Hlavní obsah

Hokejisté v NHL obléknou v nadcházející sezóně nové dresy

NEW YORK

Hokejové týmy NHL nebudou mít v nadcházející sezóně pouze nově složené sestavy zásluhou mnoha hráčských rošád, ale zcela nové budou také jejich dresy. Všech třicet týmů soutěže oblékne firma Reebok do dresů vyrobených z moderních materiálů, které je dělají lehčí, chladnější, pružnější, více voděvzdorné, ale také o něco přiléhavější.

Článek

Vývoj dresů zabral více než dva roky, někteří hráči si je mohli vyzkoušet již při letošním Utkání hvězd. "Hlavním cílem nebyla móda nebo zvýšení prodeje," řekl před časem komisionář NHL Gary Bettman agentuře Canadian Press. "Šlo o to, zajistit hráčům dresy, které budou zkrátka lepší," vysvětlil Bettman.

"Neabsorbují vodu, to je hlavní rozdíl. Ale jinak to bude pouze o zvyku, žádný problém v tom nevidím," uvedl pro ČTK po tradičním All-Star Game Martin Havlát, opora Chicaga. "Mně se ty dresy líbí a jsou opravdu pěkné. Oceňuji i to, že jsou o něco těsnější. Jsou z lepších materiálů a celá liga bude teď vypadat o něco uhlazeněji, přestože ctitelé tradic si na ně budou muset chvilku zvykat," hodnotil ottawský útočník Jason Spezza, Havlátův bývalý spoluhráč.

Pro bitkaře bude těžší sundat z protivníka dres

Ačkoliv si hráči změny veskrze pochvalují, objevily se i negativní reakce. "Jsme velmi šťastní za to, co nyní máme," řekl viceprezident marketingu NHL Brian Jennings. "Je téměř nemožné, aby více než 700 lidí mělo na věc stejný názor," dodal Jennings. Výhrady během předsezónního období však zaznívaly především od "tvrdých hochů" NHL, pro něž bylo velmi těžké stáhnout dres z protivníka při bitkách. Některým se dresy takto rozpáraly.

Každý tým NHL bude letos nosit pouze dvě varianty svého dresu, tmavou pro domácí utkání a světlou pro duely na ledě soupeře. Ještě v minulé sezóně mělo přitom hned 18 týmů tři odlišné sady dresů a Edmonton dokonce čtyři. Kluby také měly možnost předělat či pozměnit podobu svého dresu, většina se ale spokojila pouze s drobnými úpravami.

Washington se vrátil ke starým dresům i logu 

K radikální změně sáhl Washington. Po dvanácti letech se totiž vrátilo logo Capitals ke své téměř původní podobě, kterou tým z hlavního města Spojených států užíval dvacet let od svého vstupu do NHL v sezóně 1974/75. Bílý dům se zkříženými hokejkami tak nahrazuje jednoduchý nápis Washington Capitals v tradičních barvách bílé, modré a červené, přičemž "t" ve slově Capitals znázorňuje hokejka.

Minulostí je také domácí zelený dres Dallasu, neboť Stars budou při utkáních na svém ledě celí v černém, jen s bílým a zlatým lemováním na rukávech a výrazným nápisem Dallas na hrudi. "Černou mám opravdu rád. Nahání to strach a myslím, že když bude skupina dvaceti z nás v těchto dresech, bude v tom silný pocit jednoty," pochvaloval si kapitán týmu Brenden Morrow.

K velkému kroku se odhodlal i Vancouver, ačkoliv design jeho nového dresu se stal předmětem velkých diskuzí. Nový dres je sice vyveden v originálních barvách modré, zelené a bílé, přibyl však nápis Vancouver na hrudi přímo nad kosatkou, která je symbolem Canucks od roku 1997. Mnozí fanoušci byli rozhodnutím zklamaní, především z důvodu příliš častých experimentů klubu za poslední léta a faktem, že designově vypadal Vancouver již čtyřikrát zcela odlišně za méně než 40 let, co je v NHL.

Reklama