Hlavní obsah

Jágr přišel o zuby, i přesto rozhodl o výhře Rangers

NEW YORK

Český hokejový fenomén Jaromír Jágr se ukázal jako správný vůdce newyorských Rangers. Muž s číslem 68 na zádech přišel sice během utkání v domácí Madison Square Garden po zásahu pukem o několik zubů, utkání ale srdnatě dohrál a dvěma body pomohl pokořit obranu Blesků z Tampy Bay. Javorové listy utrpěly ve svém Air Canada Centre debakl od washingtonských Capitals. V duelu Dallasu se San Jose zastínil domácí hvězdu Mikea Modana hostující debutant Devin Setoguchi.

Foto: REUTERS/Ray Stubblebine

Jaromír Jágr se raduje ze své rozhodující branky

Článek

V osmé minutě otevřel účet zápasu svým třetím gólem v sezóně Nigel Dawes, který trápícím se Rangers vyhrál jediné z posledních šesti utkání - dvěma trefami pokořil ve čtvrtek Ďábly z New Jersey. Tým trenéra Renneyho sice byl kromě úvodního zápasu sezóny vždy střelecky aktivnější, na radost z branky se ale borci s nápisem New York na prsou neskutečně nadřeli. Tři a více gólů dala Jágrova družina teprve počtvrté z jedenácti utkání.

O vyrovnání se ve druhé třetině postarala největší hvězda Tampy Vincent Lecavalier proměněným trestným střílením. To bylo nařízeno za hákování českého obránce Marka Malíka právě na tahouna Lightnings. Na začátku rychlé akce hostů, která vedla až k brejku, přišel ´Džegr´ o několik zubů po zásahu pukem do obličeje. O dobrou náladu jej to ale nepřipravilo, což dokázal bezprostředně po zápase.

„Neuvěřitelná noc - v první třetině se mi zlomila brusle, ve druhé rozbila rukavice a přišel jsem o zuby,“ popisoval hrdina utkání novinářům a se svým typickým humorem dodal: „Ještě jsem se v zrcadle neviděl. Zítra je Halloween, alespoň si nebudu muset kupovat masku.“

Jágr i přes krvácející ústa pokračoval ve hře a ve třetí třetině jako správný kapitán dovedl svůj tým k vítězství. Nejprve v jedenácté minutě trefil při přesilovce puk přesně z první a jeho střela prolétla těsně kolem brusle spoluhráče Shanahana do sítě. O autorovi vítězné branky se u videa rozhodovalo ještě hodinu po utkání, rozhodčí si nebyli jistí, zda by neměl být střelcem určen právě Shanahan, spolu s Jágrem šestistovkař v počtu vstřelených branek.

Ten se po akci ´Džegra´ s Chrisem Drurym dočkala zářezu na pažbě o necelé tři minuty později také při početní výhodě. Oba střelci závěrečné části byli spolu se švédským gólmanem Rangers Henrikem Lundqvistem vyhlášeni hvězdami utkání, tou nejzářivější pak český ´krvácející´ kapitán Jágr. Na kontě Jezdců převažují i přes vítězství 3:1 nad konferenčním rivalem porážky, newyorský celek má navíc záporné skóre.

Washington deklasoval Toronto

Poslední přemožitelé Rangers, tým z kanadského Toronta, přivítal na svém ledě Washington Capitals. Javorové listy se ukázaly jako správní hostitelé s otevřenou náručí, a tak jim mužstvo z hlavního města Spojených států nasázelo rovnou sedm gólů. Jako černá ruka řádilo duo Alexandr Ovečkin - Michael Nylander. Ruský ostrostřelec dostál své pověsti hned dvěma přesnými zásahy a pokračuje po vyhlášení jednou z hvězd uplynulého týdne NHL ve vynikajících výkonech.

Druhý jmenovaný Švéd Nylander, v minulé sezóně parťák Jágra z elitního útoku Rangers, si do statistik zapsal tři asistence. Tři body, včetně premiérového gólu v sezóně, který vstřelil ve vlastním oslabení, si připsal ještě Matt Bradley. Německý gólman Olaf Kölzig podpořil ofenzívní výpady spoluhráčů 32 úspěšnými zákroky.

„Celý tým hrál skvěle. Všem čtyřem pětkám se dařily kombinace i střelecky. Navíc výborně chytal brankář,“ shrnul dění na ledě dvaadvacetiletý Ovečkin. Toronto je pro ruskou hvězdu oblíbeným soupeřem, během zámořské kariéry nastoupil dravý útočník proti Javorovým listům devětkrát a devětkrát zvedal ruce nad hlavu v euforii po vstřelené brance.

O poznání smutnější byl domácí kapitán Mats Sundin: „Nedokážu si to vysvětlit. Ztráceli jsme hodně puků,“ hledal těžko slova švédský pořízek. „Udělali jsme spoustu dobrých věcí, ale zdá se, jako bychom se na domácím ledě snažili až moc,“ poukazoval Sundin na špatnou bilanci jeho týmu v domácí aréně. Pro Toronto to byla již třetí porážka v řadě před vlastním publikem. Skóre 1:7 již také kanadští fanoušci v této sezóně zažili - stejnou výhru si z Air Canada Centre odvezla Carolina. Maple Leafs mají nejhorší obranu ligy, inkasovaly už hrozivých 52 branek.

Modano o bod za Housleym, Setoguchi se rozplýval

Hvězdy vedly na svém ledě v Dallasu po dvou třetinách nad San Jose 2:1. Zasloužil se o to svou asistencí na druhém gólu i americký útočník Mike Modano, který tak ztrácí v tabulce historické produktivity pouhý jeden bod na nejúspěšnějšího krajana všech dob Phila Housleyho. Hvězdou večera se stal ale jiný hráč, s naprosto odlišným příběhem.

Devin Setoguchi nastoupil v dresu Žraloků ke svému vůbec prvnímu utkání v NHL a během dvou a půl minuty ve třetí třetině otočil skóre ve prospěch hostů. „Je to naprosto vzrušující pocit, nikdy jsem nesnil o tom, že by se mohly věci vyvíjet takhle,“ sypala ze sebe nadšená osmička draftu z roku 2005 po vítězném utkání. „V první třetině jsem byl hodně nervózní, ale trenér mě podržel a dal mi šanci i v závěrečném dějství,“ dodal Setoguchi.

Statistiky pondělních zápasů NHL:
NY Rangers - Tampa Bay 3:1 (1:0, 0:1, 2:0)
Branky: 8. Dawes, 51. Jágr (Rozsíval), 54. Shanahan (Jágr) - 27. Lecavalier z trest. střílení. Zásahy brankářů: Henrik Lundqvist 22/21 - Johan Holmqvist 35/32. Diváci: 18 200.
Toronto - Washington 1:7 (1:4, 0:2, 0:1)
Branky: 4. Ponikarovskij - 12. a 32. Ovečkin, 4. Gordon, 6. Pettinger, 14. Schultz, 29. Bradley, 47. Sutherby (Fleischmann). Zásahy brankářů: Vesa Toskala 13/9, Andrew Raycroft 17/14 - Olaf Kölzig 33/32. Diváci: 19 316.
Dallas - San Jose 2:4 (1:1, 1:0, 0:3)
Branky: 11. Ribeiro, 26. Niskanen - 52. a 55. Setoguchi (na druhou Michálek), 13. Pavelski, 55. Bernier. Zásahy brankářů: Marty Turco 35/31 - Jevgenij Nabokov 29/27. Diváci: 17 546.

Reklama