Hlavní obsah

Hlaváč je v Tampě spokojený a doufá, že mu to vydrží

Jan Hlaváč se po tříleté pauze v létě rozhodl znovu vrátit do kanadskoamerické NHL a podepsal smlouvu s týmem Tampa Bay Lightning. Vedení klubu zatím plní slib o jeho zařazení do útoku s Bradem Richardsem a pochvaluje si jeho nasazení. Jednatřicetiletý útočník v sobotu vstřelil za Tampu první branku a nové angažmá si zatím pochvaluje.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jan Hlaváč ještě v dresu Sparty

Článek

"Naši evropští skauti je pečlivě sledovali poslední dva roky a došli k přesvědčení, že by mohl být pro náš tým přínosem," tvrdí generální manažer Tampy Jay Feaster. "Dokázal nám, že bere návrat do NHL opravdu vážně a chce v našem týmu hrát. Jsme za to rádi a věříme, že za nás bude dávat góly," dodal.

"Je fajn být zpátky v NHL a doufám, že budu úspěšný a nezklamu lidi, kteří mi dali další šanci. Předchozích pět let v zámoří a působení v Evropě mne obohatilo o spoustu zkušeností," věří Hlaváč, kterého trenér John Tortorella zařadil do druhého útoku Tampy s Bradem Richardsem a nováčkem Michelem Ouelletem.

Místo v týmu má po právu

"Jan dokáže velmi dobře tvořit hru a jeho spojení s Richardsem a Ouelletem by mělo přinést výsledky. Věříme, že tahle řada bude mít velký potenciál," myslí si Feaster. "Jen si ještě musí osvojit náš bránící systém a strategii, kterou vyznává náš kouč. Ale je to velmi šikovný hráč. Na ledě má přehled, má šikovné ruce a vede si dobře při hře v rozích. Neměl by pro něj být problém se brzy přizpůsobit," chválí českého útočníka klubový šéf.

V prvním zápase proti New Jersey sice jejich řada neskórovala, ale Hlaváč s Richardsem předvedli řadu pěkných kombinací a několikrát prověřili brankáře Brodeura. V zápase s Atlantou zase Hlaváč předvedl pěkný průnik přes dva obránce soupeře, v sobotu pak skóroval proti Floridě a patří v týmu k nejaktivnějším střelcům. "Dokazuje, že mu místo v týmu patří po právu," pochvaluje si Feaster. "Cítím se fyzicky velmi dobře, snad to vydrží," přeje si Hlaváč.

Nejlepší léta s Jezdci 

Pro Hlaváče je působení v Tampě Bay druhou šancí prosadit se v NHL, kde hrál už v letech 1999-2004. Dařilo se mu především v dresu New York Rangers, v sezóně 2000/01  skončil v kanadském bodování za takovými hvězdami klubu jako Messier, Fleury nebo Leetch. Po sezóně jej ale Jezdci obětovali při trejdu Erica Lindrose z Philadelphie a od té doby už jen cestoval. Flyers jej vyměnili do Vancouveru, odtud pak putoval do Caroliny aby se v roce 2003 znovu vrátil k Rangers.

Během výluky v sezóně 2004/05 se stejně jako spousta jeho krajanů vrátil do české extraligy a v Evropě už zůstal. Vyzkoušel si mimojiné švýcarskou ligu a pražské Spartě pomohl v ročníku 2006/07 k mistrovskému titulu v české extralize.

Reklama

Související témata: