Hlavní obsah

Sýkora zářil proti Carolině, skóroval dvakrát

NEW YORK

Skvělý úvod sezóny zažívá český útočník Petr Sýkora. Posila Pittsburghu v domácím utkání s Carolinou skórovala dvakrát a prosadila se i v penaltovém rozstřelu. Rozhodující nájezd si sice připsal Sidney Crosby, přesto byl Sýkora po utkání oceněn titulem první hvězda zápasu.

Článek

"Snažil jsem se sjíždět před branku a dostal jsem se k dorážkám," uvedl po zápase Sýkora. Poprvé skóroval v 19. minutě a zaznamenal 250. branku v NHL.

Pittsburgh prohrával 1:3 a vymazat dvougólový deficit se mu povedlo v závěru druhé části v rozmezí dvou minut. Carolina v té době působila otřeseným dojmem poté, co byl v 38. minutě za dvoubrankového vedení byl odvezen do nemocnice Scott Walker. "Nevím, co se to s námi po tom zranění stalo. Ale na to se nemůžeme vymlouvat. Doufáme, že je Walks v pořádku," řekl obránce Glen Wesley.

Nerozhodný stav se už v dalším průběhu utkání nezměnil a o vítězi se rozhodovalo v samostatných nájezdech. V těch bylo úspěšných prvních pět aktérů, včetně Sýkory, který se prosadil bekhendovou kličkou. "Musíte si věřit a doufat, že to vyjde," řekl k úspěchu v penaltovém rozstřelu Crosby, který si připsal v utkání dvě asistence.

Lang pečetil výhru Chicaga 

K vítězství svého týmu přispěl i Robert Lang, jenž v poslední minutě pečetil gólem do prázdné branky výhru Chicaga nad Coloradem 5:3. Hvězdami utkání však byli mladí útočníci Patrik Kane a Jonathan Toews, který se nádherně uvolnil mezi obránci a forhendovou kličkou otevřel skóre. "Měl jsem štěstí, že obránci nebyli připravení. Nečekali, že budu tak rychlý," řekl Toews o své brance, která nadchla i trenéra Denise Savarda. "Už dlouho jsem neviděl takový gól. Bude mezi nejhezčími brankami roku."

Kane, jednička letošního draftu, svým premiérovým gólem v NHL zvýšil v 15. minutě na 3:0, přesto Colorado stejně jako v minulém zápase s Calgary dokázalo toto manko smazat. Rozhodnutí padlo až 85 sekund před koncem, kdy střelu Magnuse Johanssona od modré čáry nechytatelně tečoval Tuomo Ruutu. "V minulých sezonách jsme ztráceli zápasy o gól. Letos je tomu naopak a to nám dodává sebevědomí," radoval se Ruutu. Chicago předchozí tři vítězství vybojovalo vždy o gól, tentokrát jejich výhru podtrhl trefou do prázdné branky Lang, který skóroval v každém vítězném utkání Chicaga, a vždy v závěrečné třetině.

Peca pokořil svůj bývalý klub 

Buffalo v loňském ročníku vsítilo nejvíce branek a také nyní se mu střelecky dařilo, v posledních třech utkáních nasázelo protivníkům 18 gólů. V utkání proti Columbusu však vyšli hokejisté Sabres poprvé od dubna 2006 naprázdno a na svém ledě podlehli 0:3. Základ úspěchu Blue Jackets položil bývalý kapitán Buffala Michael Peca, který v nově utvořené řadě s Nashem a Žerděvem zaznamenal vítězný gól a přidal asistenci. Ve skvělé formě se prezentuje i brankář Pascal Leclaire, který v tomto ročníku vychytal již třetí čisté konto.

Vynikající prostřední část pomohla Los Angeles k prvnímu letošnímu vítězství na ledě soupeře. Třemi góly v rozmezí sedmi minut ve Vancouveru otočili hosté skóre z 0:1 na 3:1. Mezi úspěšnými střelci byl talentovaný Jack Johnson, který skóroval v NHL poprvé. Naopak Mike Cammalleri se letos prosadil již poosmé a vede s osmi góly tabulku střelců soutěže.

V závěrečné části Vancouver vyvinul obrovský tlak a přestřílel soupeře 13:1. Aktivita domácích vyústila v kontaktní gól, u které asistoval i český obránce Lukáš Krajíček, ovšem poslední slovo měli hosté. Při závěrečné power play Vancouveru pojistil výhru Kings Dustin Brown.

Buffalo - Columbus 0:3 (0:0, 0:2, 0:1)
Branky: 27. Peca, 34. Nash, 60. Žerděv. Střely na branku: 21:29.
Pittsburgh - Carolina 4:3 po sam. nájezdech (1:1, 2:2, 0:0 - 0:0)
Branky: 19. a 40. Sýkora, 38. Hall, rozhodující nájezd Crosby - 1. Whitney, 24. Letowski, 36. Williams. Střely na branku: 29:32.
Chicago - Colorado 5:3 (3:0, 0:1, 2:2)
Branky: 7. Toews, 9. Sharp, 15. Kane, 59. Ruutu, 60. Lang - 36. Wolski, 41. Svatoš, 48. Smyth. Střely na branku: 27:40.
Vancouver - Los Angeles 2:4 (1:0, 0:3, 1:1)
Branky: 13. Cooke, 55. Öhlund (Krajíček) - 24. Johnson, 26. Cammalleri, 30. Frolov, 60. Brown. Střely na branku: 28:17.

Reklama