Hlavní obsah

Trenér Colorada Hlinku chválí, měl by být u startu NHL

DENVER

Až ve svých třiceti letech zřejmě zažije český hokejový útočník Jaroslav Hlinka debut ve slavné NHL. Do slavné soutěže se v minulosti nijak zvlášť nehrnul a nabídky z druhé strany jej také spíš míjely. Deset let strávil v české extralize, tři ve Švýcarsku a jednu sezónu v Rusku, za českou reprezentaci odehrál šest mistrovství světa. Teď se zkusí prosadit v NHL jako hráč Colorada Avalanche.

Článek

Po oslavách mistrovského titulu se Spartou přijal Hlinka v létě nabídku od Colorada, přestože šlo jen o dvoucestnou smlouvu a s platem 600 tisíc dolarů bude patřit mezi nejchudší hráče. Pokud tedy zůstane v prvním týmu. A šanci má určitě slušnou, v přípravě patřil se šesti přihrávkami mezi nejlepší hráče Avalanche.

"Vždy jsem chtěl přijít do NHL a zkusit zde hrát. Když jsem tu nabídku dostal, rozhodoval jsem se jen pár minut Je to pro mne nová výzva," vykládal Hlinka po čtvrtečním tréninku Colorada. "Hra je tu samozřejmě rychlejší a také je tu více kontaktů. Ale hokej je pořád jenom hokej," dodal o prvních poznatcích v zámoří.

Vyptávali se Hejduka, ten jej doporučil

V úterý Colorado zúžilo kádr na sedmadvacet hráčů, nicméně na soupisce jich před startem NHL může pouze třiadvacet, čtyři hokejisty ještě čeká smutná zpráva. Podle deníku Denver Post ale mezi nimi Hlinka nejspíš nebude. Počítá se s tím, že do farmářského týmu odjedou útočníci McCormick a Wyatt Smith. Do Clevelandu by měl zamířit také náhradní brankář Tyler Weiman. Na soupisce je zatím také zraněný forvard Brad Richardson.

Ve prospěch Hlinky se už vyjádřil i trenér Colorada Joel Quenneville. "V kempu si vedl výborně. Hraje dobře na obou koncích kluziště, trpělivě si hraje s pukem. Patří k nejlepším hráčům, ukázal nám, že nemá žádný problém s adaptací. Myslím, že pro náš tým bude přínosem," tvrdil kouč.

Colorado sledovalo Hlinku na mistrovstvích světa a také se na něj vyptávalo krajana Milana Hejduka, v současnosti už hvězdy klubu. "Řekl jsem jim, že je to skvělý hráč, který umí tvořit hru. Párkrát jsme spolu hráli v národním týmu a vždy to byl opravdu dobrý hokejista. Je neuvěřitelné, že nebyl draftován," diví se Hejduk.

Reklama

Související témata: