Hlavní obsah

Jágr si vybral proti Tampě smůlu a pak řádil

NEW YORK

Komplimenty ze všech stran padaly na adresu českého útočníka Jaromíra Jágra v kabině New Yorku Rangers po pondělním utkání NHL proti Tampě Bay. Pětatřicetiletý kapitán týmu z Manhattanu měl problémy s bruslí, rukavicí a nakonec přišel po zásahu pukem o tři zuby. Nic z toho nezabránilo Jágrovi v tom, aby rozhodl v závěrečné třetině o výhře 3:1.

Článek

"Jaromír je náš lídr. Co předvedl potom, co ho zasáhl puk do obličeje, bylo prostě úžasné," citoval deník New York Post útočníka Scotta Gomeze, který po svém příchodu z New Jersey sebral s příjmem deseti miliónů dolarů Jágrovi pozici nejlépe placeného hráče.

Pro Rangers i Jágra byla 27. minuta utkání hodně nepříjemná. Kladenského odchovance trefil nešťastně puk do obličeje a Jágr s bolestivou grimasou odjížděl na střídačku, mezitím Marku Malíkovi ujel Vincent Lecavalier a po hákování českého beka bylo nařízeno trestné střílení. Z něj Lecavalier vyrovnal na 1:1.

Jágra v té době prý vůbec nenapadlo, že by trápení Rangers mohlo pokračovat. "V tu chvíli jsem na nic nemyslel, hledal jsem svoje zuby," zasmál se v rozhovoru s novináři v kabině Jágr a ukázal svůj neúplný úsměv. Jeho ret zdobil krvavý šrám.

Podobně přišel o tři zuby loni v listopadu po zákroku slovenského obránce Branislava Mezeie z Floridy; tehdy byly dva z nich umělé. Jágr se odpovědi na dotaz, jestli šlo tentokrát o jeho vlastní zuby, se svým typickým humorem vyhnul. "Gentleman to nikdy neříká. Ale myslím, že když jsem za ně zaplatil dvacet tisíc dolarů, tak to jsou moje zuby," přidal přes bolestivé zranění dobře naladěný Jágr jeden ze svých vtipů.

Jágr je nejproduktivnějším hráčem Rangers

Jágr si drží pozici nejproduktivnějšího hráče týmu, přesto se svou bilanci dvou branek a sedmi asistencí z deseti duelů před kláním s Lightning nebyl spokojený. Rangers se trápili a v šesti utkáních vstřelili jen sedm branek. Jágr v 51. minutě dal v přesilové hře vítězný gól, pak ještě připravil v další početní výhodě branku pro Brendana Shanahana.

"To je přesně to, co udělá správný lídr pro svůj tým. Já si nepamatuji moc zápasů, v nichž by Jags v této sezóně nehrál dobře. Co si pamatuji, tak zahrál každý zápas. Byl frustrován z toho, když nedával góly, nepřipravil je nebo se se mu něco nepovedlo podle představ. Ale to se nedařilo u nás nikomu," prohlásil trenér Tom Renney.

Jágr předvedl vrchol sebeobětování na mistrovství světa v Rakousku v roce 2005, kdy pomohl českému týmu k titulu i se zlomeným malíčkem. "Já vždycky říkám, že nejdříve musíte trpět, jestliže chcete dosáhnout něčeho velkého. Myslím, že právě teď je čas trpění," řekl v pondělí Jágr.

Byl by rád, aby se rychle dostavily úspěchy. Proti Tampě Bay se konečně prosadili Rangers dvakrát při souhře v přesilovkách a pomohla zřejmě i dlouhá debata s Shanahanem. "Po posledním zápase jsem rozebírali přesilovky a šli jsme z kabiny po půlnoci. Bavili jsme se, co změnit. Pak jsme si to zkusili na tréninku a šlo to dobře. Ale je hezké, že dnes nám to fungovalo," pochvaloval si po pondělním utkání s Tampou Shanahan.

Reklama