Hlavní obsah

Edmonton - Calgary 3:4Rittich dovedl Plameny k výhře, Hertlova branka Žralokům nestačila

Aktualizováno

Šesti zápasy pokračovala zámořská NHL a i tentokrát v ní byli vidět čeští hokejisté. Asistenci si v zápase Dallasu proti Torontu připsal Radek Faksa, porážce Stars 3:5 však zabránit nedokázal. Kašeho přihrávka naopak pomohla Anaheimu k výhře nad Arizonou 4:2. Prohru 4:5 s Nashvillem museli zkousnout Petr Vrána a Radko Gudas v dresu Washingtonu. David Rittich v brance Calgary pomohl k výhře na ledě Edmontonu 4:3 po prodloužení. Jeden gól zaznamenal v duelu San Jose s Vancouverem i Tomáš Hertl, Žraloci však přesto padli doma s Vancouverem 2:5.

Foto: Ben Margot, ČTK/AP

Tomáš Hertl se proti Vancouveru střelecky prosadil

Článek
Fotogalerie

Významný zápas prožil i přes prohru svého Washingtonu ruský útočník Alexandr Ovečkin, který se 693. gólem v soutěži osamostatnil na devátém místě v historické tabulce střelců NHL. "Je to krásná společnost," řekl Ovečkin. Při rozbruslení před utkáním měl na sobě dres s číslem 24 na počest basketbalisty Kobeho Bryanta, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku. "Byla to legenda, skvělý člověk a jeden z nejlepších sportovců všech dob. Chtěl jsem uctít jeho památku," vysvětlil

Duel ve Washingtonu nabídl řadu kuriózních momentů, díky kterým domácí celek nejdříve otočil z 1:3 na 4:3. Vše odstartoval gólman Juuse Saros, když za brankou nezkrotil nahozený puk, který se odrazil přímo k Ovečkinovi. Ruský útočník gólem do prázdné branky snížil. Poté si Nashville dal vlastní gól. Nick Bonino při rozehrávce zazmatkoval a překonal překvapeného Sarose. Zanedlouho vstřelil čtvrtý gól Tom Wilson.

Foto: Geoff Burke, Reuters

Alexander Ovečkin slaví svůj 693. gól v NHL

"Přijít takhle o vedení je k vzteku. Byly to šílené odrazy, nikdy nejsem neviděl něco podobného. Mohlo nás to frustrovat, ale na střídačce vládla i v tuto chvíli bojová nálada. Nepoložili jsme se. Odpověděli jsme skvělým způsobem a většinu třetí třetiny jsme byli lepším týmem," uvedl útočník Nashvillu Rocco Grimaldi, který v úvodní třetině zvýšil na 3:1.

Ani Washington se nevyvaroval hrubě chybě. Ryan Johansen zachytil těsně za útočnou modrou čárou chybnou přihrávku gólmana Bradena Holtbyho, který se sice stačil na poslední chvíli vrátit do branky, ale přesto inkasoval.

Vítězný gól dal v 56. minutě Yannick Weber, jehož střela se odrazila do branky nešťastně od kalhot bránícího Michala Kempného. Až v desátém lednovém utkání nebodoval domácí útočník Jakub Vrána.

Faksova asistence nestačila

Dallas v utkání proti Torontu ani jednou nevedl. Po dobré práci Faksy snížil ve 40. minutě na 2:3. Český hráč vybojoval v útočném pásmu puk a přihrál ho od pravého mantinelu přes několik hokejek bránících hráčů do levého kruhu skórujícímu Alexandru Radulovovi.

Na druhé straně se prosadil Auston Matthews, který si připsal 36. zásah v sezoně a na vedoucího Davida Pastrňáka mu v tabulce střelců chybí už jen gól. Ovečkin má na kontě 35 branek.

Hertlova branka nestačila, bodoval Palát i Faksa

Tampa Bay otočila v Los Angeles skóre z 0:2 a zvítězila 4:2. Obrat odstartoval Ondřej Palát, po jehož pasu skóroval v přečíslení dva na jednoho do prázdné branky Tyler Johnson. Přihrávka Radka Faksy nepomohla Dallasu, který prohrál s Torontem 3:5. Ondřej Kaše přispěl asistencí k výhře Anaheimu 4:2 nad Arizonou.

Hertl otevřel v páté minutě skóre pohotovou dorážkou z pravého kruhu. Český útočník, který na Utkání hvězd skóroval celkem pětkrát, se v dresu San Jose prosadil po devíti zápasech bez gólu.

Utkání pro něj ale skončilo už v úvodní třetině. Po vlastní střele se dostal za branku a Tanev, který předtím upadl, ho v pokleku přitlačil bokem na mantinel. Pražský rodák zamířil bez cizí pomoci do šatny a ještě během televizní přestávky zkoušel, zda by se mohl vrátit, ale poté definitivně odstoupil.

"Nabouralo to rotaci i chemii našich řad, když se Tommy Hertl zranil. Změnil se tím i trochu průběh zápasu," prohlásil trenér San Jose Bob Bougher. Jeho svěřenci šli do třetí třetiny za vedení 2:1, ale soupeř v rozmezí od 43. do 48. minuty otočil na 4:2.

Rittich řádil v nájezdech

Brankář David Rittich dovedl Calgary na ledě Edmontonu k výhře 4:3 po samostatných nájezdech. Kryl 31 střel a v rozstřelu ho nepřekonal žádný ze tří domácích hráčů.

Rittich si vylepšil bilanci v rozstřelu v této sezoně na 6:0. Český gólman v poslední sérii odhadl záměr Leona Draisaitla a vypíchl mu puk hokejkou, kterou pak na oslavu vítězství vyhodil do vzduchu. Rittich měl ale v rozstřelu i štěstí. Pokusy Ryana Nugenta Hopkinse i Connora McDavida zastavila tyč.

Foto: Perry Nelson, Reuters

Connor McDavid se snaží překonat Davida Ritticha v brance Calgary

"Všichni tři jsou opravdu dobrými hráči, dva z nich (McDavid a Draisaitl) vedou produktivitu soutěže. Je úžasné, že nedali gól. Ale u prvních dvou mi pomohla tyčka, jen jsem se otočil a naštěstí to neprošlo do branky. U třetího jsem se rozhodl vypíchnout mu puk a zafungovalo to," uvedl Rittich. V úvodní třetině za stavu 1:0 navíc chytil McDavidovo úchvatné sólo. "Vždy se snažím co nejvíce pomoci hráčům, abychom vyhráli," prohlásil.

Výsledky nočních zápasů NHL:
Dallas - Toronto 3:5
Washington - Nashville 4:5
Anaheim - Arizona 4:2
Edmonton - Calgary 3:4 po náj.
Los Angeles - Tampa Bay 2:4
San Jose - Vancouver 2:5

Reklama