Hlavní obsah

Pavelec jako desátý Čech v historii chytal v NHL

Ondřej Pavelec se stal desátým a zároveň nejmladším českým brankářem, který nastoupil v zámořské NHL. Dvacetiletý kladenský odchovanec putoval za stavu 1:5 na závěrečnou třetinu sobotního utkání na ledě Tampy Bay do branky Atlanty místo Švéda Johana Hedberga. Při premiéře inkasoval za dvacet minut z šesti střel jeden gól.

Článek

Pavelcovi bylo při debutu v prestižní zámořské soutěže 20 let a necelé dva měsíce. Překonal tak Tomáše Vokouna, jenž v únoru 1997 chytal za Montreal ve 20 letech a osmi měsících.

První českým gólmanem v NHL byl v roce 1980 v dresu Toronta Jiří Crha. Dále se v lize objevili Dominik Hašek, Roman Turek, Milan Hnilička, Martin Prusek, Roman Čechmánek, Marek Schwarz a Tomáš Pöpperle.

Atlanta draftovala Pavelce v roce 2005 v druhém kole jako celkově 41. hráče v pořadí. Potom zamířil z Kladna do juniorské QMJHL, kde hrál dvě sezony za Cape Breton Screaming Eagles. Letos v červnu podepsal s Atlantou tříletou nováčkovskou smlouvu.

Po vydařeném přípravném kempu nakonec putoval Pavelec na farmu, kde za Chicago Wolves odchytal dva zápasy, oba vítězné; průměr má 1,49 inkasované branky na zápas a úspěšnost zákroků 93,5 procenta. Do prvního týmu byl povolán poté, co si Fin Kari Lehtonen poranil třísla. Důvěru dostal před zkušeným Fredem Brathwaitem.

Reklama

Související témata: