Hlavní obsah

Ve výběru pro Utkání hvězd NHL je osm Čechů, hlasování bylo spuštěno

David KadlecSport.cz

Hokejový stánek Philips Aréna v Atlantě, kde hraje své zápasy místní klub Trashers, bude hostit 26. a 27. ledna příštího roku All Star Game kanadsko-americké NHL. Zahajovací pětky a gólmanské jedničky tradičního dostaveníčka nejlepších hráčů obou konferencí zvolí v internetovém hlasování hokejoví fandové z celého světa. Vybírat můžete od úterý i vy, a to až do 2. ledna 2008.

Foto: profimedia.cz

Sidney Crosby během Zápasu hvězd hokejové NHL

Článek

Utkání hvězd v Atlantě bude již celkově 56. v pořadí. Město, jehož miláčky jsou místní Trashers s Čechy Ondřejem Pavelcem a kapitánem Robertem Holíkem, získalo pořadatelství jako náhradu za neuskutečněné setkání vybraných hokejistů tamtéž v roce 2005. Atlantě tehdy zabránila stát se alespoň na chvíli hlavním městem světového hokeje probíhající stávka. Nehrálo se ani o rok později, kdy byl program v zámoří příliš nabitý i vinou olympiády v Turíně.

Internetoví uživatelé mohou volit základní pětky Východní a Západní konference od sezóny 1997/98. Kromě hlasů pro hokejisty, kteří se dostali do výběru zveřejněného NHL, mohou fanoušci do Utkání hvězd nominovat i jednoho hráče, který v nabídce není. Tato možnost minulou sezónu málem katapultovala mezi hvězdy takřka neznámého obránce Roryho Fitzpatricka.

Zveřejněný seznam pro tuto sezónu obsahuje i osm jmen českých hráčů, působících v zámoří. Tuzemskou brankářskou školu v něm reprezentují veterán Dominik Hašek z Detroitu a Tomáš Vokoun, největší letní posila Floridy Panthers. Ve výběru je dále klíčová postava Toronta, obránce Tomáš Kaberle, stále ještě zraněná hvězda Chicaga Martin Havlát, tahoun Edmontonu Aleš Hemský či nejlepší kanonýr NHL za sezónu 2002/03 Milan Hejduk z Colorada.

Patrik Eliáš byl v minulém ročníku kapitánem New Jersey, Jaromír Jágr jím je v nedalekém New Yorku stále, s céčkem na dresu vede spoluhráče z Rangers. Oba samozřejmě na „volební listině“ nechybí. Pro nejproduktivnějšího Evropana v historii NHL by případná účast na víkendové exhibici byla jubilejní desátou v kariéře.

Rekordmany jsou Howe a Gretzky 

Dnes již tradiční setkání hvězd, které je vyhlášené svým bezkontaktním pojetím, vzniklo jako charitativní akce, jejíž výtěžek byl věnován torontskému hráči Ace Baileymu. Toho v ligovém utkání nešťastně zranila hvězda Bruins Eddie Shore a jeho spoluhráči z Maple Leafs pak sehráli první exhibiční benefici svého druhu 14. února 1934. Později se Utkání hvězd hrálo mezi vítězem Stanley cupu a výběrem zbytku ligy, na přelomu století pak jako souboj hráčů amerického kontinentu a zbytku světa.

Současný formát All Star Game si pro sebe rezervuje i s doprovodnými akcemi - dovednostní soutěže, souboj nováčků, a další - celý jeden víkend. V této sezóně se vybraní borci představí divákům atlantské Philips arény 26. a 27. ledna 2008.

Nejvíce zápasů v tradiční exhibici odehrál legendární Gordie Howe alias „Mr. Hockey“, který si připsal 23 startů. Nejproduktivněji si zatím počínal, stejně jako v soutěžních zápasech NHL, současný kouč Phoenix Coyotes Wayne Gretzky. „Great one“ zaznamenal celkem 25 „exhibičních“ bodů a je držitelem či spoluvlastníkem dalších čtyř rekordů utkání nejlepších hráčů zámořské ligy.

Reklama