Hlavní obsah

Eliáš, Hejduk, Špaček i Prospal dali v NHL po dvou gólech

NEW YORK

Hokejový útočník Patrik Eliáš poprvé skóroval v nové sezóně NHL a výrazně se zasloužil o výhru New Jersey na ledě Atlanty 6:5. Eliáš vstřelil hned dva góly, tím druhým 28 sekund před koncem zápas rozhodl. Navíc přidal jednu asistenci a byl vyhlášen nejlepším hráčem zápasu. Dvakrát se v sobotu mezi střelce zapsali i Jaroslav Špaček z Buffala a Milan Hejduk z Colorada a rovněž slavili výhry svých týmů, dva góly Václava Prospala naopak Tampě nestačily.

Článek

Eliáš protrhl dosavadní střeleckou smůlu v přesilové hře na konci první třetiny a dostal Devils do vedení 2:1. Atlanta však skóre třemi góly otočila a zdálo se, že po čtyřech porážkách konečně vyhraje. Jenže třetí třetina opět patřila Ďáblům a zejména Eliášovi, který nejprve přihrál na vyrovnávací gól a v poslední minutě v početní výhodě rozhodl.

"Konečně se ke mně obrátilo štěstí," řekl Eliáš, který v předchozích čtyřech zápasech zaznamenal pouze jednu asistenci. Z vůbec první výhry v sezóně se radoval brankář Devils Martin Brodeur. "Ale bylo to o jen o vlásek," oddechl si zkušený gólman, jenž si připsal pouhých dvanáct úspěšných zásahů.

Atlantě nepomohly ani body kapitána Holíka

Atlantě nepomohlo ani ofenzivní probuzení nového kapitána Roberta Holíka, jenž posbíral první zápisy do kanadského bodování za gól a nahrávku. "Vedli jsme o dva góly a mysleli si, že máme zápas pod kontrolou. Ale pak jsme přestali hrát a zase se ocitli tam, kde v minulých zápasech," uvedl Holík. Devils přestříleli soupeře 35:17, v třetí třetině byl poměr střel 12:3.

"Vypadalo to, jako kdyby každá naše chyba znamenala kotouč v naší síti," postěžoval si kouč Atlanty Bob Hartley. "Hrajeme pod tlakem. Potřebovali bychom konečně vyhrát, abychom získali trochu sebevědomí," dodal Hartley, který se už v třetím utkání musel obejít bez zraněné opory Mariána Hossy.

Obránce Špaček už letos vstřelil čtyři branky

Postrachem soupeřových brankářů se stávají hokejisté Buffala. Po čtvrteční výhře 6:0 nad Atlantou tentokrát Sabres rozstříleli 7:3 Washington. Ve čtyřech zápasech vstřelili dohromady už devatenáct gólů, autorem čtyř z nich byl Špaček. Obě své sobotní trefy zaznamenal český bek v přesilových hrách po pasech Aleše Kotalíka.

Buffalo se tak definitivně oklepalo z úvodních dvou porážek od Islanders. "Už v druhém utkání na ledě Islanders jsme hráli dobře, ale nevytěžili jsme žádný bod. Po návratu domů to bylo těžké, ale odpočinuli jsme si, tvrdě potrénovali a teď sklízíme ovoce," pochvaloval si Špaček.

Hráči Sabres vypálili na brankáře Brenta Johnsona 53 střel, z gólu se ale poprvé radovali až pět minut před koncem druhé třetiny, kdy se prosadil Špaček. Svým zásahem jako by spustil lavinu. "Snažili jsme se všechny puky posílat na branku. Johnson se mohl stavět na hlavu, ale bylo jen otázkou času, kdy ho překonáme," poznamenal autor dvou branek Derek Roy.

Sakic si připsal už patnáctý hattrick v kariéře

Podobně jako Špaček oslavil svůj třetí a čtvrtý gól také Hejduk, jehož Colorado porazilo Columbus 5:1. Největší hvězdou večera byl ale domácí kapitán Joe Sakic, který se trefil třikrát a zaznamenal už patnáctý hattrick v kariéře. "To ani nevím, že jich mám tolik. Ale snad ještě nějaký přidám," smál se Sakic, jemuž zbývá jediný hattrick k tomu, aby se dotáhl na rekordmana klubu Petera Šťastného.

O jediný úspěch Blue Jackets se postaral Rostislav Klesla, který v úvodu druhé třetiny vyrovnal na 1:1. Ještě do poloviny zápasu však dvakrát navýšil skóre Hejduk a získal Coloradu rozhodující náskok. "Konečně jsme proměnili šance," ulevil si Hejduk, jehož tým v pátek podlehl 1:4 St. Louis.

Další vítězství si navzdory čtyřem inkasovaným gólům připsal brankář Tomáš Vokoun, jehož Florida porazila Tampu 6:4. Český gólman přispěl k výhře čtyřiceti zákroky. "Tomáš má na vítězství hlavní zásluhu. Podržel nás několika fantastickými zásahy," chválil Vokouna útočník Olli Jokinen, jenž vstřelil gól a na dva přihrál.

Lang táhne Chicago

Florida vedla v úvodu třetí třetiny už 5:1, během necelých tří minut však hosté díky dvěma trefám Václava Prospala a jednomu zásahu Jana Hlaváče snížili na rozdíl jediného gólu. V 53. minutě však Jokinen zlomil odpor Lightning šestým gólem v dvojnásobné přesilovce. Finský kanonýr se navíc v historické tabulce klubové produktivity dotáhl na vedoucího Scotta Mellanbyho.

Robert Lang na sebe začíná brát roli lídra Chicaga. Po povedeném duelu proti Detroitu se český útočník prosadil i v souboji s Dallasem a gólem a přihrávkou pomohl Blackhawks k vítězství 2:1 v prodloužení.

Chicago dokráčelo k výhře velmi šťastným způsobem. Celý zápas marně bušilo do obrany Dallasu a dohánělo jednogólovou ztrátu. Až 1,5 sekundy před koncem třetí třetiny při přesilovce umocněné power-play si našla cestu do branky střela Jonathana Toewse, kterou horní částí těla tečoval Robert Lang. "S největší pravděpodobností by to šlo vedle, ale náhodně mě to trefilo. Byla to klika," řekl Lang o vyrovnávacím gólu.

Jágrův první gól v sezóně na body nestačil

Brankáři Dallasu Tobiasi Stephanovi jako by se zhroutil svět. Švýcarský gólman měl při svém debutu v NHL na dosah čisté konto a vítězství, místo toho odešel poražen. Už po 44 sekundách prodloužení jej totiž v přesilové hře podruhé překonal Jason Williams. "Je to zdrcující. Jsem ohromně zklamaný. Byl jsem tak blízko!" litoval třiadvacetiletý Stephan, který si připsal 38 úspěšných zákroků. "Je mi ho líto. Odchytal pekelný zápas, byl pod obrovským tlakem a nakonec měl takovou smůlu," podotkl trenér Dallasu Dave Tippett.

Svého prvního gólu v sezóně konečně dosáhl Jaromír Jágr. Kapitán New Yorku Rangers jím však pouze zmírnil porážku 1:3 s Ottawou. Vyrovnaný duel rozhodli Senators v polovině druhé třetiny, kdy během rekordně krátké doby 52 sekund vstřelili všechny tři góly.

"Je kuriózní, že jsme se trefili takhle rychle za sebou. Ale už v první třetině jsme měli spoustu šancí a cítili jsme, že až vstřelíme první gól, další budou následovat," prohlásil Dany Heatley, který otevřel skóre v přesilové hře.

Minnesota zůstává jediným neporaženým týmem

Ottawa vyhrála šestý zápas ze sedmi a rychle dala zapomenout na čtvrteční první porážku s Carolinou. Naopak Rangers prohráli potřetí z posledních čtyř utkání. V sobotu svého kanadského soupeře příliš neprověřili a Jágr připravil brankáře Martina Gerbera o čisté konto až 69 sekund před koncem třetí třetiny. "Nemyslím si, že tlak zvenčí je větší než tlak, který na sebe klademe sami," uvedl po utkání Brendan Shanahan. "Prostě jenom nedáváme góly, přestože se podle mého názoru herně zlepšujeme."

Jediným týmem, který v novém ročníku NHL ještě neprohrál, zůstává Minnesota. Neporazitelnost si Divočáci udrželi i na ledě Phoenixu, kde v třetí třetině dvěma góly otočili nepříznivé skóre a zvítězili 3:2.

Reklama