Hlavní obsah

Český hokejista Štefan ukončil kvůli zdravotním potížím kariéru

BERN

Český hokejový útočník Patrik Štefan ukončil v sedmadvaceti letech profesionální kariéru. První hráč draftu do NHL z roku 1999 se tak rozhodl poté, co si v dresu Bernu ve švýcarské lize obnovil zranění kyčle. Informaci přinesly oficiální internetové stránky švýcarského klubu.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Patrik Štefan se synem

Článek

"Každý sportovec ví, že tento moment jednou nastane," citoval server zklamaného Štefana. Jeho kariéru provázala řada zdravotních potíží. K osudnému zranění kyčle došlo po strážce se soupeřem hned v prvním vystoupení v dresu Bernu proti Luganu, v němž vstřelil i branku. Potom odehrál s bolestmi ještě utkání s Klotenem a Curychem.

"Je to definitivní. S bolestí v srdci musel Patrik skončit. Teď je do čtvrtka v Česku a pak se vydá do Švýcarska, kde ho čeká operace. Musí na ní, aby mu nehrozila totální endoprotéza," řekl hráčův zástupce Jaromír Henyš. "Lékaři ve Švýcarsku mu doporučili zákrok, aby neměl problémy v normálním životě. Teď budeme řešit pojistku," dodal Henyš.

Štefan si poprvé poranil kyčel na začátku letošního kalendářního roku a od poloviny února už chyběl v sestavě Dallasu, kvůli přetrvávajícím problémům se podrobil operaci. Když se po vypršení kontraktu se Stars nedočkal v zámoří smlouvy, vydal se 11. září do Bernu, s nímž se dohodl na předběžné smlouvě v polovině srpna. Těšil se, že se konečně bude prosazovat jako při vydařeném angažmá při výluce v NHL, kdy byl v sezoóě 2004/05 vyhlášen po působení v Ilvesu Tampere nejlepším cizincem.

Štefana provázely i časté otřesy mozku

"Vůbec nás nenapadlo, že by mohl kvůli kyčli skončit. Měl spíše problémy s otřesy mozku," připomněl Henyš Štefanovy předchozí zdravotní trable. Ty začaly už před jeho vstupem do NHL. Působil v nižší IHL v celku Long Beach, v sezóně 1998/99 utrpěl dva otřesy mozky a odehrál jen 33 utkání.

Další otřes jej postihl hned v první sezóně v NHL, v ročníku 2001/02 měl po zásahu hokejkou zlomenou čelist a poranil si loket, v dalším si zlomil kotník a v září 2005 byl Štefan po srážce s protihráčem chvíli v bezvědomí. Angažmá v Atlantě končil po operaci tříselné kýly. Před zraněním kyčle při působení v Dallasu byl ještě na začátku sezóny mimo hru kvůli infekci v ruce.

Předtím Štefan odehrál šest sezón v NHL za Atlantu, která si ho vybrala před osmi lety. V prestižní zámořské soutěži odehrál 455 utkání a připsal si 188 bodů za 64 branek a 124 asistencí. Loni reprezentoval Českou republiku na mistrovství světa v Rize a přispěl k zisku stříbra.

Reklama