Hlavní obsah

Sakic překonal Phila Esposita v historickém žebříčku NHL

COLORADO

V nedělním střetnutí coloradských Lavin se San Jose získal tým Milana Hejduka nejen dva body za vítězství nad Žraloky, ale jeho spoluhráč a ikona NHL Joe Sakic se posunul na osmé místo historického žebříčku v kanadském bodování. "Je to pro mne čest", řekl Sakic bezprostředně po utkání.

Článek

Před zápasem v Pepsi Center v Coloradu viselo ve vzduchu nejen překonání osmé příčky v historickém žebříčku kanadského bodování, ale rovněž vyrovnání čtrnáctého místa legendy Bobbyho Hulla v počtu nastřílených branek.

Zatímco konečné skóre 6:2 pro domácí vypadá jednoznačně, zápas byl čtyřicet minut vyrovnaný a rozhodovalo se až v závěrečné dvacetiminutovce. Rekordů se ovšem téměř 16 000 diváků dočkalo již v úvodním dějství. Nejprve Sakic v 16. minutě vsítil 611. gól ve své devatenáctileté kariéře, aby o téměř tři minuty později asistoval o gólu Milana Hejduka. Druhý kanadský bod mu zajistil osmé místo za legendou NHL Philem Espositem, jehož jméno je spojováno zvláště s týmem Boston Bruins, kde prožil svá nejlepší léta. Ve své kariéře nasbíral kapitán Colorada úctyhodných 1591 bodů.

"Byl jsem blízko již delší dobu. Je pro mne čest, že mohu hrát tak dlouho a zařadit se k takovým jménům, kteří pro tuhle hru znamenali velmi mnoho," vylíčil své pocity Sakic, jenž byl ve dlouhé kariéře oddaný prakticky pouze jednomu klubu. Od roku 1988 do sezóny 1994/1995 válel Joseph Steve Sakic za Quebec Nordiques, jenž v nadcházejícím roce získal hlavičku Colorada Avalanche.

Nejvíce kanadských bodů nasbíral Sakic hned v první sezóně v Coloradu za 51 branek a 69 asistencí. Vůbec nejvyšší počet gólů, 54, nasázel osmatřicetiletý forvard  v sezóně 2000/2001, kdy Avalanche získaly Stanley Cup a jejich kapitán Sakic Hartovu trofej za nejužitečnějšího hráče ligy.

Reklama