Hlavní obsah

Hokejový svět se diví Londýnu, Londýn se diví hokeji

LONDÝN

Když se před kanadským hokejovým fanouškem řekne Londýn, vybaví se mu ten v Ontariu. Že by měla s hokejem něco společného britská metropole nad Temží, se zdá skalnímu přívrženci NHL právě tak málo pravděpodobné, jako rodilému Londýňanovi. Letošní premiéra zámořské soutěže právě v Londýně je proto pro mnohé šokem. Už proto, že se na zahajovací zápasy budou Kanaďané a Američané muset dívat u snídaně.

Článek

Ti, kteří na poslední chvíli vyrazí přes oceán, mají smůlu. Oba zápasy Anaheimu s Los Angeles Kings jsou vyprodány. A to se do nové 02 Areny vejde 17 500 diváků.

Británie a hokej není tak úplně nesmyslné spojení. Pravda, dnes už málokdo ví, že britští hokejisté jsou držiteli zlaté olympijské medaile z roku 1936, mistrem Evropy z roku 1910 a mistrem světa z roku 1936. Dnes se tu hraje liga, v níž nastupuje mnoho Kanaďanů, ale i několik Slováků a jeden Čech. Britové mají dokonce i ženskou hokejovou soutěž.

Zrovna v Londýně se ale tomuhle sportu moc nedaří. V posledních šesti letech existovaly dva londýnské kluby, ale jejich majitelé hodili ručník do obrazného ringu vždy už po dvou sezónách. Nyní zde hokej hraje jen parta nadšenců, jednou týdně, ve stylu kdo zrovna přijde a nejvýše čtyři na čtyři. Kluci na plácku s hokejkami tady k vidění rozhodně nejsou.

Hokej? Myslíte ten pozemní?

Přesvědčili se o tom hráči Anaheimu, kteří tento týden vzali Stanleyův pohár na projížďku dvoupatrovým autobusem po Londýně. Bylo to teprve podruhé za více než sto let, co se tato trofej vrátila do města, kde ji na zakázku někdejšího kanadského guvernéra lorda Stanleye vyrobili. A bylo to znát.

"Tak tohle je ten Ligový pohár," pletl si Stanley Cup s anglickou fotbalovou trofejí jakýsi chlápek, když se útočník Corey Perry nechal fotografovat s pohárem u červené anglické telefonní budky. "A co že to je za fotbalistu?" ptal se novinářů další. Přitom právě Perry začínal s hokejem v Londýně, samozřejmě v tom, který leží v kanadské provinici Ontario.

Hokejoví reportéři ze zámoří, kteří na premiéru dorazili v hojném počtu, si nemohli zvyknout, že v této zemi je nutné říkat "lední" hokej. Jinak si totiž každý myslí, že je řeč o hokeji pozemním, který sice v Anglii je v popularitě hluboko pod fotbalem, ale přesto je mnohonásobně známější než hokej na ledě. "Budeme tu hrát s Los Angeles Kings," odpověděl útočník Anaheimu Todd Marchant muži, který se ho zeptal, co vlastně v Londýně dělá. "A kdo jsme to my?" přišla další otázka, při níž kanadští novináři obraceli oči v sloup.

Hokejoví cvoci

Pro toho, kdo hledá, ale Londýn není úplná hokejová poušť. Stačí v době zápasů NHL zajít do hospody příznačně pojmenované Javorový list nedaleko Covent Garden. Všech devět televizních obrazovek tam ukazuje hokej. Hospodu vlastní pochopitelně Kanaďan a hosty jsou v drtivé většině jeho krajani. Londýn je plný amerických a kanadských bankéřů a jiných podnikatelů či zaměstnanců, kteří ani po letech zde nepřišli na chuť kriketu, a tak se snaží nepropást jedinou příležitost podívat se na svou nejoblíbenější hru.

Někteří z nich zaváhali, když šly do prodeje lístky na sobotní a nedělní zápas NHL, a tak dnes už musí zvažovat, zda za něj dají na černém trhu požadovaných 800 dolarů.

Jsou ale i rodilí Angličané, kteří hokejem dýchají. Nejen ti, kteří chodí na zápasy místní Elite League, ale také členové britského Klubu hokejových novinářů nebo více než 30 let starého klubu Hokejových cvoků (Ice Hockey Nuts), kteří pořádají každoroční pouť za oceán na nějaký zápas NHL. Duší klubu je bývalý hokejový rozhodčí a sportovní reportér BBC Norman de Mesquita. Nikdo z nich nesmí v sobotu a v neděli v londýnské 02 Areně chybět.

Reklama

Související témata: