Hlavní obsah

Lindros měl nahradit Gretzkého, bude z něj ombudsman

PRAHA

Dokázal hodně, ale mohl ještě daleko víc. Kdysi ho pasovali za nástupce Wayna Gretzkého. Ve čtvrtek ale Eric Lindros oficiálně ukončil kariéru a Kanada se pře, zda byla taková, aby mohl být uveden do hokejové Síně slávy.

Článek

Po třinácti sezónách strávených v NHL si 34letý potomek švédských předků řekl, že už je čas. „Hrál jsem s nejlepšími i proti nejlepším. Když se vám viklá zápěstí, koleno koroduje a rameno potřebuje operaci, nedá se nic dělat,“ vysvětloval své rozhodnutí nejužitečnější hráč NHL roku 1995.

Společně s Američanem LeClairem a Švédem Renbergem byl Lindros členem proslulé Legie zkázy, ničivého útoku týmu Philadelphia Flyers. „Pozoroval jsem Erika sedm let. Byl to první silový útočník, který dominoval i hokejově, ne jako Gretzky nebo Lemieux, ale chyběl mu k nim jen kousek,“ tvrdil bývalý manažer Letců Bobby Clarke. Překvapivá slova od muže, s nímž „Big E“ dlouhá léta nevycházel.

Lindros byl však jednou z mála superhvězd, která se o sebe na ledě dokázala starat sama. Rval se i s pověstnými bitkaři McSorleym a Twistem. Za jedno střídání připlácl třeba tři soupeře k mantinelu. Švéd Dackell upadl po Lindrosově masáži do bezvědomí a čelo mu sešívali třiceti stehy. „Od Erika to ale nebyly záludnosti, vždycky hrál čestně,“ tvrdil Clarke.

Osm otřesů mozku za šest let 

Jenže protivníci měli na Lindrose spadeno a chlapík s číslem 88 na zádech za svůj silový styl zaplatil daň. V průběhu šesti let utrpěl osm otřesů mozku, skončit s hokejem mu doktoři doporučovali už před třemi roky. „Asi jsem měl víc trénovat než držet hlavu nahoře,“ povzdechl si Lindros.

Jeho další ambicí je stát se ombudsmanem hráčské asociace NHLPA. „Bude mi chybět kamarádství se spoluhráči, ale pořád toho můžu pro hokej udělat hodně,“ věří.

A jak to bude se Síní slávy? Přes 70 procent hlasujících v anketě kanadské televize TSN si myslí, že by do ní Lindros neměl být uveden… 

Češi a Lindros
Kanadský pohár 1991
Javorové listy rozprášily v Montrealu československý výběr 6:2. Lindros ve druhé třetině přirazil k hrazení Martina Ručinského a zlomil mu klíční kost.
MS v Německu 1993
Česko v zápase o třetí místo přejelo Kanadu 5:1. Antonín Stavjaňa předvedl dvacetileté hvězdě, jak vypadá exkluzivní bodyček.
ZOH Nagano 1998
V semifinále „turnaje století“ přihrával Lindros na vyrovnávací gól Lindenovi. Při nájezdech ale na Haška nevyzrál. Jeho bekhendová klička skončila na tyči. Česko triumfovalo.
Duben 2001
Po 8 sezónách strávených ve Philadelphii se Lindros stěhoval do NY Rangers výměnou za Jana Hlaváče a Pavla Brendla.

Reklama