Hlavní obsah

Sýkora by rád zůstal v útoku s Crosbym celou sezónu

MONTREAL

Český hokejový útočník Petr Sýkora se po příchodu do Pittsburghu v úvodu přípravy zařadil do formace po bok hvězdného Sidneyho Crosbyho a spolupráci si užívá. Třicetiletý mistr světa z Vídně z roku 2005 by rád vedle kanadského fenoména vydržel v celé sezóně. Právě kvůli sportovním cílům zvolil Sýkora v létě jako nechráněný volný hráč Penguins, protože oproti příjmu z minulé sezóny si s platem 2,5 miliónu dolarů o 400 tisíc pohorší.

Článek

Sýkorovým jasným cílem v úvodu angažmá v Pittsburghu je udržet se ve formaci s Crosbym a devětatřicetiletým Markem Recchim. "Není v lize moc takových hokejistů jako je Sidney, a kdybych mohl s takovým hráčem nastupovat, byl by to jeden z největších zážitků mé kariéry," řekl zámořským novinářům Sýkora, který v roce 2000 získal s New Jersey Stanleyův pohár.

Poprvé se společně představili v Montrealu, kde Pittsburgh prohrál 2:3 v prodloužení. Crosby si připsal gól a asistenci, Sýkora vyšel naprázdno, když v největší šanci na konci úvodní třetiny ztroskotal na brankáři Cristobalu Huetovi. "Měli jsme spoustu šancí při tréninkovém zápase a v pondělním utkání, mohli jsme dát čtyři nebo pět branek. Nepadalo nám to tam, ale není těžké si zvyknout hrát se Sidneym," doplnil Sýkora.

Plzeňský odchovanec nešetřil na adresu nejužitečnějšího a nejproduktivnějšího hráče uplynulého ročníku NHL superlativy. "Je vždycky na správném místě. Prosadí se v situaci jeden na jednoho a vytvoří přečíslení. S takovým hráčem máte jistotu, že se dostanete do gólových šancí. Doufám, že v této lajně zůstanu," přál si Sýkora, který si v úterý vyzkoušel spolupráci s další mladou hvězdou Jevgenijem Malkinem, protože v úterní odvetě v Montrealu Crosby i Recchi odpočívali.

Sýkora je s obráncem Darrylem Sydorem největší posilou Pittsburghu, který se především díky dvacetiletému Crosbymu vrátil po letech do play-off. Mladý tým věří, že jeho ambice mohou v nejbližších letech sahat až k zisku Stanley Cupu. "Cítím, že tento tým má šanci na zisk poháru. Připomíná mi Jersey. Máme systém a to je cesta k úspěchu v moderní NHL. Nevidím žádný důvod, proč bychom nemohli vyhrát," popsal ambice.

Nabídka od takového klubu se neodmítá

V Pittsburghu by Sýkora rád navázal na své nejlepší sezóny v New Jersey. V té následující po triumfu v NHL nasbíral v 73 zápasech 81 bodů za 35 branek a 46 asistencí. Na cestě za nakonec neúspěšnou obhajobou navíc v play-off zaznamenal v 25 duelech 22 bodů. Loni i s 53 body z 82 utkání byl nejproduktivnějším hráčem Edmontonu, přesto se s klubem po ročním angažmá rozloučil.

"Na konci sezóny jsem řekl vedení Oilers, že bych rád zůstal. Ale jejich odpovědí bylo, abych byl trpělivý a čekal, že se chystají podepsat několik hvězd," vracel se Sýkora k přesunu do Pittsburghu. "Myslím si, že žádnou nemají a já jsem nechtěl čekat, protože jsem dostal nabídku od Penguins. Nabídka od takového klubu se neodmítá," uvedl Sýkora, který uzavřel dvouletý kontrakt na pět miliónů dolarů hned 1. července, tedy první den, kdy se otevřel trh s volnými hráči.

Lákavá pro něj byla nejen spolupráce s Crosbym, ale i dalšími centry Jevgenijem Malkinem či Jordanem Staalem. "Potřebuji hrát s rychlým středním útočníkem a to Sid, Gino i Staalsy jsou a navíc mají šikovné ruce. Není mnoho týmů v NHL, které mají tak dobré ofenzivní centry," doplnil Sýkora.

Reklama

Související témata: