Hlavní obsah

Brankář Pavelec zářil i proti Vokounově Floridě

NEW YORK

Hokejový gólman v dresu Atlanty Ondřej Pavelec pokračuje ve snovém startu při své první sezóně v NHL. Odchovanec Kladna v nočním utkání na ledě Floridy vychytal výhru svého celku 4:1, zneškodnil 36 střel a byl vyhlášen nejlepším hráčem utkání.

Článek

Pro Atlantu tak stále platí pravidlo, že pokud Pavelec nastoupí od začátku utkání, tým se raduje z vítězství. Mladý brankář stál mezi tyčemi od začátku ve třetím zápase za sebou a potřetí vychytal výhru.

"Mám radost, potřebujeme nutně bodovat," radoval se Pavelec, jehož překonal pouze v úvodní minutě třetí třetiny Nathan Horton. Jinak byl český gólman bezchybný. "Ale nezáleží na tom, kolik máte zákroků nebo kolik vstřelíte gólů. Hlavní je vítězství a dva body," zdůraznil objev sezóny.

Zapotil se zejména v druhé třetině, kdy si připsal čtrnáct zákroků. Ten nejlepší předvedl proti střele Olliho Jokinena zblízka, kterou zneškodnil pohotovou lapačkou. "Doufal jsem, že bude pálit na lapačku. Na druhé straně jsem měl víc volného místa. Byl to dobrý zákrok," řekl mladý brankář.

 Z farmy mezi opory týmu

Rodák z Kladna začal sezónu na farmě v Chicagu. Posléze přešel do prvního mužstva, když si první gólman Kari Lehtonen poranil třísla. Pavelec nejprve dvakrát střídal v průběhu zápasu, minulou sobotu ale poprvé nastoupil od začátku a pomohl Atlantě k výhře 6:4 v Tampě. Následně vychytal v úterý výhru 2:1 nad Washingtonem a nyní přidal vítězný hattrick na ledě Floridy.

"Víme, co v něm je, draftovali jsme ho teprve před pár lety. Dobře chytal už v přípravných zápasech. Tým s ním získal sebevědomí," prohlásil dočasný kouč a generální manažer Don Waddell.

Pavelec na Floridě zastínil mnohem zkušenějšího kolegu v dresu domácích. Tomáš Vokoun sice stejně jako Pavelec držel dlouho čisté konto, jenže na závěr druhé třetiny nestačil na střelu Kozlova a v poslední části ho střelci Thrashers překonali hned třikrát.

"Musíme ještě víc bojovat jako tým a spojit síly dohromady," prohlásil Tomáš Vokoun. "V některých zápasech se nám to daří, v některých ne. Proto máme na kontě více proher než výher," dodal Vokoun, jenž nastoupil v desátém zápase za sebou.

Dva kanadské body za asistence si v týmu Atlanty připsal Bobby Holík.

Hašek s Detroitem vyrovnal klubový rekord 

Vítězně se sestavy Detroitu vrátil Dominik Hašek. Brankář, jenž poslední dva týdny nechytal kvůli zranění kyčle, si v duelu s Columbusem připsal patnáct úspěšných zákroků a přispěl k výhře 4:1.

Hráči Red Wings vyhráli podeváté za sebou, čímž vyrovnali klubový rekord. Gólem k tomu přispěl i Henrik Zetterberg, jenž tak bodoval i v šestnáctém utkání sezóny.

"Pokaždé, když se vracíte do hry po dvoutýdenní pauze, jste trochu nervózní," přiznal Hašek, že i v 42 letech cítil trému. "Ale bylo to dobré," dodal. Hrdinou večera se stal domácí útočník Dan Cleary, který vstřelil dva góly. Ten druhý přidal v třetí třetině už ve chvíli, kdy hrál s celoobličejovým krytem. V průběhu druhé třetiny totiž utrpěl zranění nad pravým okem po střele Ricka Nashe a musel být ošetřen v kabině. "Bude to dobré. Měl jsem štěstí, že to nebylo o trochu níže," oddechl si Cleary.

Špačkovi i Hlinkovi se při návratu nedařilo 

Obránce Jaroslav Špaček se vrátil do sestavy Buffala po zranění ramena, kvůli němuž vynechal osm z posledních devíti zápasů. V duelu s Torontem byl na ledě u dvou inkasovaných gólů a Sabres prohráli 0:3. Buffalo už potřetí v sezóně nevstřelilo ani gól, z toho podruhé v uplynulých třech utkáních.

Návrat do sestavy zažil v pátek také útočník Jaroslav Hlinka z Colorada, jenž v posledních dvou duelech zůstal pouze mezi náhradníky. Bývalý útočník Sparty v duelu s Vancouverem strávil na ledě devět minut, porážce 1:2 v prodloužení ale nezabránil. Asistenci u jediné branky Avalanche si připsal Milan Hejduk.

Souboj přesilovkových formací nabídl duel mezi Chicagem a St. Louis. Blackhawks nakonec vyhráli 4:2, když stejně jako Blues využili dvě přesilové hry, ale navrch přidali ještě jednu branku ve vlastním oslabení. "Naše přesilovky byly fantastické," rozplýval se po zápase trenér Chicaga Denis Savard.

V dresu Chicaga ještě stále chyběl útočník Martin Havlát, který po zranění ramena zatím pouze trénuje. Do sestavy se zatím nevrátil ani bitkař David Kočí, který se léčí po dvojnásobné zlomenině nosu.

Buffalo - Toronto 0:3 (0:0, 0:1, 0:2)
Branky: 40. McCabe, 43. Sundin (T. Kaberle), 60. Devereaux. Střely na branku: 30:23.
Florida - Atlanta 1:4 (0:0, 0:1, 1:3)
Branky: 41. Horton - 40. Vjačeslav Kozlov (Holík), 44. Thorburn, 49. Kovalčuk (Holík), 55. Marián Hossa. Tomáš Vokoun odchytal za Floridu celý zápas, z 27 střel inkasoval 4 góly a úspěšnost zásahů měl 85,2 procenta. Ondřej Pavelec odchytal za Atlantu celý zápas, z 37 střel inkasoval 1 gól a úspěšnost zásahů měl 97,3 procenta. Střely na branku: 37:27.
Chicago - St. Louis 4:2 (2:1, 1:1, 1:0)
Branky: 16. Kane, 19. Vandermeer, 21. Rene Bourque, 59. Perreault (Lang) - 12. Wagner, 32. Perron (Ručinský). Střely na branku: 31:25.
Detroit - Columbus 4:1 (1:0, 1:1, 2:0)
Branky: 14. a 49. Cleary, 34. Holmström, 59. Zetterberg - 21. Nash (Výborný). Dominik Hašek odchytal za Detroit celý zápas, z 16 střel inkasoval 1 gól a úspěšnost zásahů měl 93,8 procenta. Střely na branku: 36:16.
Anaheim - San Jose 3:2 po sam. nájezdech (0:1, 1:1, 1:0 - 0:0)
Branky: 33. a rozhodující nájezd Getzlaf, 46. McDonald - 11. Mitchell, 40. J. Thornton. Střely na branku: 26:24.
Vancouver - Colorado 2:1 v prodl. (0:0, 1:0, 0:1 - 1:0)
Branky: 25. a 62. H. Sedin - 42. Liles (Hejduk). Střely na branku: 28:25.

Reklama

Související témata: