Hlavní obsah

Do Síně slávy NHL přibude čtveřice slavných hokejistů

TORONTO

Do hokejové Síně slávy v Torontu budou v pondělí slavnostně uvedeni útočníci Mark Messier s Ronem Francisem a obránci Al McInnis se Scottem Stevensem. Všechny čtyři legendy, které vstupují mezi "nesmrtelné", zasáhly shodně do NHL naposledy v sezóně 2003/04. Mezi vybranou společnost byli vybráni letos v červnu.

Foto: internet

Bývalý hráč New Yorku Rangers Mark Messier bude v pondělí slavnostně uveden do Síně slávy zámořské NHL.

Článek

Jako první z této čtveřice skončil s hokejem McInnis, který byl nucen opustit arény již po třech úvodních zápasech kvůli zranění oka. "Měl jsem jiné představy o ukončení kariéry," smutnil bývalý obránce Calgary a St. Louis, který v roce 1999 získal ocenění pro nejlepšího zadáka soutěže.

Největšího úspěchu dosáhl McInnis o deset let dříve, kdy s týmem Flames vybojoval Stanleyův pohár a byl zvolen nejužitečnějším hráčem play off. Proslul zejména tvrdou střelou a sedmkrát vyhrál tuto soutěž na Utkáních hvězd. Během 23 sezón v NHL si připsal 1274 kanadských bodů v 1416 odehraných zápasech, což ho řadí na třetí místo v historické tabulce produktivity mezi obránci.

Francis v 1731 utkáních zaznamenal 1249 asistencí

Také Francis strávil v nejslavnější hokejové lize světa 23 ročníků, v nichž vynikal zejména jako tvůrce hry. "Proč si myslím, že mě zařadili do Síně slávy? Mou největší výhodou bylo myšlení. Předvídavost, hokejový cit a vědomí, že jsem v první řadě tvůrce hry, až pak střelec," řekl dlouholetý kapitán Caroliny, který v 1731 odehraných zápasech zaznamenal 1249 asistencí. Více jich v historii NHL nasbíral pouze Wayne Gretzky. I přes 15 ročníků strávených v Carolině, dříve Hartfordu, se Francis stal majitelem prstenu za zisk Stanleyova poháru až v Pittsburghu, s nímž triumfoval v letech 1991 a 1992 společně s Jaromírem Jágrem.

Messier je 2. nejproduktivnějším hráčem historie NHL

Messier je považován za jednoho z největších hokejových vůdců všech dob. "Byl symbolem týmové práce. Spousta kvalitních hráčů se neuměla podřídit týmu. On to dokázal," řekl dřívější generální manažer New Yorku Rangers Neil Smith, který ho přivedl v roce 1991 do týmu.

Messier, který předtím získal pětkrát Stanleyův pohár s Edmontonem, dokázal v roli kapitána dovést tým z Madison Square Garden k titulu po dlouhých 54 letech. Během 25 sezón v NHL působil vedle Edmontonu a Rangers ještě ve Vancouveru a se ziskem 1887 kanadských bodů je po Gretzkém druhým nejproduktivnějším hráčem historie NHL.

Obránce Stevens si připsal 908 kanadských bodů

Tvrdost a kvalitní obranná hra zdobila Scotta Stevense, někdejšího beka Washingtonu, St. Louis a New Jersey. Úspěchy kanadského hokejisty jsou spjaty zejména s působením v týmu Devils, s nímž získal třikrát trofej a v roce 2000 i titul nejužitečnější hráč play off. "Uklidňovalo mě vědomí, že je Scotty na ledě. On měl na našich úspěších největší podíl," chválil bývalého spoluhráče brankář Martin Brodeur. Někdejší kapitán New Jersey zakončil po 22 sezónách kariéru s bilancí 908 bodů v 1635 zápasech.

Reklama