Hlavní obsah

Lindros ukončil kariéru a věnoval pět milionů dolarů nemocnici

LONDON

Slavný hokejový útočník Eric Lindros na čtvrteční tiskové konferenci podle očekávání ukončil kariéru. Čtyřiatřicetiletý hráč zároveň věnoval pět milionů dolarů zdravotnímu ústavu v rodném ontarijském Londonu, kde se často léčil ze svých mnoha zranění. Jedná se o největší jednorázový příspěvek kanadského sportovce na charitu.

Článek

Ukončení kariéry muže, jenž měl být nástupcem Wayna Gretzkého a byl kvůli tomu také nazýván "The Next One", se očekávalo. Majitel prestižní Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče NHL za rok 1995 byl od začátku sezÓny bez angažmá poté, co mu vypršela smlouva v Dallasu.

"S hokejem jsem skončil. Bylo to krásné, hrál jsem s nejlepšími a proti nejlepším," řekl novinářům téměř dvoumetrový centr, jenž v sobě spojoval ideál kanadského hokejisty - velkou sílu a tvrdost spolu s nespornou technikou. "Když se vám rozpadá zápěstí, odchází vám koleno a rameno potřebuje operaci, nedá se nic dělat," shrnul lapidárně příčiny konce kariéry.

Vrcholem mnoha zranění bylo osm otřesů mozku

Lindrosova kariéra se uzavřela po 760 zápasech, v nichž zaznamenal 865 bodů (372+493). I když to jsou nadprůměrné statistiky, Kanada čekala od jedničky draftu z roku 1991 mnohem víc. Vinou zranění, jejichž "vrcholem" bylo osm otřesů mozku, neodehrál ani jednou v kariéře kompletní ročník. Jeho sezónním průměrem bylo 58 zápasů.

"Asi jsem měl víc trénovat jak držet hlavu nahoře," poznamenal bývalý hráč Philadelphie, NY Rangers, Toronta a Dallasu už s úsměvem v rozhovoru s novináři. U hokeje nicméně hodlá olympijský vítěz ze Salt Lake City 2002 zůstat, měl by se stát ombudsmanem hráčské asociace NHLPA.

Reklama