Hlavní obsah

Dallas - Calgary 1:5Skvělý výkon i nahrávka na gól, Rittich zažil parádní večer. Branku slaví i Zadina. Hertlův tým hoří

Praha
Aktualizováno

Další parádní výkon v dresu Calgary má za sebou v NHL David Rittich. Český brankář pomohl Plamenům k výhře na ledě Dallasu 5:1, navíc si připsal i asistenci na čtvrtou branku. Na jediné trefě Stars se podílel nahrávkou Roman Polák. Gól zaznamenal v barvách Detroitu i Filip Zadina, který však jen mírnil porážku Rudých křídel s Arizonou 2:5. Další porážku si připsalo San Jose, které doma podlehlo Vegas Golden Knights 1:3.

Foto: Sam Hodde, ČTK/AP

David Rittich likviduje střelu Miro Heiskanena

Článek
Fotogalerie

Po třech porážkách v řadě se hokejisté Calgary dočkali výhry, když vyhráli na ledě Dallasu 5:1. Výborným výkonem se o to přičinil i brankář David Rittich, který zlikvidoval 26 střel domácích a mohl se pochlubit 96,3% úspěšností zásahů.

Velký i když spíše šťastný moment jihlavského rodáka přišel i v 51. minutě, kdy se fantastickou akcí přes celé kluziště, kterou zakončil gólem, blýskl švédský útočník Mikael Backlund.

Foto: Sam Hodde, ČTK/AP

Matthew Tkachuk a David Rittich se radují z vítězství

Jeho úchvatné sólu totiž přineslo i bod za nahrávku právě pro českého brankáře, pro kterého se jedná o první asistenci v NHL. Třicetiletý Švéd svým sólem zvyšoval už na 4:1 pro Flames, pátý gól pak přidal pro power play Dallasu Ryan.

Domácí překonali českého gólmana jen ve 13. minutě, kdy výstavní akci podél pravého mantinelu zakončil střelou nad Rittichovu lapačku Denis Gurianov a vyrovnával na 1:1. Bod za asistenci na trefě ruského útočníka si připsal Roman Polák.

David Rittich byl za svůj výkon vyhlášen druhou hvězdou utkání. Calgary patří v Západní konferenci osmé místo, Dallas je šestý.

"Rozpadly se nám formace na oslabení. Janmark po první třetině odstoupil, Faksa i Cogliano byli na trestné. Celkově jsme ale v posledních třech zápasech nehráli, co jsme chtěli," řekl zklamaný kouč Dallasu Rick Bowness. "NHL je o detailech. Na ty se teď potřebujeme zaměřit. A taky musíme hrát více jako tým," doplnil Polák.

VIDEO: Sestřih zápasu Dallas - Calgary

Bída Rudých křídel pokračuje

Jsou bezpečně nejhorším týmem probíhajícího ročníku NHL a nic na tom nezměnil ani zápas s Arizonou, ve kterém hokejisté Detroitu prohráli na domácím ledě 2:5.

Hosté za výhrou nakročili již po první třetině, kterou po dvou brankách Kellera vyhráli 2:0. Když v prostřední části zvyšoval na tříbrankový rozdíl Soderberg, bylo o vítězi prakticky rozhodnuto.

Foto: Carlos Osorio, ČTK/AP

Andreas Athanasiou se svým střeleckým pokusem neuspěl

Domácí se ke slovu dostali až za stavu 0:4 v 50. minutě díky trefě českého útočníka Filipa Zadiny, který využil zmatků v obraně hostů a snížil na 1:4. Pro dvacetiletého českého hokejistu šlo o jeho třetí gól v probíhajícím ročníku.

Zůstali jsme po přesilové hře v pásmu i tlaku a puk se mi odrazil před branku přímo na hokejku. Pokusil jsem si ho roztáhnout a vystřelil jsem. Mám z gólu radost, ale je škoda, že jsme neskórovali dříve. Byl by to jiný zápas," řekl Zadina.

"Pořád se učí, ale je zjevné, že je to střelec. Je nebezpečný, když se dostane do šance," řekl útočník Detroitu Frans Nielsen. "Umí si najít místo, kam by se puk mohl odrazit a dokáže dávat góly. V tom je dobrý," chválil českého hráče i Jimmy Howard.

Ani tento gól však na konečné porážce 2:5 nic změnit nemohl. Detroit z posledních osmnácti zápasů vyhrál jen dvakrát. Arizona se naopak drží na třetím místě Západní konference.

VIDEO: Sestřih zápasu Detroit - Arizona

Hertlovo San Jose padá na dno

V nepovedené sezoně pokračují i hokejisté San Jose, kteří po porážce s Vegas Golden Knights padli na poslední místo Západní konference. Fanoušci Sharks čekali na první trefu zápasu do 38. minuty a radost z ní neměli, když Rytíře poslal do vedení Stastny.

Žraloci se však přeci jen dočkali vyrovnání. V 44. minutě zakončil výbornou individuální akci Burnse střelou do odryté klece bezmocného Subbana Couture. Asistenci na jeho brance si připsal i Tomáš Hertl.

Tím však produktivita Žraloků končila. O vítěznou branku se postaral v 49. minutě Theodore, na konečných 3:1 pro hosty zvyšoval tři a půl minuty před koncem Marchessault.

"Každý by se měl podívat do zrcadla a rozhodnout se, co chce udělat pro úspěch ve druhé polovině základní části. Každý by se taky měl zamyslet nad tím, čeho chce dosáhnout. Hodně hráčů zatím nemá dobrou sezonu," prohlásil střelec jediné branky Sharks Couture.

VIDEO: Sestřih zápasu San Jose - Vegas

Výsledky NHL:
Detroit - Arizona 2:5 (0:2, 0:1, 2:2)
Branky: 50. Zadina, 56. Bertuzzi - 14. a 17. Keller, 21. Söderberg, 46. Hall, 51. Dvorak. Střely na branku: 30:45. Diváci: 19.515. Hvězdy zápasu: 1. Keller, 2. Ekman-Larsson, 3. Schmaltz (všichni Arizona).
Dallas - Calgary 1:5 (1:1, 0:2, 0:2)
Branky: 13. Gurjanov (Polák) - 13. Mangiapane, 33. M. Tkachuk, 35. Monahan, 51. Backlund (Rittich), 58. D. Ryan. Střely na branku: 27:30. David Rittich odchytal za Calgary celý zápas, inkasoval jeden gól z 27 střel a úspěšnost zásahů měl 96,3 procenta. Diváci: 18.532. Hvězdy zápasu: 1. M. Tkachuk, 2. Rittich, 3. E. Lindholm (všichni Calgary).
San Jose - Vegas 1:3 (0:0, 0:1, 1:2)
Branky: 44. Couture (Hertl) - 38. Stastny, 49. Theodore, 57. Marchessault. Střely na branku: 37:38. Diváci: 17.015. Hvězdy zápasu: 1. M. Subban (Vegas), 2. Burns (San Jose), 3. Theodore (Vegas).

Reklama

Související témata: