Hlavní obsah

Sýkora vstřelil v NHL vítězný gól Pittsburghu v Minnesotě

NEW YORK

Český útočník Petr Sýkora svým šestým gólem v sezóně přispěl v úterním utkání NHL k výhře hokejistů Pittsburghu v Minnesotě 4:2. Sýkora v polovině třetí třetiny v přesilové hře zlomil nerozhodný stav 2:2 a připsal si vítězný třetí gól. Pojistku pak přidal Sidney Crosby, jenž předtím přihrál na všechny tři branky Penguins a byl vyhlášen první hvězdou zápasu.

Článek

Crosby se představil v Minnesotě poprvé ve své kariéře v NHL. Předtím tu naposledy hrál jednu sezónu v dorosteneckém věku. "Chodil jsem se tady dívat na NHL a snil o tom, že si v ní také jednou zahraju. Bylo krásné se sem zase vrátit. A vítězství je takový bonus," prohlásil Crosby, jehož kouskům na ledě tleskala většina z více než osmnácti tisíc minnesotských diváků.

Unešeni byli také z jeho spoluhráče Jevgenije Malkina, jenž dvakrát skóroval a na jeden gól přihrál. "Celá jejich řada byla k neudržení," konstatoval trenér Tučňáků Michel Therrien. "Crosby je vynikající hráč a skvělý lídr," pochválil mladou hvězdu NHL i kouč Minnesoty Jacques Lemaire. "Neznám ho osobně, ale pokud se ještě narodí takový hráč, rád bych ho měl ve svém týmu."

Michálek pomohl k výhře Phoenixu  

Do statistik se v úterý poprvé zapsal obránce Zbyněk Michálek z Phoenixu, jenž po zranění nastoupil na ledě St. Louis teprve k třetímu duelu v sezoně. Michálek přesnou přihrávkou připravil vyrovnávací gól pro Michaela Zigomanise a podílel se tak na výhře Coyotes 2:1. Na rozhodující druhou branku přihrál Fredriku Sjöströmovi český útočníkMartin Hanzal.

Oba góly vstřelili hráči Phoenixu až v poslední desetiminutovce třetí třetiny, kterou vyhráli na střely 15:4. "Myslím, že naši hráči pochopili, že nemůžeme dát gól, pokud nezačneme pořádně střílet," prohlásil trenér Wayne Gretzky.

Jeho mužstvo tak znovu potvrdilo, že se mu víc daří na hřištích soupeřů. Zatímco v domácí hale vyhráli Kojoti jediný z šesti zápasů, venku uspěli už potřetí ze čtyř utkání. "Až se v sobotu vrátíme domů, možná bychom si měli zamluvit místa v hotelu," žertoval Gretzky.

Probuzená Atlanta

Mimo vlastní kluziště zapomínají na špatný vstup do sezóny také hokejisté Atlanty, kteří v rámci svého sedmizápasového putování po halách soupeřů vyhráli třetí zápas z pěti. V Montrealu uspěli 3:2 po samostatných nájezdech. "Máme radost, že se nám daří, ale ve středu nás čeká v Ottawě zase nový zápas. Běžíme takový malý maratón, semkli jsme se jako mužstvo a díky týmovým výkonům vyhráváme," uvedl útočník Ilja Kovalčuk, který rozhodl zápas gólem v třetí sérii samostatných nájezdů.

Po odvolání kouče Boba Hartleyho vyhrála Atlanta čtyři z šesti zápasů. "Myslím, že největší rozdíl je v nasazení všech hráčů," konstatoval generální manažer Don Waddell, který se dočasně zhostil role trenéra. "Kozlov se předtím nemohl trefit, Kovaljovovi to taky nešlo jako teď. Našim oporám se prostě začíná konečně dařit," pochvaloval si Waddell.

Edmonton závěr duelu s Detroitem nezvládl 

Už šestého vítězství za sebou dosáhli hokejisté Detroitu, kteří stále bez zraněného Dominika Haška vyhráli 2:1 v Edmontonu. Rozhodující gól vstřelil pouhých 24 sekund před koncem třetí třetiny Valtteri Filppula. "Všichni jsme už mysleli na prodloužení a cítili šanci Detroit porazit. Bohužel, v posledních třiceti sekundách jsme se jako by vypařili z ledu. Jsme zklamaní," přiznal trenér Edmontonu Craig MacTavish.

Za nový pětiletý kontrakt s celkovým příjmem 35 miliónů dolarů se Calgary odvděčil brankář Miikka Kiprusoff. Držitel Vezinovy trofeje z roku 2006 v duelu s Nashvillem zlikvidoval 39 střel a měl velkou zásluhu na vítězství Flames 5:1. Dvěma góly k výhře přispěl Jarome Iginla.

Minnesota - Pittsburgh 2:4 (0:0, 1:2, 1:2)
Branky: 27. Veilleux, 47. Rolston - 24. a 27. Malkin, 51. Sýkora, 55. Crosby. Zásahy brankářů: Harding 27/23 - Sabourin 30/28. Diváci: 18 568.
Montreal - Atlanta 2:3 po sam. nájezdech (0:0, 1:2, 1:0 - 0:0)
Branky: 29. Kovaljov, 59. Higgins - 37. Perrin, 38. Vjačeslav Kozlov, rozh. nájezd Kovalčuk. Zásahy brankářů: Price 33/31 - Hedberg 33/31. Diváci: 21 273.
Edmonton - Detroit 1:2 (0:0, 1:1, 0:1)
Branky: 26. Staios - 25. Zetterberg, 60. Filppula. Zásahy brankářů: Roloson 34/32 - Osgood 16/15. Diváci: 16 839.
Calgary - Nashville 5:1 (1:0, 2:0, 2:1)
Branky: 4. a 60. Iginla, 22. Lombardi, 26. Huselius, 55. Nyström - 43. Radulov (Židlický). Zásahy brankářů: Kiprusoff 40/39 - Mason 33/28. Diváci: 19 289.
St. Louis - Phoenix 1:2 (0:0, 0:0, 1:2)
Branky: 46. Boyes - 53. Zigomanis (Z. Michálek), 58. Sjöström (Hanzal). Zásahy brankářů: Legace 27/25 - Tellqvist 25/24. Diváci: 14 222.

Reklama

Související témata: