Hlavní obsah

Hanzal: Za party jako nováček NHL zaplatím tisíce dolarů

Angažmá v prvním týmu Phoenixu si užívá nováček v zámořské NHL Martin Hanzal. Sedmnáctka draftu z roku 2005 se kouči Gretkému odvděčila za důvěru třemi body v pěti zápasech a o životě pod vedením hokejové legendy říká: „Je skvělé, když za mnou takový člověk teď stojí na střídačce a klepe mi na záda, abych šel na led.“

Článek

Máte za sebou první zápasy v NHL. Co pro vás znamená hrát nejlepší soutěž na světě?

Je toho na mě hodně, ale jsem rád, že jsem to dokázal. Už jsem udělal i nějaké body a snad to takhle vydrží. Doufám, že se udržím v mužstvu, to je můj největší cíl. Mám podepsanou dvoucestnou smlouvu, takže můžu jít kdykoliv na farmu. Taky bych byl strašně rád, aby tým po dvouleté pauze postoupil do play-off.

Hned ve svém čtvrtém zápase proti Nashvillu jste vstřelil gól...

Měl jsem radost. Než jsem se podíval po puku, abych si ho schoval jako suvenýr, přivezl mi ho na střídačku bek Derek Morris. V klubu mi na něj dělají speciální potisk s datem zápasu a jménem soupeře. Až ho dostanu, nechám si ho nějak zarámovat.

Platí se ve Phoenixu něco za první gól do týmové kasy?

Zaplatil jsem zatím jen pět set dolarů za první zápas. Teď mě zkasírují i za gól. Ale v dohledné době bude party, kterou platí nováčci. Ta mě bude stát minimálně pět tisíc dolarů. Zbynďa Michálek říkal, že jako nováček musel zaplatit asi osm tisíc...

Jak jste spokojen se svým vytížením?

Hraju třetí lajnu a čeká se od nás, že budeme takoví ti jezdiči... Ale od prvního zápasu chodím i na přesilovky s kapitánem Doanem, Reinprechtem, Radimem Vrbatou a s Jovanovským. Toho si vážím.

Trenérem Phoenixu je legendární Wayne Gretzky. Pamatujete si na něj jako na hráče?

Hlavně na tu videokazetu, kterou mám dodnes doma. Je to takový dokument o něm, jmenuje se Vysoko nad všemi. Viděl jsem to mockrát. Byl to pan hokejista a je skvělé, když za mnou takový člověk teď stojí na střídačce a klepe mi na záda, abych šel na led.

Jaký je Gretzky jako trenér i člověk?

Hrozně tichý, moc toho nenapovídá. Občas taky umí zařvat, ale to už musí být. O hokeji toho ví strašně moc, sem tam vystřelí i nějaký vtípek. Tréninky jsou zábavné. Někdy si praváci a leváci prohodí hokejky a pak s tím hrajeme.

Komunikuje s vámi?

S tím nemá problém. Pořád se ptá, jestli všemu rozumím, jestli nepotřebuju něco vysvětlit. Je kamarádský a rozhodně si nehraje na hvězdu. Každý z nás ho oslovuje křestním jménem, nemusíme mu říkat trenére.

Je lepší, když máte v týmu dva české parťáky: Zbyňka Michálka s Radimem Vrbatou?

To je super, hrozně mi pomáhají. S angličtinou sice po téměř dvou letech v zámoří už problémy nemám, ale občas potřebuju poradit, jak mám co zařídit. U Michyho a jeho přítelkyně navíc teď bydlím. Starají se o mě, vaří mi, perou... Moc jim za to děkuju. Zbynďa mě vozil i na tréninky, ale teď už mám konečně vlastní auto. Musel jsem si udělat americký řidičák. Ze Scottsdale, kde bydlí většina hráčů, to je k hale asi čtyřicet minut.

Kdy se přestěhujete do vlastního?

Už mám pronajatý barák, příští týden bych se měl stěhovat. Potřeboval jsem ještě vyřídit pojištění, tak se to trochu táhlo. Až v listopadu přijedou z Budějovic naši a přítelkyně, budu bydlet ve svém.

Jaký jste si vybral dům?

Má tři ložnice, jeden obývák a pak taková místnost s kulečníkem. A hlavně je na golfovém hřišti. Golfu jsem propadl, ale zatím to není sláva. Spoluhráči ho taky hrají, jen Zbynďa s Radimem ne...

Co se dá ve Phoenixu dělat ve volném čase?

Je to město v poušti, máme tady pořád vedro. Teď je třiatřicet stupňů. Občas zajdu na golf, na tenis, scházíme se u bazénu nebo koukáme na televizi. Hodně času trávím na internetu, někdy vyrazíme i na nákupy.

Reklama

Související témata: