Hlavní obsah

Hokejista Aliu přijal omluvu od kustoda za masku černocha

Praha

Kanadský hokejový útočník nigerijského původu Akim Aliu přijal omluvu od bývalého kustoda v nižší zámořské soutěži Tonyho Deynzera, který se na týmovém halloweenském večírku před osmi lety převlékl za černocha. Třicetiletý Aliu minulý měsíc svými obviněními rozpoutal vlnu případů rasismu a šikanování hráčů v NHL.

Foto: Profimedia.cz

Akim Aliu přijal omluvu od bývalého kustoda v nižší zámořské soutěži Tonyho Deynzer

Článek

Aliu v listopadu obvinil trenéra Calgary Billa Peterse z rasistických výroků z dob společného působení v sezoně 2009/10 ve farmářském týmu Chicaga v Rockfordu. Vedení Flames začalo Aliuovo tvrzení prověřovat a Peters nakonec z funkce trenéra odstoupil. Aliu se kvůli případu setkal i s komisionářem NHL Garym Bettmanem a jeho zástupcem Billem Dalym.

Minulý týden Aliu řekl deníku The Wall Street Journal, že na halloweenskou party farmářského celku Colorada Eagles v roce 2011 přišel Deynzer s parukou ve stylu afro, začerněným obličejem a dresem s Aliuovým číslem a přezdívkou Snílek. Dodal i společnou fotografii, na níž se Deynzer na rozdíl od Aliua směje. Krátce po večírku byl Aliu na vlastní přání vyměněn do jiného mužstva.

Vedení klubu se nyní Aliuovi za "nepřijatelný rasistický incident" veřejně omluvilo a Deynzera poslalo na dovolenou. Aliu, jenž si v NHL připsal jen sedm startů a většinou působil na farmě nebo v Evropě, nicméně nechce, aby Deynzer kvůli této události přišel o místo.

Reklama