Hlavní obsah

Vašíček se gólem podílel na výhře Islanders

NEW YORK

Desetigólovou přestřelku předvedli na úvod nové sezóny NHL hokejisté Buffala a New Yorku Islanders. Zahajovací duel pro oba týmy skončil vítězstvím Ostrovanů 6:4, jedním gólem se na jejich úspěchu podílel i Josef Vašíček, který před sezónou s klubem podepsal smlouvu jako volný hráč. V dresu Sabres si připsal gól a asistenci obránce Jaroslav Špaček.

Článek

Hráči Islanders vyhráli úvodní  utkání sezóny poprvé od roku 2001. Vedle Vašíčka se v sestavě Islanders prosadily i další posily. Kouč Ted Nolan poskládal první útočnou formaci výhradně z nových hráčů a Mike Comrie, Bill Guerin a Ruslan Fedotěnko potvrdili, že jim spolupráce klape - v utkání dohromady zaznamenali tři góly a sedm asistencí.

"Hrajeme spolu od začátku přípravného kempu, takže nemůžeme mluvit o tom, že bychom se teprve sehrávali. Vždycky chcete mít dobrý vstup do sezony a jsme rádi, že se nám start povedl, ale některé věci ještě můžeme zlepšit," řekl Comrie, který byl se dvěma góly a stejným počtem přihrávek vyhlášen nejlepším hráčem zápasu.

Fanoušci Islanders možná konečně uvěřili, že se v týmu podaří nahradit opory Ryana Smythe s Jasonem Blakem, kteří v létě z týmu odešli. "Ale my se nechceme příliš bavit o hráčích, kteří jsou pryč. Jsme hrdí na ty, které máme v kádru. O těch chceme mluvit," prohlásil Nolan.

Buffalo, které loni vyhrálo prvních deset zápasů, před sezónou rovněž opustily dvě významné osobnosti - útočníci Chris Drury a Daniel Briere, v ofenzivě to však poznat nebylo. Naopak v obraně, kde zůstalo šest stabilních beků, organizace hry vázla. "Bránili jsme tak nějak chaoticky," všiml si brankář Ryan Miller, který neměl na žádném ze šesti inkasovaných gólů podíl. "Před brankou jsme byli zbytečně úzkostliví."

Anaheim utrpěl třetí prohru

Zatímco Sabres a Islanders mají za sebou teprve zahajovací duel sezóny, obhájci Stanley Cupu z Anaheimu, kteří vstoupili do ročníku dvojzápasem v Londýně, sehráli  již své čtvrté utkání. A potřetí prohráli, na ledě Columbusu nedali ani gól a podlehli 0:4. Přičinil se o to hlavně Rick Nash, který dva góly dal a na zbylé dva přihrál. Asistenci u jeho první branky si připsal David Výborný.

Hráči Anaheimu působili zejména v první třetině unaveným dojmem. Columbus se čtyřmi českými hráči v sestavě vyprodukoval čtrnáct střel, než konečně v 16. minutě poprvé vypálili i hosté. To už Blue Jackets vedli 2:0 a do šaten je po první třetině vyprovázel potlesk fanoušků vestoje. "Jestli jsme stále utahaní z náročného cestování? To bychom se vymlouvali," odmítl kouč Kačerů Randy Carlyle omlouvat výkon svého mužstva. "Prostě jsme neměli dostatek energie, abychom se soupeřem sehráli vyrovnanou partii."

Brankář Pascal Leclaire, který kvůli zranění vynechal většinu uplynulé sezóny, zlikvidoval všech 28 střel Kačerů a podruhé v kariéře vychytal čisté konto. "Šlápli jsme jim pořádně na krk a stáli na něm od začátku do konce zápasu," pochválil Leclaire výkon celého mužstva. "Povedený zápas, krásné vítězství," přidal se Nash. "Ale nesmíme zůstat moc nahoře. Je to jenom jedno utkání. Zítra nás čeká další práce."

