Hlavní obsah

Melicharovo zklamání z odchodu z NHL odeznělo, chce bojovat o MS

Nějakou dobu se hokejový obránce Josef Melichar vyrovnával s tím, že si v této sezóně nezahraje v NHL. Zklamání ale u osmadvacetiletého beka odeznělo a nyní se soustředí na dění v Evropě. Po krátké výpomoci v Českých Budějovicích se bývalý hráč Pittsburghu přesunul do švédského Linköpingu.

Článek

V nadcházejících dnech si zahraje Melichar za českou reprezentaci na turnaji Karjala. Vedle úspěchu s klubem má za cíl i boj o mistrovství světa v Kanadě.

Po devítiletém působení za oceánem, kde patřil od roku 1997 Penguins, byl Melichar v létě bez smlouvy a jako nechráněný volný hráč se na angažmá nedohodl. "Nebyl takový zájem, aby došlo k podpisu smlouvy. Realita je taková, že jsem tady a jede se prostě dál," řekl Melichar v rozhovoru pro ČTK a Český rozhlas.

Plně už jej pohltil nový ročník a jiné výzvy. "Je teď důležité mít dobrou sezónu, ukázat se v národním týmu, odehrát dobré zápasy a poprat se o mistrovství světa. To by bylo super," navázal bek, který si zahrál v Evropě jen při výluce v NHL v dresu Sparty.

Po dohodě s rodinou se Melichar rozhodne 

Zda se defenzivní obránce do prestižní zámořské soutěže vrátí třeba za rok, zatím neřeší. "Po sezóně si sednu s rodinou a uvidíme, co bude. Malý půjde příští rok do školy a bude to taky hrát roli v tom, co dál," prohlásil zadák, který v NHL odehrál 310 utkání a zaznamenal 40 bodů.

V mateřských Českých Budějovicích nastoupil v úvodu sezóny v šesti duelech, poté zamířil na předběžně domluvené angažmá do Linköpingu. "Už se mi ani nechtělo pryč, ale ze Švédska je možná ještě blíž do NHL než z Čech," stočil opět hovor k prioritě své hokejové kariéry.

Za dobu působení v zámoří se zatím v dresu národního týmu objevil jen dvakrát, v roce 2004 pod trenérem Slavomírem Lenerem v přípravě na domácí mistrovství světa v Praze. Na zkušenost z evropské tour se hodně těšil. "Osobně si to chci užít, dát tomu všechno. Doufám, že se nám povede uhrát solidní výsledek. Chci odvést maximum v defenzivní činnosti, možná budu hrát i přesilovky, takže i v nich. Doufám, že dobře zapadnu do týmu," přál si.

V reprezentaci se nemusel se moc seznamovat

K týmu se kvůli klubovým povinnostem v podobě pondělní dohrávky se Skellefteou připojil až o dva dny později přímo v Helsinkách, naváže ale na spolupráci z extraligy s Filipem Novákem. "Hráli jsme spolu na začátku sezóny, ale to už je zase měsíc," naznačil, že je sám zvědavý na ostrý test. V reprezentační kabině se nemusel se spoluhráči moc seznamovat. "Já většinu kluků znám, hrál jsem s nimi nebo je potkal na různých akcích Jágr Teamu. Pět nebo šest dalších snadno poznám."

V Linköpingu se rychle zabydlel a s týmem by rád navázal na loňský úspěch, kdy klub postoupil až do finále. "Peníze tam jsou, vedení nakoupilo dobré hráče a je tam výborná parta. Celá švédská liga je ale hrozně vyrovnaná, je to těžké. A dá se předpokládat, že to tak bude do konce. Vyhráli jsme v pondělí, posunuli jsme se na páté místo, na druhé ztrácíme tři body," popsal aktuální situaci.

Ve Švédsku všichni dodržují předpisy 

S rodinou bydli kousek za městem. "Dostali jsme barák u jezera v takové malé vesničce. Jsme všichni spokojení. Ve Švédsku je krásně čisto, lidé tam dodržují řády a předpisy," přidal Melichar poznatky po měsíčním působení.

Navíc mu vyhovuje, že se všude domluví anglicky. "Je to tam druhý jazyk, který se musí všichni učit. Pár starších lidí třeba nerozumí a řeknou to rovnou. Je to opravdu výjimečně," dodal.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Nečas gólem přispěl k výhře Caroliny, Kämpf zapsal asistenci

Hokejisté Caroliny dokázali ve čtvrtečním zápase NHL porazit Detroit na svém ledě 4:0. Jednou brankou se na výhře Hurricanes podílel i český forvard Martin Nečas. Jednu asistenci si připsal útočník David Kämpf, jenž pomohl Torontu k vítězství 5:1 nad Washingtonem.
NačítámNačíst další články