Hlavní obsah

Hašek vychytal v přípravě na NHL Jágrovy Rangers

PRAHA/NEW YORK

Osmnáct Čechů zasáhlo do přípravných utkání na NHL. Soubojem dvou největších tuzemských hvězd byl zápas Detroitu s Dominikem Haškem v brance proti newyorským Rangers. Ty z pozice kapitána vede držitel Zlaté hokejky Jaromír Jágr. Nejproduktivnější Evropan zámořské soutěže nemohl být s výkonem svého týmu spokojený, protože Rudá křídla přesvědčivě vyhrála 6:1. Hašek k tomu přispěl osmnácti úspěšnými zákroky.

Článek

Rudá křídla z Detroitu přivítala na svém ledě New York Rangers v čele s kapitánem Jaromírem Jágrem. V utkání se představilo celkem sedm Čechů. Nejvýraznější stopu v něm zanechal brankář Detroitu Dominik Hašek, který odchytal celé utkání, kryl osmnáct střel a pouze jedenkrát inkasoval.

Na výhře domácích se podílel i Slovák Tomáš Kopecký, který ve 48. minutě zvyšoval již na 5:0. Skóre se zastavilo na poměru 6:1 pro Detroit. Jágr se asistencí podílel na jediné brance hostujícího celku, kterou vstřelila nová posila z New Jersey Devils Scott Gomez. Na druhé straně si jednu nahrávku připsal Jiří Hudler.

Do finále turnaje Red Bull Salute postoupili Králové

V utkání na evropském kontinentu změřili v rámci turnaje Red Bull Salute své síly hráči Salcburku a Králové z „města andělů“. Po úvodní sedmigólové třetině, kdy hosté prohrávali již 0:3, viděla vyprodaná Eisarena v Salcburku další čtyři branky a obrat v podání LA. Fanoušci si tak užili výbornou podívanou, přestože jejich tým prohrál 6:7 a do finále turnaje nepostoupil. V zápase zazářil Slovinec Anze Kopitar, když nasbíral čtyři kanadské body za hattrick a jednu asistenci. Ve finále narazí zámořský celek na švédský Färjestad.

Ani střetnutí Atlanty s Predátory nerozhodlo šedesát minut hry. Na první gól hostů z Nashvillu odpověděl po nahrávce Karla Pilaře Ilya Kovalčuk osm sekund před koncem úvodní dvacetiminutovky a nebylo to jeho poslední slovo. V prostředním dějství se pro změnu vedení ujali hokejisté Trashers gólem Zhitnika v polovině utkání a byli to hosté, kteří nyní dotahovali. Zápas dospěl do samostatných nájezdů, v nichž se jako jediný prosadil úvodní střelec domácích Kovalčuk.

Kristian Huselius z Calgary dvakrát skóroval a Craig Conroy porazil na dálku Nabokova v brance San Jose. Oba hráči Calgary tak pomohli k výhře svého mužstva na území Žraloků. Osmadvacetiletý Husselius, který vloni nasázel soupeřům 34 gólů, si v letošní přípravě připsal svůj první „doubl“ v jednom utkání. České křídlo Lukáš Kašpar, hrající za Sharks, se zapsal pouze do kolonky vyloučených.

Vrbatův nájezd na vítězství nestačil

Další utkání, které skončilo až po samostatných nájezdech, se odehrálo ve Phoenixu, kam přijeli Olejáři z Edmontonu. Po šedesáti minutách padlo na každé straně po jednom gólu. V prodloužení se červené světlo za hlavami gólmanů nerozsvítilo. V trestných stříleních se prosadil i Radim Vrbata z Phoenixu, ale jeho spoluhráči Mueller a další krajan Hanzal ho nenásledovali, a tak dva proměněné nájezdy Edmontonu znamenaly vítězství hostů.

V utkání Chicaga z Floridou se prosadil Jestřáb Robert Lang a stal se třetí hvězdou zápasu. Jeho tým ale přesto prohrál 2:3.

Zápas domácího Washingtonu s Carolinou po základní hrací době vítěze nepoznal. Utkání rozhodl ve čtvrté minutě nastavení Švéd Nicklas Backström. Na prvním gólu Capitals měl zásluhu kopřivnický rodák Tomáš Fleischmann.

Otřes mozku McAmmonda výhře Ottawy nezabránil

Senátoři po vítězství v Torontu přivítali na svém ledě Philadephii. Nad Letci tentokrát zvítězili v normální hrací době a připsali si již páté vítězství v přípravě s celkovým skóre 19:10. V zápase se velice nepříjemně zranil centr Dean McAmmond, jehož po ztrátě kontroly nad pukem poslal na led Letec Downie. McAmmonda museli z ledu odnést doktoři v ochranném límci. Forvard Ottawy si ze souboje odnesl otřes mozku.

V souboji dvou celků západní konference, domácího Colorada proti Dallasu se do statistik zapsal i centr Jaroslav Hlinka z mužstva Avalanche. Velice vyrovnaný zápas nakonec rozhodl v prodloužení zkušený bek Stars Sergei Zubov, a stal se tak nejvýraznější postavou utkání. Hvězda Dallasu si totiž v první třetině připsala ještě přihrávku na gól Modana a ve druhém dějství vymazala vedení Lavin.

Výsledky přípravných utkání NHL:
Florida - Chicago 3:2 (1:1, 0:1, 2:0)
Branky: 44. a 53. O. Jokinen, 15. Stewart - 16. Sharp, 30. Lang.
Washington - Carolina 3:2 v prodl. (1:0, 1:0, 0:2 - 1:0)
Branky: 6. Green (Fleischmann), 34. Kozlov, 64. Backström - 41. Williams, 51. E. Cole.
Atlanta - Nashville 3:2 po sam. nájezdech (1:1, 1:1, 0:0 - 0:0)
Branky: 20. a rozhodující sam. náj. Kovalčuk (na první Pilař), 30. Žitnik - 14. Dumont, 38. Ortmeyer.
Ottawa - Philadelphia 4:2 (1:1, 2:1, 1:0)
Branky: 12. Alfredsson, 28. Corvo, 40. Spezza, 44. Donovan - 9. Ružička, 22. Lupul.
Detroit - New York Rangers 6:1 (2:0, 2:0, 2:1)
Branky: 26. a 45. Zetterberg (na první Hudler), 1. Franzén, 13. Chelios, 38. Dacjuk, 48. Kopecký - 58. Gomez (Jágr). Dominik Hašek odchytal za Detroit 60 minut, z 19 zásahů inkasoval jednu branku a úspěšnost zákroků měl 94,74 procenta.
Colorado - Dallas 4:5 v prodloužení (1:1, 1:1, 2:2 - 0:1)
Branky: 42. a 50. Liles (na první Hlinka), 11. Wolski, 32. Leopold - 38. a 64. Zubov, 15. Modano, 51. Hagman, 52. Morrow.
Calgary - San Jose 3:2 po sam. nájezdech (1:2, 1:0, 0:0 - 0:0)
Branky: 13. a 30. Huselius, rozhodující sam. náj. Conroy - 1. Marleau, 3. Rissmiller.
Phoenix - Edmonton 1:2 po sam. nájezdech (0:0, 1:0, 0:1 - 0:0)
Branky: 22. Kapanen - 43. Gilbert, rozhodující sam. náj. Reasoner.
Red Bulls Salute Cup v Salcburku:
Salcburk - Los Angeles 6:7 (3:4, 2:1, 1:2)
Branky: 3. a 30. Bicek, 3. Royer, 4. Banham, 33. Welser, 56. Pinter - 9., 18. a 54. Kopitar, 6. a 52. Nagy, 5. Cammalleri, 36. Armstrong.

Reklama