Hlavní obsah

I Gretzky žasl. Nejkrásnější gól ruského esa má narozeniny

Washington/Praha

Pokud by měl Alexandr Ovečkin doma všechny puky, se kterými vstřelil svých 686 gólů v NHL, pod jejich vahou by se při případném stěhování slušně prohnul. Z více než 110 kilové sbírky má pro ruského útočníka Washingtonu ovšem zásadní význam exemplář z 16. ledna 2006. Tehdy vstřelil v nováčkovské sezoně svůj nejsenzačnější gól. A ležel při tom na zádech.

Foto: Nick Wass, ČTK/AP

Alexander Ovečkin patří k největším hvězdám NHL

Článek

S nádhernými trefami se v této sezoně NHL protrhla hráz. Andrej Svečnikov a Filip Forsberg zdařile imitovali lakros, Connor McDavid se proháněl obranami soupeřů a do galerie mimořádných kousků se zapsala i řada dalších hráčů.

I ty nejspektakulárnější kousky ale blednou před Ovečkinovou neuvěřitelnou pohotovostí, kterou s úžasem sledoval z lavičky Phoenixu i jeho tehdejší kouč a nejproduktivnější hráč historie Wayne Gretzky.

Přitom to byla vlastně už nic neřešící závěrečná trefa v souboji, který hosté ovládli jasně v poměru 6:1. Jenže beztak vstoupila do dějin a stala se jedním z ikonických momentů NHL.

Do konce chybělo jen osm minut, když Ovečkin svým typickým způsobem vlétl do útočného pásma a rozhodl se obehrát obránce Paula Maru, který na bruslích měřil dva metry a vážil sto kilogramů.

Gól s hokejkou za hlavou

Nebylo divu, že po kontaktu s ním ruský mladík padnul na zem a americký obránce myslel, že už se nemůže nic stát. Jenže Ovečkin měl puk pod kontrolou i když se klouzal po zádech na ledě. S hokejkou za hlavou ho dokázal poslat na branku a nachytat gólmana Briana Bouchera.

Byla to symbolická chvilka. Great One užasle pozoroval parádu chlapíka, o kterém se v posledních letech píše, že jako jediný může 'nedostižitelný' Gretzkyho střelecký rekord (894 gólů) překonat. A v hledišti arény v Glendale byl onoho památného večera i jistý osmiletý chlapec jménem Auston Matthews, druhý nejlepší střelec této sezony.

"Měl jsem i kus štěstí, jasně," nepopíral Ovečkin, který ale následně mnohokrát dokázal, že si fortunu dokáže naklonit talentem a nekončící dřinou. "Tehdy to byly skvělé časy. Splnil se mi sen, mohl jsem hrát NHL a ještě jsem dal takový gól přímo před Gretzkyho očima," zubil se Ovečkin.

V sezoně 2005-06 vyhrál Calder Trophy, když nastřílel 52 gólů a nasbíral 106 bodů, což ho vyneslo až na třetí místo produktivity za Joe Thorntona a Jaromíra Jágra. Ovečkinův velký rival Sidney Crosby zakončil premiérovou sezonu v NHL 102 body...

Z nováčkovské sezony ruského esa však stále nejvíc vystupuje fantastická akce, která dnes slaví 14. narozeniny.

Reklama

Související témata: