Hlavní obsah

Jágr se vydal zpět do zámoří, Jezdcům začíná kemp

PRAHA

Jaromír Jágr ve středu nasedl do letadla směr New York a vydal se za dalším dílem své oslnivé kariéry v zámořské NHL. Na příjemný prázdninový čas v rodné zemi bude muset rychle zapomenout, neboť již ve čtvrtek se musí spolu s ostatními spoluhráči hlásit na začátek tréninkového kempu newyorských Rangers. "Zítra nám začínají testy a od čtrnáctého už jsem na ledě," řekl novinářům těsně před odletem Jágr.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jaromír Jágr

Článek

V kempu se musí hlásit v přesně stanoveném čase. "Nějaká organizace být musí. Je tam sedmdesát hráčů, kdyby se tam všichni nahrnuli najednou, tak by to bylo hrozné. Je to rozdělené po skupinách, mladší dřív a pak starší, asi aby se vyspali," odtušil pětatřicetiletý Jágr. "Ale mně je to úplně jedno, protože když přijedu, tak vstávám moc brzo a čas je otočený. Dělají se fyzické a zdravotní testy, což trvá tak dvě tři hodiny," dodal ke svému čtvrtečnímu programu kapitán Jezdců.

A co mu testy ukážou? "Mně asi nic. Já tyhle věci moc neřeším," přiznal Jágr. Po dvou letech, kdy mu letní přípravu narušovaly zdravotní komplikace, mohl ale trénovat podle svých představ. "Udělal jsem toho asi víc než předtím. Což nebyl takový problém. Uvidíme, vrchol sezóny má být v play-off, mám tedy spoustu času. Na ledě je to úplně jiné než na suchu. Jestli si mám dělat naději, že budu předposlední, tak to nebudu, většinou jsem nejhorší. To už se nezlepší, ale aspoň mám nějakou rezervu a vím, že se můžu zlepšit," nedělal si zbytečné starosti Jágr.

Změna času o šest hodin spojená s odlišným časovým pásmem může být podle Jágra i výhodou. "Není to jednoduché, ale je to snazší, když jedeš tam, než když se vracíš zpátky. Jediný problém, který máš, že vstáváš dřív, což je teď docela výhoda, protože tréninky stejně začínají dřív. Je tam spousta hráčů, tak začínají od devíti, někdy v osm. Sedmdesát hráčů, všechno je na tři skupiny, každá trénuje tři hodiny," přiblížil Jágr.

Své partnery v útoku ještě nezná

Zatím není jasné, jaké bude mít nejzářivější hvězda Rangers v útoku spoluhráče. Nemluvil o tom ani s vedením klubu. "Mluvil jsem v létě s trenérem jen jednou, tak někdy před měsícem. Určitě nějaké možnosti jsou, on to má v hlavě nebo na papíře přibližně nějak udělané. Ale plánovat si můžeš, co chceš, a led ukáže něco úplně jiného," uvedl Jágr. Nezjišťoval ani, zda mu Švéda Nylandera nahradí v centru útoku Chris Drury, nebo druhá hvězdná posila Scott Gomez. "O tom jsme se nebavili. Ale myslím, že bych určitě měl začít s Gomezem," odhadl Jágr.

S Gomezem se bude muset nejprve sehrát, avšak jejich spolupráce by pro Jágra mohla být novým impulzem. "Těžko říct. Je něco jiného hrát proti někomu a s někým. Člověk se může domnívat, jak to bude vypadat, ale ta realita může být úplně jiná, uvidíme," řekl Jágr. "Myslím, že má dobré periferní vidění, rád přihrává, ale určitě je to úplně jiný typ hráče než Nylander, na kterého jsem byl zvyklý, nemuseli jsme si určité věci říkat. Já ty změny moc nemusím. Možná to však bude změna k dobrému," věřil Jágr.

Tým Rangers se mu letos jeví jako silnější oproti posledním sezónám. "Říct, že tým je silný, může každý, třicet týmů má stejné možnosti. Že něco vypadá na papíře dobře, ještě neznamená, že něco vyhrajete," krotil optimismus Jágr. "Podívejte se na Anaheim, moc hvězd neměli a v klidu si dokráčeli pro Stanley Cup. Mají to založené na obraně, na brankáři, jsou tam typy hráčů, kteří v play-off vždycky hrajou dobře," uvedl názorný příklad.

Jágr: Hlavně abych byl zdravý

Očekávání náročného publika v Madison Square Garden ale budou vysoká a tlak ještě vzroste. "Určitě. Ale tyhle věci už neřeším, tlak už mám za sebou, to není problém. Beru to jinak než dřív. Doufám, že z toho nebudu vyplašený. Ani není důvod. Přinejhorším se nebude dařit, a to už tady taky bylo. Nic nového mě snad nepřekvapí. Hlavně abych byl zdravý," přál si.

Jágr přemítal také nad tím, že by změnil adresu. Chtěl se prý přestěhovat, aby to měl blíž k tréninkové hale. "Ale neudělal jsem to. Zase bych musel všechno stěhovat a něco hledat," objasnil, proč nakonec od zamýšleného přesunu upustil, ačkoliv v centru už je skoro sám. "Čeští kluci jsou blízko Tarrytownu, ve městě zůstal akorát Průchič (Petr Průcha), ale zase je tam spousta Američanů," líčil Jágr.

Dlouholetý kamarád a bývalý spoluhráč Petr Nedvěd připustil, že čím je starší, tím méně se mu chce z domova. Jágr se nechal slyšet, že hokej v zámoří stále bere jako svou práci, kterou má rád. "Jsou daleko horší věci a ono to cestování zase není tak hrozné," přidal svůj pohled Jágr. "Nevím, jestli Petr mluvil o cestách mezi zápasy, ale my jsme na tom dá se říct nejlépe z celé ligy. Ve své divizi máme dva týmy, za kterými nikam necestujeme, neboť jsou v New Yorku (Islanders a New Jersey) a další dva jsou v okolí půl hodiny až hodiny letadlem, to je nádhera. Jednou letět devět hodin, to mě nezabije."

Léto máš takové, jaké si ho uděláš, říká Jágr

Nejlepší hokejista české historie doufal, že dlouhý let prospí. Přiznal ale, že v poslední době se mu to moc nedaří. Už prý ve svém věku nevydrží v noci před odletem nespat a také v noci na středu se spánku neubránil. "Když jsem byl mladší, vracel jsem se třeba v sedm hodin ráno a jel rovnou na letiště," smál se Jágr.

Během léta stihl slavný hokejista proniknout i do tajů dlouho zapovězeného golfu. A působil dojmem, že si mezi dvěma sezónami stihl dostatečně odpočinout. "Léto máš takové, jaké si ho uděláš. Jak říká Martin Ručinský, trénink máš takový, jaký si uděláš. Všichni říkají, že trénink byl tvrdý, ale pravda je, že je takový, jaký si ho uděláš. Jestli ho ošidíš, to nikdo nepozná. A já ho měl takový, jaký jsem chtěl," dodal typicky po svém Jágr. Kolik takových "dovolených" v Čechách ho ještě čeká, netušil. "Uvidíme, jak to půjde. Uvidíme."

Reklama