Staal zastínil Crosbyho s Malkinem 

Premiérový zápas v roli kapitána zhořkl dvacetileté hvězdě z Pittsburghu Sidneymu Crosbymu. Fanoušci v Carolině se bavili nikoliv jeho uměním a spoluhráče Jevgenije Malkina, nýbrž útočnými kousky domácího mladíka Erica Staala, jenž dvěma góly přispěl k vítězství Hurricanes 4:1. Brankář Cam Ward zastavil 33 střel a o čisté konto jej připravil až tři a půl minuty před koncem Mark Recchi.

"Cam Ward má na výsledku hlavní podíl. Hodně soupeře podržel," řekl po utkání Crosby. Nejmladší hráč v historii NHL, který kdy nosil na dresu kapitánské "céčko", však Warda příliš neohrozil. Za celý zápas totiž vystřelil na branku pouze jedinkrát. "Je to jenom jedno utkání, nic se neděje. Ano, každý chce začít vítězstvím, ale podle prvního zápasu se sezóna nehodnotí," dodal lídr Penguins, jejichž dres oblékl navzdory nedávné zlomenině nosu i český útočník Petr Sýkora.

Na první zápas ve funkci kapitána nebude příliš rád vzpomínat ani Robert Holík, jehož Atlanta nezvládla domácí duel s Washingtonem a prohrála 1:3. Do pozice nového lídra Capitals se zato rychle dostal Michael Nylander, jenž přišel v létě z New Yorku Rangers. Rodák ze Stockholmu už v 11. minutě otevřel skóre utkání po přihrávce švédského nováčka Nicklase Bäckströma. Gólem přispěl k výhře také Viktor Kozlov, posila z New Yorku Islanders.

Modano se blíží rekordu Housleyho 

Ze čtvrteční prohry po samostatných nájezdech v Edmontonu se rychle vzpamatovali San Jose Sharks a už o čtyřiadvacet hodin později slavili vítězství 3:1 ve Vancouveru. Žraloci rozhodli o svém triumfu třemi góly hned v první třetině, dvakrát se trefil Jeremy Roenick, na jednu branku mu přihrál Milan Michálek. Roenick zaznamenal svůj 496. a 497. gól v kariéře a znovu se tak přiblížil k magické metě 500 branek, kterou v historii NHL překonali pouze dva hráči narození v USA - Joe Mullen (502) a Mike Modano (507).

Druhý jmenovaný sice v pátek sbírku svých gólů nerozšířil, ale radoval se s Dallasem z vítězství 4:1 nad Bostonem. Modano si připsal jednu asistenci a chybí mu už jen šest bodů k tomu, aby překonal Phila Housleyho (1232 bodů) a stal se nejproduktivnějším Američanem v historii NHL.

Carolina - Pittsburgh 4:1 (2:0, 2:0, 0:1)
Branky: 8. a 14. E. Staal, 35. Ladd, 38. Hamilton - 57. Recchi. Střely na branku: 33:34. Diváci: 17 816.
Columbus - Anaheim 4:0 (2:0, 0:0, 2:0)
Branky: 7. a 48. Nash (na první Výborný), 9. Fjodorov, 52. Hainsey. Střely na branku: 37:28. Diváci: 17 852.
Atlanta - Washington 1:3 (0:2, 1:0, 0:1)
Branky: 35. Little - 11. Nylander, 13. Erskine, 46. Viktor Kozlov. Střely na branku: 29:40. Diváci: 18 707.
Dallas - Boston 4:1 (1:0, 2:1, 1:0)
Branky: 16. Lundqvist, 23. Hagman, 29. Morrow, 44. Zubov - 38. Bergeron. Střely na branku: 18:25. Diváci: 18 532.
Buffalo - NY Islanders 4:6 (3:3, 1:2, 0:1)
Branky: 3. Špaček, 13. Roy, 19. Stafford (Špaček), 29. Vanek - 28. a 37. Comrie, 10. Vašíček, 17. Fedotěnko, 17. Campoli, 48. Hunter. Střely na branku: 26:34. Diváci: 18 690.
Vancouver - San Jose 1:3 (0:3, 0:0, 1:0)
Branky: 46. Morrison - 12. a 16. Roenick (na druhou M. Michálek), 6. J. Thornton. Střely na branku: 23:31. Diváci: 18 630.

Reklama