Hlavní obsah

Speciál NHL: start netradičně v Londýně

PRAHA

V sobotu startuje nový ročník zámořské hokejové NHL. První buly prestižní soutěže neuvidí ovšem diváci v zámoří, nýbrž ve Velké Británii. Sezónu zahájí dva duely obhájců trofeje z Anaheimu s Los Angeles v britské metropoli Londýně. Pravidelný režim se rozjede ve středu 3. října. „Náš závazek podpořit hokej celosvětově nikdy nebyl větší,“ nechal se slyšet zastupující komisionář NHL Bill Daly.

Článek

NHL už úvod sezóny mimo Severní Ameriku zažila, v letech 1997, 1998 a 2000 začínala v Japonsku. V Londýně bude první zápas sezóny otevírat novou O2 Arénu, kterou vlastní majitel Los Angeles, společnost Anschutz Entertainment Group miliardáře Phila Anschutze. Králové část přípravy strávili v Evropě, vyhráli i turnaj v Salcburku.

V dobrém světle se předvedl mladíček Anže Kopitar, který ve dvou zápasech vstřelil čtyři góly (včetně dvou vítězných). Dvacetiletý Slovinec chce navázat no loňskou sezónu, kdy v dresu Králů nasbíral 61 bodů. Proti Kačerům se mu navíc daří, v minulém ročníku proti nim v šesti zápasech nasbíral devět bodů. Vedle českého beka Jaroslava Modrého hájí barvy Los Angeles trojice Slováků - Lubomír Višňovský, Ladislav Nagy a Michal Handzuš.

Anaheim čeká těžká cesta za obhajobou. Nemůže už počítat s finským útočníkem Teemu Selännem, konec kariéry stále rozmýšlí obránce Scott Niedermayer. Tuto dvojici by měli nahradit nově příchozí Mathieu Schneider a Todd Bertuzzi. Edmonton navíc přeplatil Kačerům Dustina Pennera. Kapitánem byl před startem sezóny zvolen další veterán - Chris Pronger. „Je to nejlepší volba,“ řekl trenér Randy Carlyle.

Tanec miliónů v létě 

Týmy mohou v nové sezóně utratit na platech o 6,3 miliónu dolarů více, což bylo nejvíce cítit při podepisování volných hráčů. New York Rangers získal hvězdné centry Chrise Druryho z Buffala a Scotta Gomeze z New Jersey Devils, Philadelphia nabídla obrovské smlouvy Danielu Brierovi z Buffala, Kimmo Timonenovi a Scottu Hartnellovi.

Buffalo vedle Druryho s Brierem opustil i Dainius Zubrus, který v New Jersey vystřídal do Detroitu mířícího obránce Briana Rafalského. Buffalo potkala i další nepříjemnost. Generální manažer Edmontonu Kevin Lowe se snažil přeplatit chráněného volného hráče Thomase Vaneka, kterému nabídl sedmiletou smlouvu na 50 miliónů dolarů. Protože Šavle nechtěly o rakouského forvarda přijít, musely nabídku vyrovnat. Lowe uspěl až napodruhé, z Anaheimu stejným způsobem získal Dustina Pennera.

Po zavedení platových stropů se soutěž vyrovnala a favorité se těžko hledají i pro jubilejní 90. ročník. Velké plány má loňský finalista Ottawa, uspět chce další kanadský tým z Toronta. Návrat mezi špici chystá o Ryana Smythe posílené Colorado, stejně jako Detroit. Je otázkou, jak se bude dařit mladému týmu Pittsburghu s nejproduktivnějším hráčem loňské sezóny Sidney Crosbym. S tím by v útoku mohl hrát Petr Sýkora.

Česká škatulata v NHL

Působiště v NHL měnilo i několik českých hráčů, brankář Tomáš Vokoun je novou jedničkou Floridy, Robert Lang zamířil z Detroitu do Chicaga, které získalo i Karla Pilaře. Do Montrealu přišel Roman Hamrlík, další bek Karel Rachůnek zamířil z NY Rangers do New Jersey. Z týmu vítěze extraligy Sparty odešel do Colorada Jaroslav Hlinka, do Tampy Bay Jan Hlaváč.

Raritou bude zápas Buffala s Pittsburghem na Nový rok, který se uskuteční pod otevřeným nebem na stadiónu Ralpha Wilsona. Stánek pro americký fotbal má kapacitu 73 000 míst.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Video
Boston i díky Pastrňákovi vyhrál v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články