Sergačov, 39. Hedman, 44. Killorn - 10. Eriksson Ek, 11. Zucker, 12. Soucy, 40. V. Rask, 45. Zuccarello. Střely na branku: 34:21. Diváci: 19.092. Hvězdy zápasu: 1. Soucy (Minnesota), 2. Sergačov (Tampa Bay), 3. Zuccarello (Minnesota).
NY Islanders - Vegas 3:2 v prodl. (0:0, 1:1, 1:1 - 1:0)
Branky: 25. Clutterbuck, 44. B. Nelson, 64. Pulock - 36. Tuch, 56. Marchessault. Střely na branku: 31:33. Diváci: 13.117. Hvězdy zápasu: 1. Pulock, 2. B. Nelson, 3. Clutterbuck (všichni NY Islanders).
Philadelphia - Arizona 1:3 (0:1, 0:0, 1:2)
Branky: 56. Niskanen (Voráček) - 3. a 59. Kessel, 53. Garland. Střely na branku: 29:18. Diváci: 17.440. Hvězdy zápasu: 1. Kuemper, 2. Garland (oba Arizona), 3. Couturier (Philadelphia).
Carolina - San Jose 3:2 po sam. nájezdech (1:1, 1:1, 0:0 - 0:0)
Branky: 1. a rozhodující sam. nájezd A. Svečnikov, 31. Gardiner - 8. Sörensen, 40. Couture. Střely na branku: 29:30. Petr Mrázek odchytal za Carolinu celý zápas, inkasoval dvě branky z 30 střel a úspěšnost zásahů měl 93,33 procenta. Diváci: 14.275. Hvězdy zápasu: 1. A. Svečnikov, 2. Foegele, 3. Mrázek (všichni Carolina).
Columbus - NY Rangers 2:3 (1:1, 0:2, 1:0)
Branky: 13. Atkinson, 44. S. Jones - 20. Lemieux, 26. Trouba, 36. Panarin. Střely na branku: 47:19. Diváci: 15.785. Hvězdy zápasu: 1. Georgijev, 2. Panarin (oba NY Rangers), 3. S. Jones (Columbus).
Dallas - Winnipeg 3:2 v prodl. (1:0, 1:0, 0:2 - 1:0)
Branky: 19. Jamie Benn, 30. Gurjanov, 63. Pavelski - 42. Wheeler, 60. Scheifele. Střely na branku: 39:38. Diváci: 17.983. Hvězdy zápasu: 1. Pavelski, 2. Bishop (oba Dallas), 3. Hellebuyck (Winnipeg).
Calgary - Buffalo 4:3 (1:1, 2:0, 1:2)
Branky: 17. J. Gaudreau, 32. Rieder, 36. Monahan, 44. Lucic - 4. S. Reinhart, 58. McCabe, 60. Eichel. Střely na branku: 29:29. David Rittich odchytal za Calgary celý zápas, inkasoval tři branky z 29 střel a úspěšnost zásahů měl 89,66 procenta. Diváci: 18.085. Hvězdy zápasu: 1. J. Gaudreau, 2. D. Ryan, 3. Giordano (všichni Calgary).

Reklama