Hlavní obsah

Vokoun vychytal Floridě vítězství nad Montrealem

Český brankář Tomáš Vokoun byl hlavním strůjcem vítězství hokejistů Floridy na ledě Montrealu 2:1 po samostatných nájezdech. Vokoun zlikvidoval v zápase 36 střel, v závěrečném rozstřelu zneškodnil všechny tři penalty a byl vyhlášen nejlepším hráčem utkání. Rozhodující nájezd proměnil slovenský útočník Jozef Stümpel.

Článek

Po většinu základní hrací doby přitom kraloval zápasu Vokounův protějšek v domácí brance Cristobal Huet. Francouzského gólmana překonali Panteři až deset vteřin před závěrečnou sirénou zásluhou Nathana Hortona, navíc domácí měli neustále herní převahu. V zápase vedli už od třetí minuty, kdy Vokouna v přesilové hře prostřelil Alexej Kovaljov.

V samostatných nájezdech pak ale Kovaljov na Vokounovi vyhořel, stejně jako Higgins a Saku Koivu. Jozef Stümpel se naopak nemýlil při blafáku do bekhendu a zařídil vítězství. "Celý zápas jsme je přehrávali a měli spoustu dobrých šancí. Jenže jsme nemohli najít způsob, jak Vokouna znovu překonat," smutnil po zápase Huet.

Theodore si v Coloradu řekl o místo jedničky

Po nájezdech skončila i další dvě utkání úterního programu NHL. Coloradu zajistily vítězství proti Calgary Wojtek Wolski a Joe Sakic, brankář Jose Theodore pustil jen nájezd Jarome Iginly. Theodore se dostal do branky místo Slováka Petera Budaje ve druhé třetině, kdy domácí prohrávali už 0:4. V dalším průběhu vychytal všechny pokusy soupeře a zvládl i nájezdy. Ty ostatně zatím v NHL prohrál jen jednou.

Dalším hrdinou zápasu byl Ryan Smyth, autor branky a asistence v základní hrací době a rozhodujícího nájezdu. Právě on nastartoval obrat, když ve druhé třetině nejprve nahrál na gól Svatošovi a vzápětí sám snížil na rozdíl dvou branek. Ještě do konce druhé části pak vyrovnali Brunette a Sauer.

"Dělali jsme kritické chyby, útočníci vpředu zbytečně ztráceli puk," láteřil po utkání trenér Calgary Mike Keenan. "Příště je třeba se na hru soustředit po celých šedesát minut," varoval na druhé straně Smyth. Milan Hejduk do zápasu nenastoupil pro potíže se zády.

První nula pro Birona ve Philadelphii

Své první čisté konto v dresu Philadelphie vychytal proti Atlantě Martin Biron, celkem jich má na kontě už devatenáct. "Některé zákroky možná vypadaly jednoduše, ale měl to hodně těžké," chválil svého brankáře trenér Flyers John Stevens. "Ukázali jsme svou sílu, chceme být nejlepším týmem v lize," vzkázal Biron.

O výhře 4:0 rozhodlo zřejmě 34 vteřin ve druhé třetině, kdy Letci dvakrát udeřili a zásluhou Jeffa Cartera a Sami Kapanena zvýšili náskok už na 3:0. "Myslím, že jsme se tentokrát porazili sami. Jako by jsme úplně zapomněli na to, co jsme si řekli před sezónou," vyčítal si útočník Atlanty Bryan Little.

Mezi lídry Los Angeles Kings se definitivně usazuje Anže Kopitar, slovinský útočník vstřelil Minnesotě branku při vlastním oslabení a ještě v nájezdech pokořil brankáře Bäckströma blafákem ála Forsberg. Hodně mu tak pokazil jeho vystoupení, na které se z Finska přijela podívat i jeho maminka Camilla.

Philadelphia - Atlanta 4:0 (0:0, 3:0, 1:0)
Branky: 22. Richards, 33. Carter, 34. Kapanen, 49. Jones. Zásahy brankářů: Biron 31 - Hedberg 33/4.
Colorado - Calgary 5:4 po sam. nájezdech (0:3, 4:1, 0:0 - 0:0)
Branky: 24. Svatoš, 31. Smyth, 33. Brunette, 37. Sauer, rozhodující nájezd Wolski - 19. a 23. Iginla, 7. Phaneuf, 8. Nilson. Zásahy brankářů: Budaj 12/4, Theodore 17 - Kiprusoff 35/4.
Montreal - Florida 1:2 po sam. nájezdech (1:0, 0:0, 0:1 - 0:0)
Branky: 3. Kovaljov (Hamrlík) - 60. Horton, rozhodující nájezd Stümpel. Zásahy brankářů: Huet 25/1 - Vokoun 37/1.
Los Angeles - Minnesota 4:3 po sam. nájezdech (1:1, 1:1, 1:1 - 0:0)
Branky: 20. S. Thornton, 28. Calder, 47. Kopitar, rozhodující nájezd Cammalleri - 8. Demitra, 21. M. Koivu, 49. Rolston. Zásahy brankářů: Aubin 31/3 - Bäckström 29/3.

Reklama