Hlavní obsah

Nejhodnotnějším týmem NHL je dle časopisu Forbes Toronto

NEW YORK

Tradiční kanadský klub Toronto Maple Leafs je nejhodnotnějším týmem hokejové NHL, časopis Forbes jej ocenil na 413 milionů dolarů (asi 7,6 miliardy korun). Na druhém místě každoročně sestavovaného žebříčku je s hodnotou o 48 milionů dolarů nižší celek New York Rangers s českou hvězdou Jaromírem Jágrem.

Článek

Javorové listy vévodí pořadí i přesto, že jeden ze zakládajících klubů NHL již 40 let nedokázal dobýt Stanleyův pohár. Hodnota klubu neustále stoupá od roku 1994, kdy do něj začala investovat organizace spravující penzijní fondy učitelů v Ontariu, jež klub vlastní.

Vítěz Stanleyova poháru Anaheim je se 197 miliony dolarů sice až dvanáctý, ale i tak zaznamenal velký skok. Jeho hodnota v době výluky během sezony 2004/05, kdy klub koupili Henry a Susan Samueliovi, byla 70 milionů dolarů, tedy jen o 20 milionů více, než když společnost Walta Disneyho pomohla Anaheimu v roce 1992 do soutěže. Žebříček uzavírá Nashville, který je v současnosti na prodej. Jeho cena byla vyčíslena na 143 milionů, tedy o milion méně, než je hodnota St. Louis.

Všeobecně jsou však kluby cennější, než byly před kolektivní dohodu, jež ukončila výluku. Průměrná hodnota týmu je 180 milionů a jeho provozní zisk 4,2 milionu dolarů, zatímco v sezoně 2003/04 to bylo 163 milionů a ztráta činila 3,2 milionu dolarů.

Reklama

Související témata: